fbpx

Relatiedeskundige Ruud de Goeij deelt spelregels voor een open relatie

In deel 1 vertelde Ruud de Goeij hoe je een goede basis creëert voor een open relatie. Maar wat voor regels kun je het best stellen om dit sterk te houden? Het gaat vooral om veiligheid, support en acceptatie deelt hij.

”Sex without love is as hollow and ridiculous as love without sex.”
― Hunter S. Thompson

Disclaimer

Ik schrijf drie blogs over open relaties. Ze horen bij elkaar. Dit is de tweede en ook nu start ik met een disclaimer. Ik heb namelijk niet de intentie om op dit onderwerp volledig te zijn. Open relaties kennen vele vormen, het is een heel persoonlijk verhaal hoe jullie hierin zitten en of het voor jullie werkt. We hebben er ook geen oordeel over. Weet wel dat we geen begeleiding doen voor koppels met een open relatie, omdat we vanwege de complexiteit geen garantie kunnen geven op het eindresultaat. Iets wat we wel doen bij een “normale” coaching. Als beide partners in een crisis oprecht kiezen te willen herstellen, geven we garantie op een succesvolle reis terug naar elkaar. Dat we dat niet doen in geval van een open relatie heeft vooral te maken met dat niet alle focus in die reis dan volledig op de relatie tussen twee mensen ligt. Of in Relatieballon termen: er lekt Relatie-energie naar anderen buiten de belangrijkste verbinding.

Nog even uit de vorige blog: wanneer het zeker niet gaat werken….

Dat is wanneer jullie voor elkaar de zeven Relatiebehoeftes op een onvoldoende niveau vervullen. Dan is er sprake van een wankele basis. Daar zul je eerst aan moeten werken. Ook werkt het niet wanneer het stiekem gebeurt of wanneer het akkoord is maar niet okay voor een van jullie. Anders gezegd, je hebt erin toegestemd voor de lieve vrede, maar eigenlijk wil je het helemaal niet. Vraag jezelf dan af of je hier een rode lijn te pakken hebt of iets wat met betere afspraken lichter gemaakt kan worden. Een rode lijn is een situatie die voor jou volstrekt onwenselijk is en waarbij je anderen zou adviseren de relatie te stoppen. Hoe langer je wacht hier wat aan te doen, hoe meer je jezelf verloochent en bevestigt dat jouw plek in deze relatie er blijkbaar niet toe doet.

Een fundamentele voorwaarde is om je partner de meest belangrijke persoon te maken

Als je niet hiertoe bereidt bent, hoef je niet eens te beginnen. Dat gezegd hebbende… wie zegt dat niet makkelijk hardop? “Natuurlijk ben jij de belangrijkste voor mij!” Vervolgens zie je dat niet terug in de afspraken… of worden die eenzijdig bepaald of verandert (door de inbrenger van het idee)… of worden ze met smoesjes regelmatig onvoldoende nagekomen. Dat brengt ons bij de tweede fundamentele voorwaarde, want betrouwbaarheid in het naleven van de regels is nóg belangrijker dan de vorige. Tenslotte wil ik hier melden dat voor alle regels geldt dat je ze samen bepaald en er okay mee bent. Zo gauw een spelregel voor de één niet okay is vervalt die per definitie.

Geef daar waar mogelijk bij een spelregel die wel oké is, wat voor ieder een rode lijn is.

Spelregels die mogelijk helpen

De volgende regels zijn bedoeld om jullie op weg te helpen. Vind vooral iets wat bij jullie past.

 • Begin rustig, stap voor stap opbouwen als er al sprak eis van een opbouw.
 • Wees volstrekt eerlijk, maar bepaal waar je wel en niet over praat.
 • Alleen one night stands, dus niet elke keer met dezelfde persoon.
 • Niet met vrienden of andere bekenden.
 • Definieer tot hoever het mag gaan: bijvoorbeeld flirten en zoenen is goed, maar niet met een ander het bed delen.
 • Niet in voor jullie bijzondere plekken, zoals het eigen bed of eigen huis
 • Spreek een codewoord af dat betekent “stop met alles – ik wil graag dat je nu naar huis komt”
 • Spreek af dat gezin en partner altijd bovenaan staan – vertaal dat naar “what if…” en maak daar aanvullende regels over.
 • Hou op een afgesproken manier contact tijdens je afwezigheid: voor een paar uur misschien niet nodig – voor een dag of langer wel. En toch kan het fijn zijn dat je partner weet dat net voordat de date begint hij/zij veilig ergens is aangekomen.
 • Blijf veelvuldig communiceren – wat doet het met je – wat zijn je ervaringen – bepaal wat okay is om over te praten en wat (nog) niet.
 • Als je nieuwe dingen uitprobeert….zorg dat je er (later) samen van profiteert.
 • Doe het altijd veilig en laat je desondanks regelmatig testen op SOA’s.
 • Heb je toch onveilige seks gehad – laat het je partner direct weten en las een time out in van een maand om de incubatietijd van de meeste SOA’s mee te pakken en je te laten testen. Vrij in de tussentijd veilig met je partner.
 • Leer met jaloezie om te gaan.
 • Evalueer regelmatig hoe het gaat en of de afspraken werken, maar zeker veelvuldig in het begin.
 • Uit de regels moet blijken dat je primaire relatie onvoorwaardelijk op de eerste plaats staat.
 • Realiseer je dat jaloezie heel normaal is en dat je erover moet hebben met elkaar.
 • Realiseer je ook dat voordat je hieraan begint – beiden bereidt moeten zijn ogenblikkelijk te stoppen met het hele proces als de ander daarom vraagt of als je dat zelf voelt.
 • Als je goed kijkt dan zie je dat al deze afspraken passen bij de twee onderste – en dragende – Relatiebehoeftes van “Veiligheid en Support” en “Acceptatie”.

Onthoud dat vaker iemand zien een risico is

Vaker elkaar zien is vanwege de verbondenheid die de meeste vrouwen voelen tijdens de seks met hun counterpart een groter risico voor hen dan voor mannen. Het is bekend dat ze na complete seks (zie mijn blog hierover) een verbindend hormoon aanmaken. Mannen kunnen seks makkelijk los ervaren van verbondenheid waardoor deze – lijmende – relatiebehoefte in het begin voor hen door de seks oningevuld blijft. Bij haar begint lijm te ontstaan en hoe sterker die wordt hoe meer het voor haar voelt alsof de relatie die ze eerst als belangrijkste zag, langzaam naar de achtergrond verdwijnt.

Volgende Blog

In mijn volgende blog vertel ik over mijn persoonlijke ervaringen hierin.

Geniet van elkaar!

Ruud

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.

Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF