fbpx

Taylie ontworstelde zich na een eetstoornis aan haar strenge Chinese opvoeding: ‘Ayurveda bracht me terug in balans’

Taylie Hu (27) groeide op in een echte Chinese ondernemersfamilie waar het in de opvoeding draaide om presteren en je plek veroveren in de maatschappij. De druk zorgde ervoor dat Taylie een eetstoornis ontwikkelde. Ze besloot voor zichzelf te kiezen en door zich te verdiepen in Ayurveda vond ze de balans terug in haar leven.

‘Als ik ’s morgens wakker word volg ik de Ayurvedische ochtendroutine. Ik sta op met een intentie voor de dag, maak mijn tong schoon met een tongschraper en drink twee glazen lauwwarm water. Ik neem een licht ontbijt en voor ik begin met werken maak ik het liefst een wandeling om mijn lichaam te activeren. Ik volg de Ayurvedische klok, wat betekent dat je je dag indeelt volgens het idee dat je in de ochtend van 10 tot 14.00 uur de beste focus hebt. Dan doe ik mijn belangrijkste klussen, om in de middag meer ruimte te maken voor mijn eigen creativiteit. Mijn voeding heb ik aangepast op het Ayurvedische type dat ik ben: het Vata/Pitta-type. Ik heb veel lucht in mijn lichaam en warme zachte maaltijden zijn goed voor mij. Ook let ik goed op bepaalde voedingscombinaties; ik vermijd bijvoorbeeld koolhydraten in combinatie met dierlijke proteïnen. Als gevolg van de eetstoornis die ik ontwikkelde in mijn jeugd had ik altijd veel last van mijn darmen. Mijn spijsverteringssysteem werkte niet goed en ik had vaak last van een opgeblazen buik, pijn en lucht in mijn lichaam. Sinds in de Ayurvedische leefstijl volg gaat het veel beter met me. Lichamelijk en geestelijk heb ik de balans teruggevonden.’

Presteren

‘Ik ben opgegroeid in een Chinees gezin. Zoals in veel gezinnen binnen mijn cultuur werd de druk vanaf mijn 12de hoog opgevoerd. Ineens draaide alles om cijfers, presteren en studeren. De vraag ‘hoe gaat het met je?’ maakte plaats voor de vraag ‘heb je al je huiswerk gedaan?’ Wat ik wilde of voelde deed er niet meer toe. Wie ik was als persoon werd niet gezien en gehoord. Mijn moeder besloot wat het beste voor mij was: vwo, een universitaire studie en daarna zou ik arts worden. Als oudste diende ik een voorbeeld te zijn voor mijn jongere broertjes en zusjes. Ik moest heel hard werken om aan al die verwachtingen te voldoen. Ik deed het, maar het ging niet goed met mij. Vanaf mijn veertiende ontwikkelde ik een eetstoornis. Ik lette strikt op wat ik at en ging extreem veel sporten. Ik werd mager, maar binnen de familie was er weinig oog voor mijn welzijn. Het enige wat ik te horen kreeg was: “Wat zie je er slecht uit en wat word je mager.” Er was weinig ruimte om over emoties te praten. Als tiener deed dat me veel pijn. Als kind wil je bevestiging van je ouders en niet altijd kritiek krijgen. Ik kon er met niemand over praten. Van de huisarts kreeg ik hormonen voor mijn ongesteldheid die uitbleef. De hevige buikpijn en darmklachten als gevolg van mijn eetstoornis werden met een pilletje bestreden. De verstikkende gedachten die als een mist door mijn hoofd trokken werd niet eens naar gevraagd. Binnen tien minuten stond ik weer buiten zonder dat ik echt gezien of gehoord was.’

Zelfhelend vermogen

‘Op een dag klapte ik dubbel van de buikpijn. Er was niemand in de buurt en uit noodzaak begon ik met het toepassen van ademhalingsoefeningen. Tot mijn grote verbazing ebde de pijn weg. Het fascineerde me: blijkbaar kon ik zonder hulp van een arts of pilletje zelf de pijn verminderen. Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in het zelfhelend vermogen van ons lichaam en in spiritualiteit. Ik begon met mindfulness en zelfontwikkeling. In combinatie met een studie neuropsychologie kreeg ik een steeds dieper inzicht in de connectie tussen onze mentale en fysieke gezondheid. Ik wilde alles weten en deed heel veel aan zelfreflectie. Waarom denk ik dit? Waarom voel ik dit? Stapje voor stapje werd mijn mentale gezondheid beter, ontwikkelde ik een liefdevolle relatie met mezelf en heelde ik uiteindelijk mijn eetprobleem.’

Wake-up call

‘Toch bleven mijn darmklachten aanhouden. Een jaar later klapte ik opnieuw dubbel van de buikpijn. Dit keer viel ik flauw en kwam daarbij ongelukkig op mijn hoofd terecht. Met een flinke hersenschudding en een groot litteken over mijn gezicht als gevolg. Ik geloof dat iedereen in zijn of haar leven te maken krijgt met een wake-up call. Een moment waarop je gedwongen wordt te kijken naar wie je echt bent. Blijkbaar had ik nog iets te leren. Tot het ongeluk bewandelde ik nog steeds het pad dat een ander voor mij had uitgestippeld. Hield ik me krampachtig vast aan wie ik moest zijn van mijn omgeving. Met een strak stappenplan wilde ik bereiken wat van mij werd verwacht. Nu stond alles in een klap stil. Mijn stappenplan en daarmee mijn toekomstdromen vielen in duigen. Maar tegelijkertijd ontstond er tijd en ruimte voor onderdrukte emoties, gevoelens, heling en verwerking. Ik mediteerde, schreef, las talloze boeken, ontving healing sessies, ging in gesprek met mijn moeder en bezocht de Inner Peace Conference. Stukje bij beetje puzzelde ik in elkaar wie ik, zonder druk van de buitenwereld, eigenlijk was. Wat wil ik? Wat voel ik? Waar heb ik behoefte aan?’

Verbinding

‘Alle puzzelstukjes vielen op z’n plek toen ik op aanraden van een kennis Ayurveda ontdekte. Volgens deze eeuwenoude klassieke Indiase gezondheidsleer is ieder persoon uniek. Er wordt gekeken naar wat jij nodig hebt en daardoor is iedere behandeling anders. Iets dat ik vanuit huis, maar ook vanuit de reguliere geneeskunde altijd gemist heb. Gezien worden voor wie ik ben. Het uitgangspunt van Ayurveda is dat alles met elkaar verbonden is: lichaam, geest en emoties. Ook dit voelde voor mij direct als waarheid. In de reguliere geneeskunde en in mijn studie neuropsychologie miste ik bijvoorbeeld kennis over voeding voor het helen van mentale en fysieke klachten. Waar is de blik op de mens als geheel?’

Dromen

‘Ayurveda heeft me zoveel meer gegeven dan verlichting van mijn fysieke en mentale klachten. Het heeft me teruggebracht naar mezelf. Door te leren voelen wat ik nodig heb, weet ik nu wat bij mij past en durf ik daarvoor te kiezen. Eindelijk leef ik vanuit wie ik ben en niet vanuit wie ik moet zijn. Dankzij Ayurveda heb ik mijn gezondheid terug en komen dromen uit. Maar nu zijn het mijn dromen. Ik heb mezelf toestemming gegeven om het leven te leiden waar ik gelukkig van word. Daar ligt het meest waardevolle medicijn voor een gezond en gelukkig leven. Ik heb een eigen praktijk opgezet en vind het nu heel mooi om anderen te helpen. Ik help vrouwen met spijsverteringsklachten en bijvoorbeeld een opgeblazen buik, maar ook vrouwen met huidproblemen, stress en energielekken, vermoeidheid. Veel chronische ziekten zijn eigenlijk leefstijlziekten en je kunt er zelf veel aan doen om je beter te voelen. Doordat ik ook een wetenschappelijke studie psychologie heb gedaan kan ik twee werelden met elkaar verbinden.’

Les

‘Ik ben de eerste in onze familie die buiten de standaard is gaan leven. In veel Chinese gezinnen blijven problemen binnenshuis; het is geen open cultuur. Aanvankelijk hadden mijn ouders er veel moeite mee dat ik afweek van het gebaande pad. Dat was een moeilijk proces en we hebben er zeker ruzie over gehad, maar doordat ik mezelf durfde uit te spreken, konden zij ook stappen nemen en langzamerhand zijn we weer naar elkaar toe gegroeid. Het was moeilijk, maar tegenslag kan je ook mooie dingen opleveren. Door wat ik heb meegemaakt durf ik nu vanuit mijn hart te leven.’

Kijk voor meer informatie over de praktijk Conscious Mudi van Taylie op haar site.

Lees ook deze levensechte verhalen:

Nieuwe Wendyspecial

De nieuwe winterspecial van Wendy staat vol mooie familie- en generatieverhalen. Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF