fbpx

Vraag & antwoord yogadeskundige Janna: ‘Hoe kan het dat ik soms duizelig en misselijk ben tijdens yoga?’

Elke maand beantwoordt Janna Krooshoop, yogadocent en eigenaar van Wanderlust Yoga, jouw vragen over yoga. Deze keer beantwoordt Janna de vraag: ‘Hoe kan het dat ik soms duizelig of misselijk word tijdens het beoefenen van yoga?’

Wanneer ik de Vis of de Neerwaartse hond doe word ik duizelig en misselijk, wat doe ik fout? Ik word over het algemeen snel duizelig en misselijk en sla de Vis daarom altijd al over, maar nu heb ik het soms ook bij de Neerwaartse hond. Voornamelijk als ik ’s avonds laat yoga doe. Zou het door vermoeidheid kunnen komen?

Om te beginnen: je doet sowieso niet per definitie iets fout.  Sommige mensen zijn gewoon wat sneller duizelig of misselijk dan anderen en er zijn best veel mensen die hier tijdens yoga weleens last van hebben. Het is heel belangrijk om goed naar jóuw lichaam te luisteren, te kijken wat het nodig heeft en een houding aan te passen of rust te nemen wanneer het daar om vraagt.

misselijk en duizelig tijdens yoga

De Vis en De Hond

Zowel misselijkheid als duizeligheid kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Als je specifiek naar de poses kijkt waarbij je deze klachten ervaart, dan zou het bij de Vis veroorzaakt kunnen worden doordat de nek aan de voorzijde overstrekt raakt en aan de achterzijde juist teveel samengedrukt wordt. Zorg ervoor dat je heel rustig in en uit de houding beweegt. Adem goed en rustig door, beweeg je schouderbladen naar achteren en omlaag en beweeg de borst juist omhoog wanneer je je hoofd op de grond plaatst. Op deze manier ondersteun je je hoofd en nek zoveel mogelijk en voorkom je dat het bovenste deel van de wervelkolom teveel in elkaar gedrukt wordt. Je kunt er ook voor kiezen om je hoofd niet helemaal naar achteren te brengen, maar bijvoorbeeld op een yogablok te laten rusten.

De Neerwaarts kijkende hond is een omgekeerde houding, waarbij je hoofd tijdens het uitvoeren lager is dan je hart. Wanneer je vanuit deze houding misschien te snel weer omhoog komt of vooral je hoofd hierbij te snel omhoog beweegt, kun je duizelig worden. Dit gebeurt sneller wanneer je een lage bloeddruk hebt. Het helpt om heel rustig weer terug omhoog te komen, eventueel eerst je kin op de borst te leggen om vervolgens langzaam uit de houding te komen en daarna – als laatste – pas je hoofd weer rechtop te zetten.

misselijk en duizelig tijdens yoga

Vrijkomen van afvalstoffen en emoties

Meer in het algemeen bekeken is het zo dat door de beoefening van yoga allerlei systemen in het lichaam gestimuleerd worden, waardoor er afvalstoffen vrijkomen. Deze afvalstoffen moeten ook allemaal goed afgevoerd kunnen worden, anders kun je daar last van krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van duizeligheid of misselijkheid. Dit kan al tíjdens de les optreden, omdat je lever of galblaas ‘overbelast’ raakt. Deze moet namelijk ook allerlei andere gifstoffen afbreken, die je bijvoorbeeld gedurende de dag inademt of hormonen filteren waardoor je op bepaalde momenten in je (menstruatie)cyclus meer last kunt hebben van duizeligheid en/of misselijkheid.

Misselijkheid en duizeligheid kunnen ook een mentale oorzaak hebben. Tijdens yoga kan het zijn dat, na het wegebben van alle drukke gedachtes in je hoofd of het opheffen van bepaalde blokkades in je lichaam, je meer in contact met jezelf komt en er plots emoties of gevoelens ‘loskomen’. Dit kan zich ook uiten in misselijkheid of duizeligheid.

Tot slot kunnen ook zaken als een lage bloedsuikerspiegel, vochttekort, oppervlakkig ademhalen, te grote (kracht)inspanning of een verstoring van het evenwichtsorgaan in het binnenoor zorgen voor een duizelig en/of misselijk gevoel.

Tips om duizeligheid en misselijkheid te voorkomen

  • Zorg ervoor dat je gedurende de dag genoeg water en/of kruidenthee drinkt én dit ook na afloop van de les blijft doen. Gelijkmatig je vochtbalans op peil houden is beter, dan in één keer voor af na de les grote hoeveelheden water wegwerken.
  • Zorg ervoor dat je geen yoga beoefent met een volle maag, maar ook niet op een té lege maag.
  • Heb je het gevoel dat je bloedsuiker laag is? Eet dan bijvoorbeeld een handje noten of een appel voordat je begint.
  • Probeer je alvast mentaal voor te bereiden op je yogales en er zo ontspannen mogelijk aan te beginnen.
  • Wees geduldig en aandachtig, forceer niks (probeer juist los te laten) en luister naar je lichaam waarbij je je eigen grenzen respecteert.
  • Als je even een ‘pauze’ nodig hebt, ga je in de Kindhouding (Balasana) of Lijkhouding (Savasana) liggen en concentreer je je op ademen richting je buik.

Als je klachten verergeren en/of je vaker misselijk of duizelig wordt (ook als je geen yoga aan het beoefenen bent), raad ik in ieder geval aan om contact op te nemen met je huisarts om het voor de zekerheid even te laten onderzoeken.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun je met veel plezier yoga blijven doen!

Janna

Stel ook je vraag aan Janna!

Heb je vragen over yoga? Over een bepaalde yogahouding of soorten yoga? Of wil je bijvoorbeeld weten welke houdingen je uit kunt voeren als je een blessure hebt? Mail je vraag naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Yoga-vraag en wie weet wordt jouw vraag binnenkort door haar beantwoord!

Over Janna

Janna Krooshoop gooide na een hectische carrière in de marketing en communicatie het roer om: ze voltooide een Hatha Yoga docentenopleiding en startte haar eigen bedrijf Wanderlust Yoga in Arnhem. Als yogadocent geeft ze nu wekelijks yogalessen en workshops en runt ze een webshop met duurzame, eco-friendly (yoga)producten. Vol enthousiasme en passie voor yoga, zal Janna je regelmatig informeren, inspireren én activeren op het gebied van yoga. Je kunt Janna ook volgen op Instagram en Facebook.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF