fbpx

3 spijsverteringstips uit de Ayurveda voor kinderen

Omdat de gezondheid van je kindje valt of staat met een goede spijsvertering neemt onze Ayurveda -expert Kim van der Veer  je in dit artikel mee in ‘de wetenschap van de spijsvertering’, wat ook de essentie is van Ayurveda. Benieuwd naar waarom er zoveel waarde wordt gehecht aan een gezonde spijsvertering en hoe je jouw kindje daarbij kunt helpen? Lees dan dit artikel.

‘Je bent wat je verteerd’ is een bekend gezegde in Ayurveda. En dat is niet voor niets: alleen bij een goede spijsvertering kan je kindje alle voedingsstoffen uit het eten en drinken halen. Wat bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling en groei van je kindje. Wanneer de spijsvertering van je kindje niet optimaal is kun je ze nog het gezondste voedsel geven, als ze dit niet goed kunnen verteren poepen ze de essentiële voedingsstoffen uit en/of ontstaan er blokkades.

Wat is een gezonde spijsvertering?

De eerste (ongeveer) 6 maanden is de ontlasting van je kindje dun. Dit veranderd vanaf het moment dat je vast voedsel introduceert bij je kindje. Omdat de darmen van je kindje zich in deze periode nog verder moeten ontwikkelen kan het voorkomen dat er stukjes onverteerd voedsel in de poep zit of dat de ontlasting nog erg dun is. Een paar maanden na de introductie van vast voedsel zouden kindjes geen dunne ontlasting en/of stukjes in de ontlasting moeten hebben.

Vanaf dat moment zouden kindjes volgens Ayurveda 1-2 keer per dag naar de wc moeten gaan. Wanneer kindjes niet iedere dag een grote boodschap moeten doen is er volgens Ayurveda al sprake van constipatie. Hoe de ontlasting eruit ziet is per type kindje verschillend. In het algemeen streef je ernaar dat de drol van je kindje eruit ziet als een rijp banaantje.

Het liefste wil je er naartoe werken dat je kindje in ieder geval elke ochtend naar de toilet gaat. Hiervoor is routine het key ingredient. Als kindjes elke dag op dezelfde tijden eten, slapen, bewegen, etc. zorgt dit ervoor dan hun spijsvertering het meest consistent is. En omdat het grootste gedeelte van de spijsvertering plaats vindt in de nacht is het logisch dat je kindje gelijk na het opstaan naar de wc gaat.

Regelmaat is key

Natuurlijk is dit voor jonge kindjes wat lastiger, maar zodra kindjes oud genoeg zijn om naar de wc te gaan kun je ze aanleren om elke ochtend de tijd te nemen om even op de wc te zitten. Maak er dan vooral geen verplichting van, maar eerder een leuk ritueeltje. Als het niet lukt is het ook goed, maar vaak lukt het kindjes wel als ze er rustig de tijd voor nemen. Daarom is haasten om naar school te gaan ook niet zo handig. Een wekker op tijd, zodat er voldoende tijd is om rustig op de wc te zitten kan hierbij daarom ook helpen.

De reden dat de ochtend een perfect tijdstip is voor de ontlasting is omdat je kindje de dag dan vers kan starten en er geen afvalstoffen meer in de darmen aanwezig zijn voordat er nieuw eten bij komt. Dit draagt ook weer bij aan het optimaliseren van een spijsvertering.

Om dezelfde reden is het daarom ook niet handig je kindje te pushen om te ontbijten als ze aangeven echt geen honger te hebben en nog niet naar de wc zijn geweest. Dit is vooral iets dat veel voorkomt bij Earthy-Kids, maar als je de avond ervoor bijvoorbeeld pizza avond hebt gehad kan je kindje er ook last van hebben. Geef ze dan liever een lekker theetje of als het echte Airy-Kidszijn misschien wat geweekte pruimpjes met geweekte walnootjes om de stoelgang op gang te brengen.

3 tips om de spijsvertering van je kindje te ondersteunen

  1. Geef je kindje regelmatig warm of minimaal op kamertemperatuur water. Vermijd ijskoude drankjes. Dit verlaagd de spijsvertering.
  2. Gebruik zoveel mogelijk verse ingrediënten uit het seizoen. Bewerkt voedsel is veel moeilijker te verteren.
  3. Kijk of je de grootste maaltijd tussen 12-14 uur kan maken. Dan is de spijsvertering van je kindje het hardste aan het werk.

Wil je meer leren over Ayurveda voor kinderen? Volg Kim dan op @startwithrasa waar ze op een moderne manier uitlegt hoe je Ayurveda in het leven van je kindje kunt brengen.

 

Meer artikel van Kim over Ayurveda lees je hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF