fbpx

Tips om het gezellig te houden in een samengesteld gezin

Hoe houd je het gezellig in jouw samengestelde gezin, met alle zichtbare en onzichtbare emoties en gedachten die er spelen. Om nog maar te zwijgen over wat er wel en niet wordt uitgesproken. Graag geef ik en andere plusmama’s een aantal tips voor jou, om het gezellig te houden.

Geef iedereen de ruimte

Ieder mens is uniek, dit leerde ik al vroeg. Dit betekent ook dat iedereen anders met gevoelens en gedachten omgaat. Door iedereen in het samengestelde gezin de ruimte te geven om op zijn/haar manier hiermee om te gaan voorkom je dat iemand op zijn tenen moet gaan lopen. Alle gedachten en gevoelens mogen er zijn en besproken worden.  Erken elkaars gevoelens, hoe lastig dit ook kan zijn.

Kim: “Door heel eerlijk te zijn naar elkaar toe. We geven de kinderen de ruimte om te praten over hun moeder en gevoelens. Ik probeer ook open te zijn naar de kinderen, dat ik dol op ze ben en dat ik soms ook moet wennen aan het bonusmama zijn. Dit levert hele mooie tafelgesprekken op!”

Vat het niet persoonlijk op

We zijn allemaal maar mens. Als volwassene zijn we geneigd eerder te oordelen, of om zaken op jezelf te betrekken. Probeer objectief te blijven en niet meteen iets als een persoonlijke aanval te ervaren, maar als een eerste stap richting een geslaagd(er) samengesteld gezin.

Beckie: “We laten iedereen zichzelf zijn. Daarnaast gun ik mijn bonuszoon een zo min mogelijk geforceerd leventje als hij bij ons is.”

Doe leuke dingen

Leuke dingen doen, hoeft niet altijd geld te kosten. Trek eens een spel uit de kast, of maak met zijn allen die heerlijke boswandeling. Juist deze momenten, die jullie samen als samengesteld gezin doorbrengen zijn de herinneringen voor later. En dat niet alleen. Vaak zijn dit de momenten om elkaar ook eens op andere manier te leren kennen. Trek er ook eens met je stiefkinderen alleen op uit!

Stel grenzen

Voor iedereen in het samengestelde gezin geldt ook; stel grenzen. Iedereen ervaart het op een andere manier om deel uit te maken van een samengesteld gezin. Daarnaast kent ieder lid zijn eigen grenzen. Volwassene kunnen dit beter dan kinderen. Toch is het goed om deze te kennen en hier rekening mee te houden. Als een ander dit niet doet, geef dan duidelijk je eigen grens aan.

Tara: “We hebben een jong gezin. Een baby en een bonusdochter. Soms kan ze best jaloers zijn op haar broertje. Om het leuk te houden hebben wij het ‘liefsysteem’ bedacht. Dit betekent dat ze stickers kan sparen als ze lief is. Uiteindelijk mag ze dan een cadeautje uitzoeken.”

Maak geen onderscheid

Misschien is het zo dat je van je eigen kind meer houd dan van je stiefkind. Toch is er niet één kind dat om de situatie gevraagd heeft. Probeer dan ook geen onderscheid te maken tussen de kinderen, maar ze allemaal op dezelfde manier te behandelen. Of maak duidelijke afspraken met je partner als jullie hier een splitsing in aan willen brengen. Wie neemt welke zorgtaken voor welke kinderen op zich? Toch is dit geen wenselijke situatie. Hoe meer eenduidigheid er binnen het samengestelde gezin is, hoe meer jullie ook een gezin kunnen vormen.

Geniet

Los van hoe moeilijk het soms kan zijn, probeer ook te genieten. Soms zijn het de kleine dingen, die je gelukkig kunnen maken. Omarm ze en geniet van het moment!

Praten met een specialist

Er zijn heel wat ervaringsdeskundigen als het gaat om een samengesteld gezin. Naar de toekomst toe worden dit er alleen maar meer! Er zijn ook mensen die ervoor geleerd hebben en je goede tips en/of handvatten kunnen geven. Dit kan heel verhelderend zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kinderen. Geef ook kinderen de mogelijkheid om eens met iemand anders te praten buiten het samengestelde gezin.

Omarm de kinderen alsof het je eigen kinderen zijn

De buitenwereld is helaas nog altijd geneigd om een labeltje te plakken op jullie gezinssituatie. Of dat familieleden en vrienden sneller geneigd zijn om een cadeautje te geven aan de kinderen van jullie samen in plaats van de oudste, die biologisch gezien niet van jou is. Dat verschil kan pijnlijk zijn. Zowel naar jou toe als het kind. Je hoeft niet te zeggen dat het jouw kind is, maar ook niet dat het niet jouw kind is. Noem de kinderen; ‘onze oudste, middelste of jongste’. Zonder enige toevoeging. Daarmee laat je zien dat een kind net zo volwaardig is als ieder ander kind en deel uitmaakt van jullie gezin!

Niet vergeten

Om er het beste van te maken! Over 200 jaar heeft niemand het meer over een samengesteld gezin, maar zorgen mensen met alle liefde die ze te geven hebben voor jonge mensen, ongeacht uit wiens buik ze komen

Over Irma

kennismaking met de kinderen van je partnerIk, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plusmama’s.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Halloplusmama (@halloplusmama)

Neem een abonnement op de Wendy-specials

Nu voor € 17,50 + 2 x zonneproduct van IK Skin Perfection t.w.v. € 71,50

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special plus 2 zonneproducten van IK Skin Perfection t.w.v. 71,50. Je ontvangt de de Mineral SPF 30 (€ 29,90) en de Sun SPF 50 (€ 41,90) van het mooie merk IKSkin Perfection. Deze krachtige, hydraterende zonnecrèmes beschermen je deze zomer optimaal tegen de zon en zijn bovendien natuurlijk en ontwikkeld in harmonie met de natuur!

Deze actie geldt zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. Ga naar wendyonline.nl/abonnementen

Wendy Promo artikelIK Tips om het gezellig te houden in een samengesteld gezinWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF