fbpx

Hoe Ayurveda je kan helpen herstellen na een miskraam

Een miskraam. We praten er niet graag over. Voor sommigen omdat het moeilijk te bevatten is, voor anderen omdat er een gevoel van falen en schaamte bij komt kijken. En voor velen omdat we het idee hebben dat we zo snel mogelijk door moeten gaan met het ‘normale leven’ en niet teveel moeten blijven hangen in het verleden. Maar de waarheid is: nieuw leven blijft een wonder. Hoe lang of kort dit leven ook is. Er was immers een zieltje dat jou heeft uitgekozen en om binnen een paar weken uit te groeien tot een klein mini-mensje in je buik. Totdat het, tegen jouw wil in, beëindigd wordt. Wendy-expert en Ayurveda deskundige Kim van der Veer vertelt in dit artikel haar eigen verhaal en deelt 7 tips hoe Ayurveda je kan helpen herstellen na een miskraam.

Afgelopen zomer ging het mis bij mij

We hadden een prachtige echo en zoals ze zeiden bij het maken van de echo is het er ‘een uit het boekje’. We zagen kleine voetjes en handjes en konden het hartje zien kloppen. Maar toch voelde het voor mij alles behalve goed. Ik wist dat er iets mis was en ondanks ‘de goede 10 weken echo’ bleef ik onzeker. Die onzekerheid bleek niet ongegrond want nog geen 12 uur later werd de miskraam in gang gezet. 

Eerlijk gezegd wist ik niet dat een miskraam aan het einde van je eerste trimester een soort mini-bevalling is, inclusief weeën en uitdrijving. De real deal, maar dan zonder een happy end. Iets waarvan je hoopt dat dit elke vrouw met een kinderwens bespaart blijft. 

Maar de miskraam kwam met een silver lining

Zo kwam ik er tijdens mijn miskraam achter dat 1 op de 4 vrouwen een miskraam mee maakt. Dit zorgde ervoor dat ik me – terwijl ik de weeën één voor één opving – zo verbonden voelde met alle vrouwen op de wereld die zich ook (ooit zo) hadden gevoeld. En nog meer met de vrouwen – waar dan ook op de wereld – die nu ook op dit moment door een miskraam heengaan en hun kindje moeten loslaten. Deze verbondenheid maakte een ongelofelijke oerkracht in me los en hielp me door het moment heen te komen. Niet lang daarna ving ik ons kleine baby’tje in mijn handen op.

Natuurlijk wilde ik niet dat dit zou gebeuren. Ik droomde maandenlang naar de tijd om hem te ontmoeten (of haar, maar ik voel dat het een zoontje was, dus laten we hem zeggen), en nu weet ik dat dit had moeten gebeuren. Het is ok zo. De natuur is wijs en het fascineert me dat mijn lichaam dit allemaal kan zonder dat ik er ook maar een moment over heb na hoeven denken. 

Toen het gebeurd was voelde ik diep van binnen een gevoel van opluchting en wist ik dat mijn herstel mijn eerste prioriteit was voor de komende maanden. Hierover wil ik in dit artikel graag meer delen. Vooral omdat we leven in een snelle maatschappij waarin van je verwacht wordt (en je misschien de verwachting ook wel bij jezelf oplegt) dat je zo snel mogelijk weer door zou moeten. Dit achter je laten en het gewoon (het liefste morgen nog) weer opnieuw proberen. Maar het punt is dat je maar één kans hebt op een goed herstel en als je die niet pakt, komt het later in je leven weer bij je terug.

Hier is hoe Ayurveda er naar kijkt: na een miskraam – ongeacht hoe ‘lang’ of ‘kort’ je de baby hebt gedragen ben je een kraamvrouw en zou je ook zo behandeld moeten worden. En daarmee bedoel ik niet alleen met degenen om je heen, maar ook zeker door jezelf. Je hebt rust nodig, gezond voedzaam en warm voedsel, kruiden om je herstel te ondersteunen en vooral geduld.

7 herstel tips

Naast geduld lees je hier hoe ik met Ayurveda mijn herstel heb opgevangen. Als je zelf net een miskraam hebt gehad, of iemand kent die nu aan het herstellen is, zijn dit de belangrijkste Ayurveda miskraam hersteltips op een rijtje:

1. Kamille wikkel

Wanneer je zwanger bent worden alle organen in je buik verplaatst om ruimte te maken voor je kindje en de placenta. Dit proces start al vroeg en dus moet je lichaam na een miskraam weer hard werken om alles terug op zijn plek te krijgen. Om dit proces te verzachten kun je kamille wikkels gebruiken. Warm hiervoor kamille olie op dat je op een (hydrofiel) washandje of doekje giet. Dit doekje of washandje plaats je op je onderbuik en daarover heen knoop je een oude (wollen) sjaal. Hou je onderbuik vervolgens warm door er nog een kruikje op te leggen. Blijf 20-40 minuten rustig op je rug liggen met de wikkel voor het beste resultaat.

2. Bloedopbouwende voeding 

Veel vrouwen verliezen veel bloed tijdens een miskraam. Als dit voor jou ook het geval is, is het belangrijk om de opbouw van bloed te ondersteunen met voeding. Voorbeelden van bloedopbouwende voeding zijn: wortels, bieten, groene bladgroenten (zoals spinazie en  boerenkool), granaatappel, jaggery (ongeraffineerde suiker – goede bron van plant-based ijzer), rozijnen, dadels en gedroogde abrikozen. 

3. Geen intense work-outs

Het is super belangrijk dat je je lichaam alle tijd gunt om rustig te herstellen. Wanneer je te vroeg start met sporten kan dit ervoor zorgen dat je onomkeerbare schade in je lichaam aanbrengt. Pak het dus rustig op. Het is lastig om te zeggen hoe lang je rust moet nemen. Dat is per persoon verschillend, maar hou in ieder geval rekening met 6-8 weken. Er zijn wel yoga houding die je zou kunnen doen tijdens deze periode, zoals twists omdat ze alles mooi afsluiten en daarmee je herstel bevorderen. Maar het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven is een ‘nu even niet’ mindset. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer het er weer klaar voor is.

4. Hou jezelf warm

Warmte is cruciaal voor een goed herstel na een miskraam. Zorg er daarom voor dat je het niet koud krijgt door warme kleding te dragen, zoveel mogelijk warm te eten en warme (kruiden-) thee te drinken. Bovendien helpt het om te slapen onder warme zware dekens met een warme kruik tegen je onderrug. 

5. Warme olie massage

Abhyanga is een term uit de Ayurveda en betekent het ‘insmeren van je lichaam met warme olie’. Er zijn twee vormen van Abhyanga: 1) Je geeft jezelf een warme olie massage of 2) Je kunt een warme olie massage krijgen van een Ayurveda therapist of post-partum behandelaar. Abhyanga voedt en kalmeert het zenuwstelsel, versterkt je spieren, verzacht je huid en verbeterd je de circulatie in je lichaam. In essentie voedt het alle weefsels (in Ayurveda ‘Dhatus’ genoemd) van je lichaam en is daarom een perfecte tool om je herstel na een miskraam te bevorderen. Bovendien betekent het Sanskrit woord ‘Sneha’ zowel olie als liefde. Wat er dus op neer komt dat je jezelf met een laagje liefde omhult. Lees dit artikel als je meer wil weten of hoe je zelf een Abhyanga kunt doen. Na een miskraam kun je het beste warme sesamolie of Mahanarayan oil gebruiken. Mahanarayan Oil is een olie op basis van sesamolie bereidt met kruiden die het helingsproces ondersteunen.

6. 7-day Kruiden thee

Om het herstel van je baarmoeder te ondersteunen kun je de eerste 7 dagen na een miskraam elke dag een kopje fenegriek thee drinken. Een andere goede optie is brandnetel thee, omdat het boordevol ijzer en belangrijke mineralen zit om je bloedopbouw te ondersteunen. 

7. Ayurveda kruiden elixer

Om kracht op te bouwen, je spijsvertering te ondersteunen je menstruatie weer te reguleren kun je een Ayurveda kruiden elixer gebruiken: Mix gelijke delen shatavari, ashoka en ashwagandha met ½ van deze hoeveelheid pippali. Dus bijv. pippali 1 eetlepel en de andere kruiden allemaal 2 eetlepels. Bewaar de kruiden in een weckpot en neem 3x per dag een ½ theelepeltje met warme volle- of amandelmelk voor 6 weken lang. 

Tot slot wil ik heel graag benadrukken dat je ook in je herstel je perfectionisme moet loslaten. Ben lief voor jezelf. Dat is belangrijker dat de beste organic kruiden die je kunt vinden. Kies wat bij jou resoneert en gun jezelf de tijd. 

Voor meer persoonlijke suggesties om te herstellen na een miskraam kun je een consult bij mij boeken. Meer info kun je hier vinden.

Over Kim

Kim is expert op het gebied van yoga en Ayurveda. Zo is ze hier ook haar eigen bedrijf mee gestart. Iedere maand schrijft Kim over wat yoga en Ayurveda voor jouw lichaam kunnen betekenen. Wil je niks van haar missen? Neem vooral een kijkje op haar website en volg Kim op Instagram. Ben jij benieuwd naar Kim haar reis met Ayurveda? Dat lees je hier!

Lees meer artikelen over ayurveda:

3 spijsverteringstips uit de Ayurveda voor kinderen

3 tips uit de Ayurveda om jezelf te beschermen tegen het coronavirus

Kim deed een Vipassana-retraite: ‘Ik voelde me zo puur en alles in en om me heen leek liefde’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF