fbpx

Fien over meedoen aan De Slimste Mens

Omdat haar moeder het zo leuk vond, zei Fien dit jaar ja tegen De Slimste Mens, nadat ze al drie keer was gevraagd. Fien verliest niet graag, en vreesde een publieke afgang. Winnen deed ze niet, maar een superleuke middag had ze wel. En he, zei ze in haar eigen nummer Het Regent Zonnestralen niet: ‘Soms is af en toe verliezen de reden dat je wint.’

Iedereen is ergens diep van binnen toch geboren om te winnen, kom op jongen, gooi eens olie op het vuur – Snelle & Ronnie Flex staan bij mij al een tijdje in mijn favorietenlijstje op Spotify. Ik ben het ook compleet met ze eens. Ik ben van het principe: ‘alleen verliezers zeggen dat meedoen, ook winnen is’. Als je je maar hard genoeg inzet, kun je vaak wel winnen. Win ik dus iets niet, dan ben ik boos op mezelf. Kan ik niemand anders de schuld geven dan Fien Vermeulen, want dan had ik zelf meer gas moeten geven. Je hebt, zoals Snelle opmerkt, toch zelf je handen aan het stuur. Je snapt het: ik ben ontzettend streng voor mezelf en wil graag overal de beste in zijn.

De Slimste Mens

Tuurlijk, ik kan in gewone spelletjes best wel tegen mijn verlies. Hoewel, mijn vriendinnen zeggen weleens dat ze geen 30 Seconds meer met me willen spelen omdat ik ‘te fanatiek’ ben. Merk ik meestal de dag daarna zelf ook wel aan mijn stem, want ik schreeuw me helemaal schor. Buiten dat, gaat het bij mij om verliezen in dingen waar ik het gevoel heb dat ik gezichtsverlies zou kunnen leiden. Je kunt je nu afvragen waarom ik als nieuwslezeres heb meegedaan aan De Slimste Mens. Vrij gevaarlijk, want ik had mezelf wijsgemaakt dat de hele maatschappij zou denken: jij zou juíst alles moeten weten. Het afbreukrisico was nogal aanwezig.

Afgelopen september werd ik voor het vierde jaar op rij gevraagd, en dit keer zei ik ja. De Slimste Mens is het favoriete programma van mijn moeder. Ze is enorm fan van Philip en Maarten. Ze had al een aantal keer gezegd dat ze het zo leuk zou vinden als ik een foto met hen zou maken voor haar. Gezien ze afgelopen jaar kanker kreeg, dacht ik: straks gaat het verkeerd en heb ik dit niet voor je gedaan omdat ik bang was om te verliezen. Wat een onzin. En dus ging ik. Ik besloot voor mezelf dat ik nu oud genoeg was om dat kinderachtige bang zijn voor de oordelen van een ander en mezelf achter me te laten, en gewoon mijn big-girl-pants moest aantrekken. Gaan. Voor mama en mezelf.

Mijn vriendinnen hebben geholpen met het bordspel en de app van De Slimste te spelen in de voorbereiding. Zelf was ik van plan om lijstjes te maken. Lijstjes met alle ministers, staatssecretarissen, de politieke partijen en de belangrijkste punten daarvan, alle presidenten en regeerders over de wereld, de grote steden in ons land, de hoofdsteden van alle andere landen van Europa – tot ik er achter kwam dat ik dan door zou kunnen gaan. Immers zit ik ook niet goed in tennis. En niet in vlaggen. Ook niet in tv-presentatoren. Niet zo goed in oude liedjes. Wat weet ik eigenlijk van technologie? Tuinieren? Kruiden? Onbegonnen werk.

Verliezen

Tobias, een mega leuke gast van de NPO, was mijn kandidaatbegeleider bij de Slimste. Hij heeft zich rot gelachen toen ik aankwam met de lijsten dingen die ik in mijn hoofd wilde gaan stampen. ‘Oefen gewoon alleen de puzzels, verder kun je toch niks doen.’ Zo gezegd zo gedaan. En toch stiekem wat extra spelletjes gespeeld en nog even alle fractieleiders en ministers met trivia doorgenomen. Want als je als nieuwslezer opeens Wobke Hoekstra niet herkent – dan is dat toch niet zo lekker.

Mijn grootste les, leerde ik van Tobias. L O S L A T E N. Wat maakt het uit? Je doet je best, doe leuk mee, en lukt het niet, dan lukt het niet. Was ik niet zelf degene die in mijn eigen nummer Het Regent Zonnestralen zei: Soms is af en toe verliezen de reden dat je wint.
Mama zat klaar voor de tv. Trots dat ze was toen ze het rijmpje hoorde waarmee ik geïntroduceerd werd:
Of is het Fien Vermeulen? In deelname aan de kennisquiz schuilt volgens haar gevaar.
Maar haar moeder is fan van de slimste, dus ze doet het vooral voor haar.

Mama

Spoiler: het lukte niet. Het zat niet mee, ik zei zelfs dat de Sint Pieters Basiliek in Brabant lag (VATICAANSTAD!). Dat de Zwarte Cross in Twente is. Ik noemde ‘Wilfred Genee’ niet, die ik duidelijk in een filmpje zag, vergat mijn eigen vriend Akwasi en riep ‘KUT’ door de uitzending heen. Ik verloor de finale van Carolien. Close call, maar wel verloren. Samen met al mijn vrienden op de bank die allemaal zaten te kijken, mijn voetbalteam dat maar leuke comments bleef sturen omdat Philip wel 2 minuten praatte over ons teampje: VV Hooglanderveen Dames 1 en vooral mama. Die zo blij was met haar foto.

Wat heb ik een leuke middag gehad met de opname. Wat was ik trots op mezelf dat ik erom kon lachen. Dat ik ook een hele hoop goede antwoorden heb gegeven, dingen van de anderen aan kon vullen en vooral: dat ik zoveel mensen inclusief mezelf een leuke avond heb bezorgd. De berichtjes die ik heb ontvangen, ik heb zitten genieten. Geen enkele negatief. Dat afbreukrisico ben je gewoon zelf.

Liever verlies ik met jullie
Dan alleen maar op één
Succes is maar een illusie
Tot je het samen beleeft
Pjotr, Okke Punt & Snelle – Verliezen met jullie

Over Fien

Qmusic radiopresentatrice Fien Vermeulen overleefde lymfklierkanker en wil mensen nu inspireren op het gebied van gezondheid, geluk en survivallen. Elke twee weken schrijft ze een blog voor wendyonline.nl. 24 september verscheen het boek van Fien: Het Regent Zonnestralen. Kijk voor meer informatie op de site.

Lees ook deze columns van Fien:

Fien over het ondersteunen van haar moeder met kanker

Fien over het alleen kopen van een huis

Fien over het volgen van je dromen: ‘Het is keihard werken’

En volg haar inspirerende Instagramaccount:WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF