fbpx

Ontdek welke lichaamsbeweging het beste is voor jouw dosha

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor het uitoefenen van lichaamsbeweging. Voor de één is dit een inspannende sport en voor de ander een ontspannende sport. Maar klopt jouw lichaamsbeweging wel met jouw dosha? In dit artikel van I Love Ayurveda ontdek jij welke lichaamsbeweging optimaal is voor jouw dosha.

Ayurveda adviseert als algemene regel dat je lichaamsbeweging uitoefent tot de helft van wat je kunt. Om een goede maat aan te houden is bewegen tot zich zweet op het voorhoofd, onder de armen en langs de ruggengraat vormt. Zwoegen wordt absoluut niet aangeraden. Zweten wordt wel aangeraden voor Kapha’s. Ayurveda raadt aan om dagelijks aan ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging te doen in de Kapha tijd 06.00 tot 10.00 uur. Het wordt vanuit Ayurveda afgeraden om stevig te sporten tijdens de Kapha tijd van 18.00 tot 22.00 uur.

Vata

Omdat Vata’s van nature erg beweeglijk en soms zelfs onrustig zijn is het belang om rustigere lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, rustig zwemmen of yoga. Ook dansen is een goede lichaamsbeweging voor Vata’s. Duursporten (langer dan een half uur tot enkele uren) is niet goed voor Vata.

Pitta

Omdat Pitta’s van nature meer hitte in zich hebben en competitief zijn aangelegd wordt aangeraden om aan gematigde beweging te doen. Vooral zwemmen en buitensporten zijn goed voor Pitta, want hierdoor koelt zij af. Pitta zal voorzichtig moeten zijn met te fanatiek sporten, want hierdoor raakt Pitta uit balans.

Kapha

Om Kapha te balanceren is het van belang beweging en warmte toe te voegen. Kapha personen kunnen dan ook aan de meeste inspannende lichaamsbeweging doen, want dit zorgt voor een gezond metabolisme. Kapha’s hebben veel baat bij joggen, fietsen, tennis, aerobics, trektochten maken en bergbeklimmen. Eigenlijk alles wat ze flink laat zweten.

Yoga wordt voor elke dosha geadviseerd. Lees in dit artikel meer daarover.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Brenda Korsten, Ayurvedisch Leefstijl- en voedingscoach. Brenda is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Alle content is afgestemd op het seizoen en relevante, actuele thema’s. Het online magazine staat boordevol Ayurveda kennis en tips waardoor jij steeds dieper en dieper kunt duiken in de wondere wereld van Ayurveda, waardoor jij jezelf steeds beter en beter gaat begrijpen en je steeds beter leert welke keuzes in jouw dagelijks leven jou dienen. Zodat je leert begrijpen waar jouw gezondheidsklacht vandaan komt, en vooral zodat jij leert deze onbalans aan te pakken én hoe je een onbalans in de toekomst kunt leren voorkomen. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram @iloveayurvedanl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF