fbpx

7 gezondheidsvoordelen van zwemmen

Zwemmen is een leuke activiteit én ook nog eens goed voor je gezondheid. Een mens ervaart veel voordelen van zwemmen. Volgens een onderzoek van BMC Sports science, Medicine & Rehabilitation uit 2021 kun je na 16 weken baantjes trekken aanzienlijk lichaamsvet verliezen en je BMI verlagen. Met één uur zwemmen verbrandt een persoon van gemiddeld 70 kilo ongeveer 432 calorieën, terwijl je met wandelen in diezelfde tijd 266 calorieën verbrandt. Naast dat het goeie fysieke inspanning is, heeft zwemmen nog meer fysieke én mentale voordelen. Reden genoeg om vaker je badpak aan te trekken, toch?

7 redenen om vaker banen te gaan zwemmen:

1 Fullbody work-out

Tijdens het banen zwemmen zet je je lichaam van top tot teen aan het werk. Welke slag je ook zwemt, je gebruikt vrijwel alle spiergroepen om je door het water te bewegen. Deze spiergroepen gaan vanaf je buik- en rugspieren tot aan je bilspieren en hamstrings. Zelfs de spieren in je voet worden benut. Dit maakt zwemmen een ideale fullbody work-out.

2 Goede nachtrust

Goede nachtrust speelt een belangrijke rol bij je algemene gezondheid. Fysieke inspanning, zoals zwemmen, helpt je om goed te slapen. Tijdens het baantjes trekken komen er hormonen vrij, zoals endorfine en serotonine, die je een betere nachtrust bezorgen. Terwijl je slaapt maken de hersenen ook hormonen aan die weefselgroei stimuleren, waardoor overbelaste spieren of wonden herstellen.

3 Mentale gezondheid

Dezelfde hormonen die voor een goede nachtrust zorgen, verbeteren tegelijkertijd ook je mentale gezondheid. Doordat je tijdens het zwemmen serotonine aanmaakt, voel je je minder gestrest. Het zorgt voor ontspanning en verbetert je stemming. Daarnaast geeft het hormoon endorfine je een gevoel van welbevinden en geluk.

4 Sterke spieren en botten

Zwemmen is weerstands- of krachttraining. Water biedt een constante weerstand, waardoor je lichaam langzaam spiermassa opbouwt. Dit komt doordat water je harder tegenwerkt dan dat lucht dat doet. Doordat je verschillende slagen aanneemt, worden je spieren op verschillende manieren gebruikt.

De waterweerstand zorgt niet alleen voor sterkere spieren, maar ook voor sterkere botten. Dat beschermt je lichaam tegen breuken en kneuzingen. Zwemmen is een activiteit die de botten niet belast. In het water weeg je namelijk 90 procent minder en spaar je je lichaam dus meer. Zwemmen verhoogt de botdichtheid zonder de gewrichten waarmee je loopt zwaar te belasten.

5 Kleinere kans op hart- en vaatziekten

Door drie keer per week 30 minuten te zwemmen, verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Het water geeft je hart rust. Zoals eerder benoemd, biedt water meer weerstand dan dat de lucht buiten het zwembad dat doet. Hierdoor daalt je bloeddruk. Doordat je bloed makkelijker bij je hart terugkomt, hoeft het tien tot vijftien procent minder hard te pompen.

Fysieke inspanning zorgt er ook voor dat je cholesterol daalt. Tijdens het banen zwemmen versnelt je hartslag en ademhaling. Dit heeft een positief effect op jouw cholesterolgehalte. Dit in combinatie met een lagere bloeddruk maakt de kans op hart- en vaatziekten kleiner.

6 Vergroot de longcapaciteit

Als je regelmatig banen gaat zwemmen, krijg je een grotere longcapaciteit en een betere ademhaling. Bij fysieke inspanning wordt je ademhalingssysteem aan het werk gezet om je lichaam van zuurstof te voorzien. Hoe vaker je dit systeem op de proef stelt, hoe efficiënter het zal gaan werken. Als je één keer per week gaat zwemmen, zal je al snel merken dat je minder snel buiten adem zal zijn als je bijvoorbeeld een trap op loopt.

7 Verbetert het geheugen

Zwemmen is goed voor de conditie van de hersenen. Het verbetert het korte- en langetermijngeheugen. Wanneer je voldoende beweegt, worden de hersenen goed doorbloed en krijgen ze genoeg zuurstof. Er worden nieuwe hersencellen aangemaakt en de verbindingen daartussen worden sterker. Dit alles zorgt ervoor dat de kans op hersenaandoeningen zoals dementie, kleiner wordt.

Wil je wat meer aandacht aan je gezondheid besteden? En heb je er nog niet eerder aan gedacht om daarvoor wat vaker te gaan zwemmen? Wie weet geven de bovenstaande redenen je een duwtje in de rug!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF