fbpx

Pfff.. waarom traplopen zo zwaar is, zelfs met goede conditie

‘Ik neem de trap’, riep je nog enthousiast… Maar eenmaal aangekomen op jouw verdieping adem je toch echt een stuk zwaarder. Gelukkig hebben we goed nieuws voor je: zelfs mensen die super fit zijn, kunnen het zwaar hebben met traplopen. Hoe komt dat toch?

Het goede nieuws is dus dat het heel normaal is om buiten adem te zijn na het traplopen. ‘Het betekent niet dat je niet in vorm bent’, zegt Jordan Syatt, personal trainer.

Zwaartekracht

Hardlopen en lunges krijg je wel onder de knie zonder helemaal buiten adem te raken. Maar bij traplopen ga je tegen de zwaartekracht in. Dit zijn eigenlijk lunges maar dan omhoog, dus nog zwaarder. Hierdoor verhoogt je hartslag en je hebt meer zuurstof nodig.

Hoe wordt traplopen makkelijker?

Door oefeningen te doen op de trap. Doe squats en spring met twee benen tegelijk naar de volgende trede, en ga zo verder omhoog. Of loop elke dag wel twintig keer de trap op en af. Zo wen je aan de snelle krachtinspanning.

Trap workout

Ja, de trap is dus behoorlijk zwaar. Maar ontzettend goed voor je. Het is beter om trap te lopen, dan om te gaan wandelen. En wist je dat je ook lekker langzaam de trap op mag lopen? Je hoeft je niet rot te voelen als iemand je inhaalt op de trap. Door langzaam, trede voor trede, de trap op te lopen verbrand je meer calorieën; zo blijkt uit onderzoek. Hoe vaker je dit doet, des te makkelijker je die trap op komt!

Wil je die trap echt topfit aan kunnen?

Doe dan één van deze workouts op de trap:

Voor beginners
Doe een warming up van 5 minuten. Zoals hardlopen op de plaats, jumping jacks of squats. Opgewarmd? Ren 20 seconden de trap op, jog rustig weer naar beneden en ren meteen weer omhoog. Herhaal dit 10 keer. Rust een paar minuten uit en ren de trap opnieuw 10 keer op. Rust weer even uit en ga dan voor de laatste ronde.

Voor gevorderden
Doe een warming up van 5 minuten. Ren de trap op en jog rustig weer naar beneden. Ren dan de trap op zo hard je kunt en sla zoveel treden over als nodig is. Jog weer naar beneden. Hinkel de trap op met je linkerbeen. Jog weer rustig naar beneden en hinkel op je rechterbeen omhoog. En jog rustig naar beneden. Ga vervolgens knieheffend de trap op en jog weer rustig naar beneden. Ga in een spreidstand staan en spring met beide benen van traptrede naar traptrede. Rust een paar minuten uit en herhaal dit allemaal nog een keer.

Voor hardlopers
Ga jij regelmatig buiten hardlopen? Doe dan ook een workout op een trap tijdens je hardlooprondje. Ren als je bij de trap bent deze 20 seconden op en jog weer rustig naar beneden. Doe dit 15 minuten en ren weer naar huis.

Sluit je workout altijd af met een cooling down. Wedden dat die trap een makkie wordt?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF