fbpx

Waarom commitment in een relatie een voorwaarde is om verdieping te voelen met je geliefde

Voor sommigen is het lastig om zichzelf helemaal bloot te geven in een nieuwe relatie, maar toch is het ontzettend belangrijk. Onze Wendy- en relatie-expert Ruud de Goeij, schrijver van De Relatieballon, vertelt waarom commitment in een relatie een voorwaarde is om verdieping te voelen met je geliefde.

Change the way you look at things, and the things you look at will change.”

Dr. Wayne Dyer

Niet iedereen staat het zichzelf toe om na het vinden van een partner, automatisch de volgende fase van verdieping van de relatie in te gaan. Bewust of onbewust beseffen we dat er een kans is dat het niet gaat lukken om een fijne relatie op te bouwen en dat het teleurstelling en pijn kan brengen. Je bent wel blij en optimistisch, maar tegelijkertijd houd je een slag om de arm. Het is alsof je jezelf uit bescherming inhoudt en jezelf daarom nog niet helemaal geeft. Dat komt vaak door negatieve ervaringen in het verleden. We spreken dan misschien wel uit dat we voor de ander willen gaan, maar voelen dat niet op een dieper niveau. Misschien heb jij dat ook? Dan kan je partner nog zo zijn of haar best doen om de relatie gezond en sprankelend te houden, maar hebben die opbouwende acties geen duurzaam effect op jou. Het resultaat daarvan is dat de relatie vroeg of laat doodbloedt. Zolang jij het verbodsbord niet weghaalt, zal dit patroon zich in een nieuwe relatie herhalen. Dus, wil jij je huidige relatie echt een kans geven, stel je dan open. Dit begint met een besluit om echt voor die ander te gaan. Een besluit dat niet alleen in je hoofd is genomen, maar dat gemeend is op een dieper niveau. Het is dé voorwaarde om een stevige verbinding op te bouwen die tegen een stootje kan.

Verander je mindset

Het kan zijn dat je commitment koppelt aan de verplichting heel lang bij elkaar te blijven. Dan kan het beperkend en verstikkend aanvoelen. Of misschien ben je bang dingen te moeten opgeven, of ben je er door eerdere ervaringen ervan overtuigd geraakt dat een relatie een keurslijf is waarin je niet volledig jezelf kunt zijn. In al die gevallen is het logisch dat je spanning voelt om je commitment werkelijk te doorvoelen. Maar weet dat het geen optie is om hier geen verandering in aan te brengen. Tijd om jezelf te resetten. Hoe? Daar ga ik straks op in. Voor nu helpt het al om er geen tijdsduur aan te koppelen, want het gaat om iets anders zolang jullie bij elkaar zijn.

Het opbouwen van een relatie is een uniek proces waarbij de kwetsbaarheid van jullie allebei onlosmakelijk verbonden is met diepgang. Je gaat elkaar beter leren kennen en alle kanten van elkaar zien. Dat zijn ook de kanten die je verborgen houdt voor de buitenwereld en die nog maar weinig anderen kennen. Zaken zoals passies, angsten, frustraties, mislukkingen, dromen, overtuigingen, gevoelens, gewoontes, innerlijke worstelingen en nog veel meer. Het vergt moed om daar ‘ja’ tegen te zeggen en je hart open te stellen voor iemand anders. Helemaal als je elkaar nog niet zo goed kent. Het maakt je kwetsbaar op een manier die diep in je leven ingrijpt. Hoe groot schat je de kans in dat iemand hier met overgave instapt, als die er niet op kan vertrouwen dat er zorgvuldig en respectvol met die kwetsbaarheid wordt omgegaan? Zelfs als de relatie op enig moment tot een einde mocht komen, kun je met elkaar de afspraak maken om elkaars geheimen te bewaren en met dankbaarheid en respect terug te kijken op jullie tijd samen.

TIP – Onderzoek welke beperkingen jij koppelt aan een relatie en bespreek die met je partner. Zo ruim je verkeerde interpretaties uit de weg en ontstaat er duidelijkheid over jullie verwachtingen. Vaak ontstaat door een goed gesprek de ruimte om vol voor de relatie te gaan.

Commitment

Commitment moet een belofte van veiligheid en respect in zich dragen. Mooie dingen ervaren in een relatie kan alleen in een veilige omgeving waarin jullie kwetsbaar kunnen en mogen zijn. Daarom is een belofte om elkaar veiligheid en respect te bieden en om je best te doen voor de relatie belangrijk. Wat ze precies betekenen, is iets wat je dient te onderzoeken. Maar wat er zeker bij hoort, is de belofte dat jouw geheimen veilig zijn en dat alles wat de ander weet over jou niet tegen je wordt gebruikt.

Vaak voelen vrouwen intuïtief aan dat commitment belangrijk is voor de relatie. Ze verlangen ernaar de veiligheid te voelen die hun kwetsbaarheid de ruimte geeft. Soms kunnen ze er bij hun partner op hameren om commitment te geven, maar zo werkt het helaas niet. Wanneer commitment als een eis wordt geformuleerd, ervaart de ander dat weer als druk en zo heeft de eis het tegengestelde effect van wat ze ermee wilden bereiken. Commitment kan alleen vrijwillig gegeven worden. Natuurlijk kun je erom vragen, maar alles wat tussen partners wordt afgesproken, dient vrijwillig te gebeuren, wil de liefde tot bloei kunnen komen. Wat er nodig is, is een diepgevoelde en uitgesproken keuze om echt voor de ander te gaan. Daarmee bedoel ik niet dat je er nu voor moet kiezen om voor altijd samen te blijven, wel dat je voor 100 procent achter je relatie staat. Dit letterlijk uitspreken naar elkaar en te voelen zorgt dat het bord naar ieders hart verdwijnt.

Gevoelens uitspreken

‘And then life happens’…. Het leven van alledag brengt vanzelf uitdagingen mee die de hoogte van de Relatieballon beïnvloeden. Gedoe, tijdsslurpers, misverstanden, kinderen, werkstress, vergeten jubilea….kortom ups en downs volgen elkaar op. En meestal betekent dit verder niets. Totdat het heel langzaam voelt alsof er afstand ontstaat die groter wordt. Dat is het moment waarop je je hart weer een beetje aan het sluiten bent en is het belangrijk om samen te corrigeren en opnieuw bewust een diep gevoelde commitment naar elkaar uit te spreken. Watch what happens…

In mijn volgende blog ga ik in op waarom afwisseling en plezier maken zo belangrijk is voor intimiteit.

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl Hier lees je meer artikelen van Ruud. Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF