fbpx

Dit is het verband tussen een depressie en voeding

Ongeveer 800.000 mensen in Nederland lijden aan een depressie. Dat is ongeveer het inwonersaantal van de stad Amsterdam. Maar liefst een miljoen mensen slikt antidepressiva. Volgens de World Health Organization WHO is unipolaire depressie de belangrijkste oorzaak van ziektelast in landen met hoge inkomens. Magazine Nieuwetijdskind legt je hieronder het verband uit tussen een depressie en voeding.

Tot de klassieke symptomen van depressie behoren gevoelens van waardeloosheid, schuld, slechte concentratie, verlies van energie, zelfmoordgedachten of voortdurende gedachten aan de dood, verlies -of juist toename- van eetlust en gewicht, een verstoord slaappatroon, traagheid (zowel fysiek als mentaal),  en opwinding, (rusteloosheid of angst).

Er zijn twee globale classificaties van depressie: typisch en atypisch. Typische depressie heeft de neiging tot verlies van gewicht en eetlust en slapeloosheid. Atypische depressie wordt gekenmerkt door de neiging tot gewichtstoename, verhoogde eetlust en buitensporige slaperigheid en/of slapen.

Ben je depressief?

Depressie wordt gediagnosticeerd op basis van symptomen in een vragenlijst test. Een van de meest gebruikte is de Hamilton Rating Scale of Depression, kort aangeduid als de HRS-test. Deze bevat vragen over je stemming, schuldgevoelens, zelfmoordgedachten, slapeloosheid, onrust, lichamelijke problemen, zin in sex, enzovoort. Afhankelijk van je testuitslag zal worden gediagnosticeerd of je depressie “mild”, “matig” of “ernstig” is.

Onevenwichtigheden in je voeding

Er bestaat een aantal onevenwichtigheden in je voeding die je bevattelijk kunnen maken voor een depressie. Dat zijn:

  • Essentiële vetten – heb je meer Omega-3 nodig?
  • Homocysteïne niveau – is het te hoog, heb je dat al gecorrigeerd met vitamines B?
  • Serotonine niveaus – moeten ze gestimuleerd worden met aminozuren?
  • Bloedsuikerbalans – is die van jou in gezond evenwicht?
  • Chroom – krijg je daar voldoende van binnen?
  • Vitamine D – de zonvitamine
  • Voedselintolerantie- bestaat er voeding waar je somber van wordt?

Voedingsvoorschriften die helpen bij depressie

Omega-3 vetzuren zijn zogenaamde essentiële vetten. In tegenstelling tot sommige andere stoffen, kan het menselijk lichaam die niet zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je ze binnen krijgt via je voeding. De rijkste voedingsbron hiervan is vette vis zoals zalm, sardines, makreel, haring, forel en verse tonijn (dus niet uit blik).

Uit onderzoeken is gebleken dat hoe meer vis de bevolking van een land eet, hoe minder vaak de bevolking van dat land last heeft van depressies. Er zijn twee belangrijke soorten Omega-3 vetten: EPA en DHA. Uit onderzoek blijkt dat de soort EPA het meest krachtige, natuurlijke antidepressivum is.

Onderzoek

Er zijn zes dubbelblind uitgevoerde placebo-gecontroleerde onderzoeken bekend, waarvan er vijf de voordelen bevestigen van Omega-3 ingeval van depressies. De eerste studie, door Dr. Andrew Stoll van de Harvard Medical School, gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry, gaf 40 depressieve patiënten Omega-3 supplementen versus een placebo en vond bij de eerstgenoemde groep een zeer belangrijke verbetering. Het volgende onderzoek, gepubliceerd in de American Journal of Psychiatry, onderzocht het resultaat van het geven van een hooggeconcentreerde  vorm van Omega-3 vet, met de stofnaam ethyl-EPA, aan twintig mensen die leden aan een ernstige depressie, die al antidepressiva gebruikten, maar die nog steeds depressief bleven. Dit in vergelijking met patiënten die een placebo kregen. Tegen de derde week lieten de depressieve patiënten grote verbeteringen van hun stemming zien, terwijl dat bij de patiënten die een placebo kregen niet het geval was.

Verbinding tussen de zenuwcellen

Een recente bundeling van onderzoek (een meta-analyse), waarbij wordt gekeken naar alle deugdelijke tests met Omega-3 vetzuren en stemmingsstoornissen, kwam tot de conclusie dat Omega-3 vetten depressieve symptomen verminderen met een gemiddelde van 53%. Er was een correlatie tussen de verstrekte doses en de verbetering van depressieve symptomen. Dat betekende dat een hoge dosis Omega-3 werkzamer was dan een lage dosis. Van degenen die voldeden aan depressie volgens de normen van de Hamilton Scale, inclusief een “open” onderzoek, waarbij geen placebo onderzoek was betrokken, was de verbetering van depressies ongeveer tweemaal zo groot in vergelijking met reguliere antidepressiva medicijnen, maar dan zonder bijwerkingen. Dit zou kunnen komen doordat Omega-3 helpt om de verbinding tussen de zenuwcellen van je hersenen op te bouwen, evenals de receptoren van je neurotransmitters. Het is zo dat hoe meer serotonine je waarschijnlijk aanmaakt, hoe gevoeliger je wordt voor de effecten ervan.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF