fbpx

3 tips uit de Ayurveda om jezelf te beschermen tegen het coronavirus

Ayurveda richt zich met name op het voorkomen van ziektes en wordt daarom ook wel de preventieve gezondheidszorg genoemd. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen geeft yogadocent en onze Ayurveda deskundige Kim van der Veer drie tips uit de Ayurveda om jezelf te beschermen tegen het coronavirus.

Het idee is dat je deze voorzorgsmaatregelen deel laat uitmaken van je dagelijkse routine (ook wel ‘Dinacharya’ genoemd in Ayurveda). Bij voorkeur kun je alle drie de rituelen elke ochtend en avond in je routine brengen. Daarmee ondersteun je je luchtwegen en keel – gebieden die door het coronavirus aangetast kunnen worden.

Tip 1 – Neti Pot

Voorkom slijmophoping en blokkades in je neusholte met een neti pot. Een neti pot is een speciaal kannetje dat je vult met lauwwarm water en een snufje himalaya zout. Wanneer het kannetje gevuld is breng je het tuitje in je linker neusgat met je hoofd schuin naar rechts. Zorg ervoor dat je boven een wasbak staat en laat het zout-water via je linkerneusgat door je rechterneusgat naar buiten stromen. Wanneer je neti pot half leeg is wissel je van kant. Het himalaya zout trekt het slijm uit de weefsels en neusholte. Hiermee spoel je bacteriën weg is is je neusholte gereinigd. Als er slijm is losgekomen kun je na de neti pot je neus snuiten. Tot slot, om ervoor te zorgen dat je holtes niet te droog worden wordt er vanuit Ayurveda aangeraden om na de neti pot een druppeltje sesamolie in elk neusgat te druppelen. Dit kan met een pipetje (liggend op je rug) of je kunt je (schone!) pink in de sesamolie dippen en daarmee de binnenkant van je neusgat oliën.

Ayurveda

Tip 2 – Eucalyptus stoom

Maak je luchtwegen vrij met een eucalyptus stoombadje. Vul hiervoor een kom met heet water en voeg hier 3-6 druppeltjes essentiële eucalyptusolie toe. Eucalyptus is bacteriedodend en staat erom bekend dat het je luchtwegen opent. Wanneer je stoombadje klaar is kom je op een stoel zitten met je ellebogen op de tafel. Laat je hoofd rusten in je handen boven het stoombadje en dek je hoofd en stoombadje af met een handdoek. Inhaleer de stoom 10 minuten. De stoom verdund slijm in je voor- en bijholtes. Hou dus vooral een zakdoekje bij de hand, zodat je na het stomen even goed kan snuiten.

Ayurveda

Tip 3 – Gember-honing-zout spoeling

Start en eindig je dag door je te gorgelen met een ‘gember-honing-zout’ spoeling. Het schraapt je keel schoon, dood bacteriën, droogt slijm uit en tegelijkertijd wordt er een beschermend laagje in je keel aangebracht. Dit laatste helpt om je keel te verzachten ook wanneer je (al) keelpijn hebt. Je kunt de spoeling om 2 manieren maken: 1) gebruik een slowjuicer om gember juice te maken of 2) rasp gember in een pannetje met water en kook het 20 minuten tot je een hele sterke gemberthee hebt. Laat de thee afkoelen en schenk het door een zeefje in een kopje. Voeg honing en zout toe aan de gember juice of thee en gorgel hiermee 3 minuten.

Ayurveda

Hopelijk helpen deze rituelen jou om gezond te blijven. Mocht je het fijn vinden om meer tips te krijgen om goed voor jezelf te zorgen in deze periode kun je een kijkje nemen op Kim haar Instagram-account waar ze nieuwe series ‘IGTV Hack your ‘stay-at-home’ time with Ayurveda deelt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:

Thuisyoga met Wendy, deel 4

De 10 meest krachtige en natuurlijke antibiotica

De 10 meest hartverwarmende Corona-initiatieven van deze week

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF