fbpx

Do’s & Don’ts tijdens je menstruatie. Ondersteun je hormoonbalans met Ayurveda tijdens je menstruatie

Je menstruatie is een Vata tijd. Ervoor zorgen dat het wind element niet nog verder omhoog gaat is cruciaal voor een gezonde cyclus en daarmee het balanceren van je hormonen. Natuurlijk geldt dit meer voor Vata-types of vrouwen die een Vata onbalans ervaren. De kans dat je emmertje overloopt is dan immers groter. Hoe dan ook heeft elke vrouw in meer of mindere mate te maken met een verhoogde Vata Dosha tijdens de menstruatie. Hierop anticiperen helpt je om je hormonen te balanceren, legt onze Wendy en Ayurveda-expert Kim van der Veer uit.

 Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat een verstoorde Vata Dosha de basis is van een hormonale onbalans. Om die reden is een dagelijkse routine waarbij de nadruk ligt op het verminderen van stress, voeden van je zenuwstelsel en optimaliseren van je spijsvertering cruciaal voor een goede menstruatie.

Daar komt bij dat een goede hormoonhuishouding (wat de basis vormt voor een goede menstruatie) start bij een goed functionerende Vata Dosha. Ofwel bij een gebalanceerd wind element dat de basis vormt voor alle beweging in je lichaam. Denk hierbij niet alleen aan de flow van je menstruatie zelf. Ook bij de afgifte van hormonen met name in de hypofyse en hypothalamus speelt Vata Dosha een belangrijke rol. Bovendien bevinden de voortplantingsorganen zich in het zogenaamde Vata gebied rondom de onderbuik.

Je kunt een goede menstruatie herkennen aan een regelmatige cyclus van 28 dagen zonder ongemakken zoals krampen en moodswings. De bloeding duurt ongeveer 5 dagen en is niet te hevig of karig. Heeft een helderrode kleur, geen stolsels en geen vieze geur.

Heb je een goede menstruatie? Zo check je het:

Laat een druppeltje menstruatiebloed op een katoenen lapje vallen. Was het lapje nadat het druppeltje is opgedroogd af met koud water. Wanneer het bloed er gemakkelijk uitspoelt, is je menstruatiebloed van goede kwaliteit. Blijft er een vlek in het lapje achter dan is dat een teken dat je menstruatiebloed niet optimaal is.

Wat kun je doen om je menstruatie te verbeteren?

Omdat je menstruatie een Vata tijd is wordt (intensief) sporten in deze periode afgeraden. Rust is het meest belangrijke ingrediënt in deze periode om je hormoonbalans en daarmee menstruatie te optimaliseren. Zorg ervoor dat je agenda zo leeg mogelijk is in deze periode. Plan geen belangrijke werkafspraken en maak ruimte voor helemaal niks doen.

Verder kun je in deze periode het beste kiezen voor warme licht verteerbare maaltijd zoals kitchari van gele mungbonen, havermout, rijstpudding en soepen van aardende groenten (o.a. pompoen, wortels, pastinaak of bieten). Voeg verwarmende kruiden toe die je spijsvertering boosten zoals kaneel, gember, mosterdzaadjes, fenegriek en oregano. Laat salades, droge crackers, kikkererwten, boekweit, rauwe groenten, bewerkte voedingsmiddelen en koude dranken liever staan.

Fijne drankjes tijdens je menstuatie:

  • Kapha- en Vata types: drink sterke gember thee
  • Pitta types: KKV-thee (komijn-, koriander- & venkel zaadjes)

Maak ‘s avonds een kopje warme bio melk aangelegd met half water. Voeg hier een beetje kardemom poeder aan toe en eventueel een snufje ashwagandha. Als je jezelf insmeert met warme olie (Abhyanga) kun je dat beter niet doen tijdens je menstruatie. Dit verstoord het natuurlijke reinigingsproces van je lichaam.

Bonus tip

Neem een week voor je menstruatie start een eetlepel sesamzaadjes met een snufje jaggery (onbewerkte palmsuiker) gevolgd door een ½ kopje heet water. Dit bevordert een heldere en regelmatige cyclus.

Tot slot, in het Westen wordt seks tijdens de menstruatie afgeraden. Vanuit Ayurveda gezien is dat ook het advies. Dit is namelijk omdat intimiteit met je partner tijdens je menstruatie ervoor zorgt dat Vata uit balans raakt. De beste periode om seks te hebben is natuurlijk rondom je ovulatie als je jezelf zelfverzekerd en steady voelt.

Simpel gezegd, tijdens je menstruatie is het met name Vata Dosha die de balans bepaald. Door slim om te gaan met dit overschot aan ‘wind’ kun je de meest voorkomende kwaaltjes de baas zijn, en werk je stap voor stap aan een fijne cyclus. Ik ben benieuwd wat het je brengt!

Liefs,

Kim

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF