fbpx

Wim Hof over geluk, gezondheid en kracht: ‘Door dieper te ademen krijg je meer energie’

Wim Hof, beter bekent als de ‘ice man’, is ondertussen wereldwijd bekend met zijn methode. De methode bestaat uit koude training, ademhaling en mindset. Tussen al zijn opnames door nam hij tijd voor WENDY en vertelde hij alles over zijn methode, zijn gezondheid en waar hij zijn geluk vandaan haalt. 

’45 jaar geleden zat ik in mijn eerste ijsbad. Als het iets is wat je van binnen raakt, is dat niet omdat je een fascinatie verzint, dat is omdat je het voelt. Het voelt net alsof je verliefd wordt. De rest bouw je eromheen. Dat is wat de kou 45 jaar geleden met mij deed. Dat gevoel heeft ervoor gezorgd, dat ik nooit een dag heb gemist. Zodra ik de kou in ga, moet het ook echt koud zijn. Dan komt er een hele diepe verbinding naar boven en dat is onmiskenbaar.’

Dat je de ‘ice man’ wordt genoemd, betekent dus niet dat je niet tegen hitte kan?

‘Kou in het algemeen vind ik niet fijn. Ik hou ook van de tropen en de hitte. In mijn tuin staan allemaal palmbomen. Wat je leert door in de kou te gaan, is heel goed met de temperatuurmechanismen om te gaan. Temperatuur is verbonden met je hele huid. De aanraking, het gevoel, warmte en kou, dat is het leven. Zo krijg je signalen en informatie. Je hersenen zorgen dan weer voor een reactie terug naar het lichaam om het sterker te maken. Dat is precies wat kou doet.’

Waar is het contact met die extreme kou goed voor?

‘Het gaat zo diep in je hersenen, dat het in het gevarencentrum komt. Dat is het overlevingsmechanisme. Omdat we ons nooit blootstellen aan kou of hitte – er is of wel een verwarming of een airconditioning – wordt alles neutraal. Daardoor worden de dieper gelegen gedeelten van de hersenen niet gestimuleerd. Wanneer je het dan echt nodig hebt, omdat er gevaar is, gaat de adrenaline access onvoldoende aan. Je hebt geen antwoord op de situatie. Die situatie kan gevaar opleveren, niet alleen in het geval van kou en hitte, maar ook bij bacteriën en zelfs bij stress. Daardoor krijgen we chronische ziekten, waar we ook geen antwoorden op weten. Toen kwam ik met dit en liet ik aan de wetenschap zien dat ik een geïnjecteerde bacterie aankon, terwijl zestienduizend mensen dat niet konden. Zij dachten dat allen ik dat kon, omdat ik de ‘ice man’ was, maar ik ben getraind door de natuur en ik kan andere mensen ook zo trainen in de natuur in een vrij korte tijd. Mensen zijn in staat om hun immuunsysteem te boosten en in één keer sterker te worden.’

Waardoor wilde je naar buiten komen met de methode?

‘De koude ijsbaden deden mij goed. Al lang had ik gezocht naar boeken, disciplines in talen en religies, maar ik kwam nergens op uit. Het gaf geen antwoord op mijn diepe vraag. Ik wil gewoon gelukkig, krachtig en gezond zijn. Het koude water gaf gelijk een diepe houvast om mij vanuit de diepte te kunnen ontwikkelen, vanuit de weg zoals de natuur dat bedoeld heeft. Sindsdien kan ik 100.000en mensen helpen om van hun depressie af te komen of mensen met auto-immuunziektes beter te maken, zelfs mensen met kanker. Ik daag de wetenschap uit. Op dit moment doe ik onderzoek met de beste wetenschappers en nog zitten de anderen mij op mijn hielen. De farmaceutische industrie verdient alleen maar geld over onze afhankelijkheid. Terwijl we eigenlijk moeten leren gelukkig, krachtig en gezond te zijn in plaats van deel te nemen aan wat deze wereld kapot maakt.’

Waarom passen we al niet allemaal de ‘Wim Hof Methode’ toe als het zo gezond voor je is?

‘We zijn zo gewend aan onze comfort-zone. Als mensen maar iets hebben, gaan ze naar de dokter. Als je iets hebt, ga je niet beter ademen en het koude water in. Ik wil mezelf diepgaand activeren, dat is er niet bij. Mensen kiezen altijd de makkelijke gedachtegang. Mensen moeten voor de keuze gesteld worden, dit is wetenschappelijk gegrond en ik laat dat zien. We moeten terug naar de innerlijke natuur.’

Hoe belangrijk is een goede mindset bij jouw methode?

‘De kracht van onze geest is in staat om fysieke stress te weerstaan. Dat heb ik laten zien, door koud water over mijn huid te laten stromen en mijn huidtemperatuur niet om laag te laten gaan. Alleen maar met mijn gedachten. Mensen moeten weten dat hun gedachten bepalen hoe diep ze gaan in hun eigen hersenen om zichzelf te reguleren als ze zich niet goed voelen. Het is niet alleen ergens gedisciplineerd mee bezig zijn, maar het is ook de kracht van de geest. Ga bewust met je gedachten om. We zijn zover om met de geest ons eigen immuunsysteem per direct beter te beheersen dan in de boeken stond. Je bent de master van je eigen hersenen.’

Je sport veel naast je methode, let je ook nog op je voeding?

‘Ik eet één keer per dag, dat vind ik meer dan voldoende. Die maaltijd is vegetarisch. Door dieper te ademen krijg je meer energie. Willen we het wereldvoedselprobleem gaan oplossen, dan moeten we kijken wat ademhalen met je doet. We kunnen veel meer moleculen aanmaken. Drie maaltijden per dag is ook maar aangepraat. Het is een overdreven toestand geworden.’

Wat wil je nog graag bereiken?

‘Honderdduizend mensen doen dit al, maar dit gaat de hele wereld veroveren. Dan krijgen we een verandering van denkbeeld. 50 jaar geleden heb ik een zaadje in mij gepland. Dat is een grote boom aan het worden. Die boom gaat groeien, zodat ik miljarden mensen kan bereiken. Records verbreken hoeft voor mij niet meer. De wetenschappers zagen wat ik deed. Ik kan dingen beheersen, waar zij geen antwoord op hebben. We hebben de boeken in universiteit in het medische circuit al fundamenteel veranderd. Mijn doel is om het mensen bij het verstand te brengen. Ik ben een vader van kinderen en ik wil dat de toekomst voor mijn kinderen er mooier uit ziet, dan toen ik ben gekomen.’

Welke tip zou je willen meegeven?

‘Weet dat je geluk er ligt. De tools hebben wij. Maak die stap naar de diepte van jezelf. Als je dat één keer voelt, wil je niet anders. Je leert connectie te maken met je lichaam. A cold shower a day keeps the doctor away, daardoor krijg je het gevoel alsof je er weer bent en ben je hormonaal in balans.’

Ervaringen van anderen

Lauri Berkhout: ‘De eerste ademronde was heel prettig. Ik was lekker aan het genieten van het Noorderlicht op mijn oogleden. Ook ervaarde ik innerlijke rust door de hoeveelheid zuurstof in mijn lijf. Tijdens de tweede ronde begonnen de tranen over mijn wangen te rollen en huilde ik nog net niet zo hard als een jankend en stampvoetend kind met suikerzin in de supermarkt. Gelukkig lag ik ergens achteraf met mijn vriendin, want ik wist niet wat me overkomt. Zo’n intense ervaring was nieuw voor mij, waarin ik buiten mijn lichaam trad en terecht kwam in het lichaam van iemand anders. Dat ik dit mocht ervaren, ben ik heel dankbaar voor.’

Carlo Barth: ‘Acht maanden geleden heb ik voor het eerst de Wim Hof Methode beoefend. Een vriend van mij deed dat al in het water en van hem hoorde ik lovende verhalen. Elke dag ga ik ongeveer tien minuten in het koude water zitten. Zelf ben ik autistisch. Sinds ik dit doe slaap ik veel beter, voel ik me beter en neem in minder medicatie. Iedereen kan dit, als je maar gemotiveerd bent en de knop om kunt zetten.’

Meer informatie over de Wim Hof Methode vind je op wimhofmethod.comWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF