fbpx

Loor gaat ervoor! ‘Ik heb zwakke longen, dus zeker nu moet ik sporten’

Hannelore Zwitserlood, sidekick bij De 538 Ochtendshow van Frank Dane, traint buiten door. Hannelore wil op 21 juni meedoen aan een achtste marathon en wordt getraind door Mike, de broer van Wendy. De trainingen vinden nu plaats op gepaste afstand. Juist nu met het coronovirus beseft Hannelore hoe belangrijk het is om te blijven sporten. Ze heeft zwakke longen en is zich bewust van de gevaren…

Lees de blog van Hannelore: ‘Ik sport nu om te overleven, zo voelt het’

Sporten is leuk. Sporten is gezellig. Me-time, uitdagend, lekker, enzovoorts….Ja, ja, hou maar op. Alle clichés heb ik de afgelopen jaren voorbij horen komen en toch lukte het mij niet om het op te brengen. Na een paar maanden sjorren aan wat apparaten in de sportschool of thuis zwoegen met een of andere app, gooide ik steevast de sporthanddoek in de ring. Want ach, ik was toch wel fit genoeg.

Een paar maanden geleden was ik al mijn smoesjes zat en stelde ik mijzelf een bizar doel (voor zo’n luiwammes als ik): een achtste triatlon doen, binnen een paar maanden. Niet omdat het leuk is, maar omdat het moet vanwege mijn gezondheid. Dat werd mij pijnlijk duidelijk, toen ik voor een ademtest bij de huisarts moest komen. Diverse allergieën, zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie, zorgen bij mij voor astmatische klachten. Daar krijg ik medicijnen voor, zelfs immuuntherapie, plus astma-pufjes. De huisarts wilde eens kijken hoe mijn longen eraan toe waren. Na een half uurtje hijgen en puffen luidde het oordeel dat die astmamedicijnen weinig effect hadden en dat ik de long-conditie had van iemand van 55 jaar. Dat laatste moest ik mij maar niet aantrekken, zei de huisarts, maar dat deed ik natuurlijk wel. Mijn longen zijn dus 11 jaar ouder dan ik. Ik heb senior-longen. Ai.

Longen

Inmiddels zorgt het oprukkende Corona-virus voor veel stress bij onder andere longpatiënten, want zelfs de longen van voorheen gezonde mensen die in het ziekenhuis belanden raken permanent beschadigd. Dit gaf bij mij het besef dat sporten echt, echt MOET. Sporten helpt om je longen in goede conditie te houden, lees ik in allerlei onderzoeken, en het is ook een prima boost voor je immuunsysteem.

Overleven

Dus ik sport nu om te overleven, zo voelt het. Tegelijkertijd helpt het mij om alle stress even te vergeten en weer even een beetje happy te worden, want het grijpt mij allemaal enorm aan. En de muren komen thuis op mij af! Wat ben ik ontzettend blij dat ik een maand of twee geleden heb besloten om te gaan hardlopen en meer te gaan fietsen. En ik ben dankbaar dat dit nog kan, als ik alle verhalen hoor van mensen die worden getroffen door dit virus.

Pas goed op elkaar én op jezelf. Ga binnen sporten. Gewoon doen joh, want wat is nou een half uurtje per dag? Of ga een extra lang rondje fietsen op de hei. Heus, je knapt ervan op en het is fijn en leuk! Je doet het voor je lijf, je longen én voor je geluksgevoel. Geniet!

Goh, wie had er ooit gedacht dat ík zoiets zou zeggen? Ja, het zijn bizarre tijden.

Zo traint Mike Hannelore

Mike: ‘De trainingen zijn 1 op 1 en we houden goed afstand, zo kunnen we toch blijven doortrainen. We zijn nu in de zevende week en deze week is Hannelore begonnen met fietsen, voor de achtste triathlon moet ze immers ook 20 kilometer fietsen. We wonen zes kilometer van elkaar en Hannelore komt nu op de fiets naar mij toe voor de training. Ze heeft alleen een oude oma-fiets, maar ik zei: “Dat maakt niet uit, fietsen is fietsen haha.” Nu, in de zevende week, zie je dat de knop steeds meer omgaat bij Hannelore. Ze begint het sporten leuk te vinden en voelt zich beter. Je ziet het ook aan haar, ze ziet er goed uit. Het is een mijlpaal als die knop eenmaal omgaat. Daardoor leer je dat het lekker is om te bewegen en dat je je beter voelt als je toch dat stuk gaat lopen in plaats van op de bank neer te ploffen. Zo wordt sporten steeds meer onderdeel van je dagelijkse leven.’

Lees ook de eerdere blogs van Hannelore:

Loor gaat ervoor! En Wendy kwam mee trainen

Loor gaat ervoor! Zie hoe het Hannelore lukt om langer te hardlopen

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF