fbpx

Met deze 10 tips kun jij lekkerder slapen

Slaap speelt een vitale rol voor een goede gezondheid en voor ons welzijn. Hoe je je voelt als je wakker bent, hangt deels af van wat er gebeurt tijdens je slaap. Tijdens de slaap werkt je lichaam aan een gezonde hersenfunctie en het behoud van je lichamelijke gezondheid. Met deze tips kun je beter en lekkerder slapen.

Bij kinderen en tieners ondersteunt de slaap ook de groei en ontwikkeling. Na verloop van tijd onvoldoende slapen kan het risico op chronische (langdurige) gezondheidsproblemen verhogen. Het kan ook invloed hebben op hoe goed je denkt, reageert, werkt, leert en met anderen omgaat.

Meer dan een derde van de volwassenen slaapt regelmatig minder dan zes uur per nacht. Dat is slecht nieuws, want de voordelen van voldoende slaap variëren van een betere gezondheid van het hart en minder stress tot een beter geheugen en gewichtsverlies.

Stop dus met de cafeïne-overload of met dutjes doen en volg onze beste tips voor een betere slaap.

1. Wijzig je voedingspatroon

Stop halverwege de middag met het eten en drinken van cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee, frisdrank en chocolade. Maak van het avondeten de lichtste maaltijd en eet deze een paar uur voor het slapen gaan. Probeer geen pittig of zwaar voedsel te eten. Gekruid eten kan je wakker houden met brandend maagzuur of indigestie.

2. Stop met Roken

Rokers voelen zich vier keer zo vaak niet zo goed uitgerust na een volledige nachtrust als niet-rokers. Dit zou te wijten zijn aan het stimulerende effect van nicotine en de ontwenning tijdens de slaap. Ook verergert roken slaapapneu en andere ademhalingsstoornissen zoals astma, waardoor het moeilijk kan zijn om rustig te slapen.

3. Ontwikkel een slaaproutine

Het lijkt misschien verleidelijk, maar op zaterdag tot de middag doorslapen zal je biologische klok alleen maar verstoren en meer slaapproblemen veroorzaken. Elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan, zelfs in het weekend, op feestdagen en op andere vrije dagen, helpt om je interne slaap/waakklok in te stellen en vermindert de hoeveelheid gedraai en gewoel.

4. Doe aan lichaamsbeweging

Onderzoek heeft uitgewezen dat de slaapkwaliteit van sedentaire volwassenen die vier keer per week aerobe lichaamsbeweging kregen, verbeterde van slecht naar goed. Deze voormalige bankzitters meldden ook minder depressieve symptomen, meer vitaliteit en minder slaperigheid overdag. Zorg ervoor dat je je trainingssessie enkele uren voor het slapengaan beëindigt, zodat je niet te opgewonden bent om goed te kunnen slapen.

5. Zeg nee tegen alcohol

Alcohol verstoort het slaappatroon en de hersengolven die je helpen om je ‘s morgens fris te voelen. Een borreltje kan je in het begin helpen in te dommelen, maar als het eenmaal is uitgewerkt, word je waarschijnlijk wakker en kun je moeilijk weer in slaap komen.

6. Slaap in het donker

Licht geeft je hersenen aan dat het tijd is om wakker te worden, dus maak je kamer zo donker mogelijk om te slapen. Zelfs een kleine hoeveelheid licht zoals van uw mobiele telefoon of computer kan de productie van melatonine (een hormoon dat de slaapcyclus helpt te regelen) en de algehele slaap ondermijnen.

7. Zorg ervoor dat de kamer niet te warm is.

Houd je slaapkamer ’s nachts koel. Voor de meeste onder ons is een temperatuur van 18° tot 19° voldoende.

8. Focus op slaapkwaliteit

De kwaliteit van onze slaap is net zo belangrijk dan hoelang we slapen. Tijdens het slapen doorlopen we vijf stadia, die we in een cyclus doorlopen, ongeveer vijf keer per nacht. Tijdens de latere stadia van de cyclus verwerken we onder anderere herinneringen en informatie. Dit betekent dat wanneer je ’s nachts opstaat, om naar het toilet te gaan bijvoorbeeld, de cyclus kan worden onderbroken en dat je de latere stadia misschien niet bereikt. Daarom kan je best ook niet te veel te drinken voor het slapengaan.

9. Gebruik je bed alleen om in te slapen

Je bed moet geassocieerd worden met slapen, niet met werken, eten of tv kijken. Als je ‘s nachts wakker wordt, zet dan je laptop of tv niet aan en doe iets rustgevends zoals mediteren of lezen tot je je weer slaperig voelt.

10. Kies voor een geschikt matras

Een slecht matras is rampzalig voor je slaapkwaliteit. Om te voorkomen dat je wakker wordt en ligt te woelen en om rugklachten te voorkomen, moet een goed matras ondersteunend net zoals comfortabel zijn. Het beste matras is het matras dat zich aanpast aan je slaapgewoonten en lichaamsbouw.

Als je het gevoel hebt dat je niet genoeg slaap krijgt, of niet geniet van een kwaliteitsvolle slaap, kunnen deze eenvoudige aanpassingen bijdragen tot een meer rustgevende nacht.

Voldoende slaap is belangrijk voor onze gezondheid. Wanneer je niet voldoende slaapt, loopt je een groter risico op gezondheidscomplicaties, waaronder hartaandoeningen, nieraandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, beroertes en obesitas. 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF