fbpx

Interview met oud-wereldkampioen schaatsen Hein Vergeer: ‘Ik sport nog steeds elke dag’

In de jaren tachtig werd Hein Vergeer (1961) twee keer wereld- en Europees kampioen allround. Nog altijd oogt hij als een jonge God, maar dat is ook niet zo gek. Vergeer leeft het gezonde leven en geniet daar met volle teugen van. Als ambassadeur van Just2BFit is hij altijd nog bezig met het thema vitaliteit.

‘Ik fiets tegenwoordig met groot geluk mijn kilometers door mijn waanzinnig mooie achterland vol smalle paadjes, waar ik op mijn gewone fiets doorheen ga, want dan kan ik lekker rechtop zitten. Ik ben 61 en beweeg nog altijd heel veel, maar wil ook genieten en rijd dus minder hard. Hoewel mijn vrouw nog wel eens wil zeggen: “Hein, heb je haast of zo?” Aard van het beestje. Toch zie ik de schoonheid van de natuur veel meer dan vroeger, toen ik topsporter was en altijd maar door het land joeg.’

Mindset

‘Je bent zo oud als je jezelf voelt. Ik heb gelukkig goede genen, maar heb ook heel erg de mindset: wat kan er allemaal nog wel? Blijf die hersenen en dat lijf in beweging houden. Als ambassadeur van Just2BFit probeer ik mensen aan te zetten te blijven bewegen, ze in te laten zien dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven, hun eigen gezondheid. Vaak hikken mensen ertegenaan en moet je er even doorheen, maar zodra je gaat sporten en die stofjes in je hersenen gaat aanmaken, voel je je zoveel beter. Gun jezelf dat. Niets zo lekker als de wind te voelen. Zeker op mijn leeftijd, waar veel mensen te maken hebben met hoge bloeddruk of een te hoge cholesterol: hup, fiets uit die schuur en wees lief voor jezelf, kies voor je gezondheid en geluk. Als ik hier langs de rivieren rijd en samen met de bootjes op fiets, man, daar kan geen gevoel tegenop.’

 

Met mate

‘Voeding, beweging, leefstijl en goede suppletie. Dat zijn mijn thema’s. Waarbij ik altijd zeg: je mag genieten, maar met verstand en mate. Mijn ogen gingen open toen ik in 2007 coach was bij het tv-programma De Afvallers XXL. Wat voor mij als ex-topsporter altijd zo normaal was geweest –groente en fruit eten, opletten met suikers- bleek voor de deelnemers helemaal niet normaal. Ze begrepen niet wat gezonde voeding was. Jezelf vullen is één, maar weten wat je naar binnen stopt is heel belangrijk. Voor mij was het een eye opener: jeetje, voor veel mensen is er nog een hele weg te gaan. Dat was het moment dat ik wist: ik ga me vanaf nu bezig houden met het thema vitaliteit.’

Video’s

‘Je hoort veel: ga minimaal een half uur per dag bewegen! Ja, maar hoe dan? Hoe krijg je discipline erin? Leontien van Moorsel, Yvonne van Gennip en ik hebben voor Just2BFit Sport video’s opgenomen waarin we een programma van twaalf weken voorschotelen: hoe moet je gaan bewegen? Onze boodschap: bouw het rustig op. Voel eerst maar eens hoe goed het is voor je lijf en hoe fijn dat voelt. En dan langzaam, stapjes vooruit, bouw je het op. Belangrijke tip: zoek een maatje om het samen mee te doen, het sociale aspect speelt een grote rol.

Door meer te bewegen, krijg je minder stress, door minder stress ga je beter slapen en door beter slapen heb je een betere trek. Als je je stofwisselingssysteem vult met goede bouwstoffen, is dat goed voor je hersenen, spieren en bloedtransport. Daardoor ga je weer meer en beter bewegen. Je voelt je fitter en vitaler, maar door meer te sporten heb je meer aanvulling nodig en dan komt suppletie weer om de hoek kijken.

Ik doe gemiddeld een uur per dag aan sport. Twee keer per week loop ik hard met een maatje, vier keer per week probeer ik naar de sportschool te gaan. Ik voel me altijd lekker als ik wat heb gedaan. Het voelt als een stukje beloning in de vorm van meer energie. Ik leef verder gewoon gezond. Rook niet, lust wel een wijntje maar niet elke avond. Je mag genieten. Maar wel met verstand en met mate.’

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vertellen naast Hein Vergeer ook oud-schaatsers Erben Wennemars en Colette Zee hoe ze na hun professionele sportleven fit blijven. Daarnaast vind je in de special heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten, Rens Kroes en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF