fbpx

Waarom een foute keuze maken soms juist goed is

Dat foute vriendje dat je toch echt eerlijker had ingeschat. Dat snoepje dat je ooit eens jatte uit de Jamin. Of het feit dat je alles opgaf voor die ene baan, terwijl het toch niet bleek te zijn wat je ervan gehoopt had. Foute keuzes herkennen we allemaal. Misschien lig je er na jaren soms nog wakker van. Herkenbaar? Wees gerust: een verkeerde beslissing is zo slecht nog niet! In dit artikel deelt holistisch expert Marjolein Berendsen de wijze levenslessen die je hieruit kan halen, waardoor je met elke keuze meer en meer vanuit jouw kern kunt gaan leven. 

Faalangst-maatschappij

We leven in een faalangst-maatschappij. Sta je voor een belangrijke keuze om iets wel of niet te doen? Dan kun je erg bang zijn de verkeerde keuze te maken. Dit kan verlammend werken. Soms zo erg dat je het maken van keuzes zoveel mogelijk vermijdt – en uiteindelijk het gevoel krijgt stil te staan.

Zonde, want je bent niet voor niets op deze aardbol verschenen. Vanuit het holisme gezien ben jij in staat om het leven te creëren waar je van droomt. Als je uit angst keuzes gaat vermijden, doe je jezelf in essentie dus tekort.

Een voorbeeld. Je hebt een leven opgebouwd waar je in principe tevreden mee bent. Een prettig appartement, een leuke sportclub, vrienden om je heen, een prima salaris. Maar je mist uitdaging in je functie. Je droomt van een baan waar je veel meer voldoening en zingeving uit haalt. Krijg je vervolgens een ge-wel-dig aanbod voor een uitdagende nieuwe baan, maar moet je daarvoor verhuizen naar een ander land? Dan sta je voor een spannende keuze. Ga je linksaf of rechtsaf? Blijf je, of ga je het avontuur aan?

Wat maakt een keuze fout?

Kies je in het voorbeeld om te blijven? Dan hoef je geen afscheid te nemen van het bekende leven dat je hebt opgebouwd. De uitdaging in je werk zul je (voorlopig) blijven missen. Maar je weet wel wat je de komende tijd van het leven kunt verwachten en dat geeft een gevoel van veiligheid.

Kies je ervoor om op het aanbod in te gaan? Dan betekent dit dat je het bekende leven – je fijne appartement, je sportclub en je sociale kring – moet opgeven. Natuurlijk houd je contact met je vrienden, en zit er mogelijk ook een sportclub in het land waar je naartoe emigreert. Toch zal dit allemaal een andere vorm krijgen. Maar je krijgt er wel een bijzonder mooi avontuur voor terug én je haalt veel meer voldoening uit je werk.

Wat zo’n keuze lastig maakt, is dat elk scenario zowel voor- als nadelen heeft. Wat je ook kiest, je geeft er iets voor op en anderzijds win je er iets mee. Je kunt je dus afvragen wat een keuze nu eigenlijk goed of fout maakt. Goed nieuws: echt fout is een keuze nooit.

Van angst om te kiezen, naar vertrouwen en kansen zien

De keuze om te blijven kan op langere termijn tegenvallen, maar ook meevallen. Net als de keuze om ervoor te gaan. Er bestaat niet één goede keuze, dus ook geen foute. Sterker nog: elke keuze die achteraf niet de juiste blijkt te zijn geweest, draagt een wijze les met zich mee. Een gelegenheid om steeds meer vanuit jouw kern te leven.

Door het maken van een keuze doe je namelijk bergen zelfkennis op en kom je sneller los van belemmerende overtuigingen. Of die keuze nu goed uitpakt, of niet. Zo ontdek je dat het waardevol is om jezelf soms in het diepe te gooien. Kom je erachter wat écht belangrijk voor je is om gelukkig te zijn. En valt een keuze echt zwaar tegen? Grote kans dat je erachter komt dat je jezelf redt, ook zonder de dingen om je heen die je dacht nodig te hebben. In periodes van zwaarte en pijn liggen de mooiste groeikansen verborgen.

Hoe meer knopen je in je leven doorhakt, hoe meer angst plaatsmaakt voor vertrouwen in een goede afloop. Hoe een keuze ook zal uitpakken. Wees dus nooit bang om een “foute” keuze te maken. En neem het jezelf vanaf nu nooit meer kwalijk als je voor jouw gevoel een verkeerde beslissing hebt gemaakt. Zolang je je hart volgt, liefdevol naar jezelf (en anderen) blijft en openstaat voor de lessen van elke keuze, ben je goed bezig!

Meer over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en in september verschijnt haar 2de boek ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF