fbpx

Jezelf en je partner volledig accepteren brengt verdieping

Perfectie bestaat niet. Het is belangrijk om je partner volledig te accepteren, anders blijft er een klein gevoel van afkeur. Onze Wendy- en relatie-expert Ruud de Goeij, schrijver van De Relatieballon, geeft aan waarom dit zo belangrijk is en geeft tips.

Als twee geliefden in crisis de weg terug naar elkaar ontdekken, ervaren ze tot hun verbazing en dankbaarheid dat de sleutels niet bij de ander maar bij henzelf liggen….en dat dit een fundamentele wet van de liefde is die de onmacht doorbreekt.

– De relatieballon

Disclaimer

Dit is geen manier om belangrijke issues onder het tapijt te schuiven.

Zaken die onvoldoende scoren op de Relatiebehoeftes zijn essentieel om op te lossen. In deze blog gaat het om de mainstream. Zeg maar, het overgrote deel van de stellen die als je ze ernaar zou vragen “best wel okay zijn” met elkaar. Die ergens rond de voldoende tot redelijk vertoeven. Ondertussen hebben we ergens op de achtergrond een mening over onze geliefde die meestal wordt gekleurd door een in de loop der tijd verzameld beeld van “de ideale partner”.

Hoezo volledig accepteren? Mijn partner is okay maar niet bepaald de ideale droom….

Herkenbaar? Dan is deze blog absoluut voor jou geschreven 😉 en voor vele anderen.

Of misschien herken je je meer in de categorie: “Ik accepteer mijn partner volledig!” – terwijl je een aantal dingen hebt die je maar wat graag zou willen veranderen aan je geliefde.

Hoe eerlijk durf je te zijn? Vaak is er op de achtergrond een perfectiebril die ons daarbij in de weg zit. Het verborgen plaatje van de ideale partner. Hoezo is dat een probleem zou je misschien kunnen denken? Wat is er mis om een lijstje te hebben met ideale eigenschappen die een partner zou moeten bezitten? …. (Bijna) niets in de fase waarin je een partner zoekt. Maar alles (!) in de fase waarin je gekozen hebt om voor elkaar te gaan. Niemand kan het namelijk winnen van een perfectieplaatje. Ook jijzelf niet. Het negatieve oordeel over iets wat er gebeurd ligt altijd op de loer.

Minder dan volledig is namelijk hetzelfde als niet…

Alles minder dan volledig accepteren is hetzelfde als niet accepteren. Laat deze laatste zin nog eens tot je doordringen. Als je je partner minder dan volledig accepteert hou je namelijk een kiertje van afkeuring in stand. Het is heel subtiel maar zeer effectief in het langzaam opbouwen van negatieve punten en ervaringen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je vijf keer meer positieve dingen moet zetten tegenover een negatieve actie om te compenseren. Zo blijken we als mensen gewired te zijn.

Ik herhaal hier dat het niet betekent dat je niet werkt aan groei met elkaar en het bespreekbaar maken van zaken die de zeven Relatiebehoeftes naar een hoger niveau tillen. Je koppelt die issues alleen niet aan je partner als persoon.

Hoe belangrijk is het om je partner volledig te accepteren?

Deels blijkt dat wel uit het voorgaande. Maar ik ga het nog verdere illustreren met behulp van de zeven Relatiebehoeftes. Mocht je de blog(s) daarover nog niet hebben gelezen, daar raad ik je van harte aan dat alsnog te doen. De zeven Relatiebehoeftes hebben een hiërarchie. Dat betekent zoveel als wanneer bepaalde behoeftes niet minstens voldoende zijn ingevuld, het vullen van andere niet zoveel zin heeft of geen blijvende waarde hebben. De behoefte aan acceptatie is de tweede (!) in de piramide en draagt er dus vijf van de zeven.

Denk je maar eens in, hoeveel zin zou je nog hebben om met je partner gezellig te kletsen of plezier te maken als hij of zij iets gedaan of gezegd heeft waardoor je het gevoel krijgt dat je mening er niet toe doet of waarbij je je zelfs gekleineerd voelt. Het gaat er overigens niet om die ene keer dat dit gebeurt. Wanneer het vaker gebeurt is het nodig om het bespreekbaar te maken zodat je je weer geaccepteerd voelt en vervolgens op te schonen door elkaar te vergeven. Het zorgt ervoor dat je daarna makkelijk in volledige acceptatie blijft.

Jezelf en je partner volledig accepteren brengt verdieping

Hoe doe je dat dan, je partner volledig accepteren?

Door vandaag te beslissen dat je partner degene is van alle mannen/vrouwen waar jij een relatie mee zou willen. … Door te beslissen dat er geen ideale partner bestaat en dat iedereen heeft te leren hoe je een relatie op een fijn niveau kunt brengen. Door te beslissen dat je partner fouten mag maken (net als jij) en dat dit niets zegt over hoe goed jullie bij elkaar passen. Door te beslissen dat je elkaar vergeeft wanneer er fouten worden gemaakt. Door te beslissen dat alles wat je partner doet komt vanuit oprechte intentie, zoals dat ook voor jou geldt. Door te beslissen dat je partner – net als jij – op zijn of haar snelheid mag groeien. Door dit alles regelmatig weer te beslissen zo gauw je er anders over denkt. Ik denk dat je het begint te begrijpen.

Werk je dan niet meer aan groei?

Natuurlijk wel! Dat heeft niets met elkaar te maken.

Merk trouwens op dat ik hier niet praat over “verbetering” maar over groei? Taal helpt ons op een subtiele manier. Of het remt ons in waar we eigenlijk naar toe willen of het ondersteunt ons in meer van het goede. Groei is een neutraal woord en kijken met een bril van groei om een fijner niveau van de zeven Relatiebehoeftes te ervaren houdt de weg omhoog vanuit een dankbare en positieve blik in stand. En dankbaarheid is weer een krachtig antiserum voor perfectie terwijl het acceptatie van de ander voedt.

Gooi die perfectiebril weg!!

Zet hem dus niet alleen af…gooi hem ver weg! Perfectie is “slow poison” op elk gebied van je leven. Hou van al je eigenschappen en alles wat jij brengt in dit leven. Voel je weerstand bij dat idee….en komen er allerlei gedachten op die hier tegen in gaan die je voor waar aanneemt? Neem deze levenswijsheid dan mee: work on it! Het gaat je bevrijden van een dwangbuis die je stevig beperkt in jouw levensvreugde. En als het eenmaal bij jezelf lukt, gun jezelf en elkaar dan het cadeau om dat ook bij je partner te doen.

Volgende Blog

In mijn volgende blog ga ik in op hoe commitment naar de relatie een krachtige manier is om Veiligheid en Support te ervaren en je hart te openen naar elkaar.

Geniet van elkaar!

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl Hier lees je meer artikelen van Ruud. Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF