fbpx

Hoe yoga en ayurveda Kim herstelden van lichamelijke problemen

Luisteren naar je lichaam is het belangrijkste wat er is. Toch doen we dit te weinig. We gaan maar door totdat we opgebrand zijn. Ook Kim van der Veer kreeg een paar jaar geleden een burn-out. Jarenlang werkte ze als bankjurist op de Zuidas, totdat haar lichaam zo veel pijn deed dat ze niets meer kon. Yoga en Ayurveda hebben haar leven een totaal andere richting gegeven. Ze vertelt haar verhaal.

Yoga en ayurveda

Na jarenlang als bankjurist op de Zuidas gewerkt te hebben besloot ik op een dag mijn leven een andere richting te geven. Een richting waarin bewust leven en het moederschap voorop staan. Hiervoor dook ik volledig in de eeuwenoude tradities van yoga en ayurveda. Wijsheden die mijn dagelijks leven meer kleur en betekenis geven. Omdat ik het zelf op de harde manier heb moeten leren ben ik vastbesloten om anderen te helpen met een meer zachte route. Hiervoor geef ik wekelijks yogales, organiseer ik workshops in Ayurveda, geef ik lifestyle advies en organiseer ik events met en voor moeders waarin we samen de filosofie achter Ayurveda onderzoeken en moderniseren.

https://www.instagram.com/p/B4cF_2iFK5k/

Hoe ik op het punt terecht kwam om mijn leven om te gooien en mijn hart te volgen? Dat lees je hieronder in een tijdlijn van mijn eerste 32 jaar:

1987

Met een snelle natuurlijke thuisbevalling kom ik op de wereld. Mijn moeder is op slag verliefd ook al is ze een beetje geschrokken van mijn uiterlijk. Want in tegenstelling tot mijn prachtige zus is schoonheid bij mij ver te zoeken. Onder het motto ‘lelijk in de luier, mooi in de sluier’ houdt mijn moeder moed.

1992

Samen met juf Ria besluiten mijn ouders me nog een jaartje langer te laten kleuteren. Ik ga nog met ze in discussie, want persoonlijk vind ik wel dat groot genoeg ben voor groep 3, maar als ze zeggen dat er in groep 3 geen poppenhoek is, ben ik om. Bovendien heb ik moeite met het opnoemen van de figuren. Zo blijf ik stug volhouden dat een ‘rechthoek’ een ‘langhoek’ heet. Potato potato.

2000

Wegens een mislukte cito toets in groep 8 wordt mijn middelbare school advies bijgewerkt en ga ik naar 1 havo waar ik na een jaar gemiddeld een 9 sta en door kan naar vwo 2. Dit laat ik uiteraard nog even weten aan mijn meester van de basisschool. Hij had me duidelijk verkeerd ingeschat. De poppen zijn de deur uit maar ik blijf tegen de status quo ingaan.

2004

Mijn ouders gaan scheiden. Dat betekent een nieuw huis en ook weer een nieuwe middelbare school. Waar ik na maanden lang boterhammen op de wc eten toch vrienden maak doordat ik de wiskundeleraar in twijfel trek: weet hij wel zeker dat de stelling van Pythagoras klopt? Door mijn overtuigde tegenbewijs is er een moment van twijfel. Zelf leer ik dat je door de autoriteit in twijfel te trekken gemakkelijk vrienden maakt.

2006

Na een zomer als rond gecommandeerd te worden tijdens de ontgroening sluit ik me aan bij UVSV. Ik kom in een groot roze huis aan de oudegracht in Utrecht te wonen waar ik naast uitgaan ook nog af en toe colleges volg. Zeg nou eerlijk, wat is er belangrijker? Studeren of een populaire student zijn?

2012

Mijn eerste baan als jurist bij een financiële instelling op de Keizersgracht. Hier leer ik hoe je obligaties moet structureren, maar omdat ik dat alleen niet genoeg vind schrijf ik me in voor een postdoctorale opleiding ‘Financieel Recht’ die ik binnen een jaar afrond. Ik zal eens laten zien hoe je ‘het’ doet dacht ik. Naast werken ontdek ik samen met de liefde van mijn leven het echte nachtleven van Amsterdam. We wonen op dat moment in een appartement midden op het Gerard Douplein waar de deuren het hele weekend wijd open staan. Twee keer per week ga ik naar yoga, want ik wil wel in shape blijven. Werk is bijzaak, het leven is verrukkelijk.

2013

Het jaar waarin ik midden in de nacht verlamd wakker word. Na maanden lang pijn negeren kan ik er nu niet meer omheen. Zodra ik weer gevoel krijg in mijn vingers (dit lijkt een eeuwigheid te duren) bel ik de huisarts die me na een bloedonderzoek dezelfde dag nog doorstuurt naar een reumatoloog. Hier begint de ellende: ik word gediagnosticeerd met reumatoïde artritis, een auto immuunziekte waarbij letterlijk alles ontsteekt. Het begint met ontstekingen in mijn gewrichten, maar na een tijdje uit de ziekte zich op meerdere plekken. Hierdoor ben ik op 25-jarige leeftijd onder behandeling bij een reumatoloog, cardioloog en longarts. Omdat de medicatie ook veel bijwerkingen heeft en ik zelfs soms onder het mes moet om te kunnen blijven functioneren besluit ik op zoek te gaan naar alternatieve geneeswijze. Nu moet ik bekennen dat ik hier op dat moment nog vrij sceptisch tegenover stond, maar als er voorspeld wordt dat je volledig krom gaat groeien en je in een rolstoel zal eindigen, kan ik je verzekeren dat je voor alles open staat.

2016

Tegen alle signalen van mijn lichaam in blijf ik hard werken als bankjurist op de Zuidas. Tot ik wordt gebeld door de reumatoloog dat de waardes in mijn bloed zo verontrustend zijn en bij de volgende afspraak hoor ik dat het krijgen van een kind hierdoor vrijwel onmogelijk is. Of ik misschien een afspraak wil maken bij de gynaecoloog voor het invriezen van eitjes. Mijn wereld stort in. Ik loop de dag erna huilend de dealingroom uit. Niet wetende dat ik daar nooit meer terug zou komen. Een paar weken later wordt alles me teveel. Ik kan niet eens daglicht meer verdragen. Mijn lichaam doet zoveel pijn. Ik ben zo bang. Kan niet meer slapen en raak in een burn-out.

2017

Na veel rusten, reizen en lezen over yoga en ayurveda realiseer ik me dat ik al die tijd volledig in mijn hoofd heb geleefd. Wat de buitenwereld van mij vond, was belangrijker. Mijn nieuwsgierigheid naar de filosofie rondom yoga en ayurveda begint groeien. Ik volg de ene na de andere workshop of training. Reis in mijn eentje naar India en merk dat mijn leven stap voor stap verandert. Hierin vertrouw ik volledig op mijn intuïtie. Dat is best moeilijk.  Zeker als iedereen om je heen roept dat je niet zomaar alle schepen achter je kunt verbranden. Maar ondanks de rationele argumenten begin ik met yogales geven en me nog verder te verdiepen in de kunst van bewust leven. Nog nooit heb ik me zo goed gevoeld en dat is te merken ook, want uit de medische testen blijkt dat mijn waardes dalen. Na een lange periode van pijn en onrust voel ik een kalmte die ik nooit eerder heb ervaren. Ik leef steeds minder in mijn hoofd en als klapper op de vuurpijl kom ik er achter dat ik zwanger ben (het was in een keer raak!). Vertrouwen op een puur westerse kijk op gezondheid is niet meer eens een discussiepunt.

2018

Na de geboorte van onze dochter Miki wordt ook mijn twee kindje, startwithrasa.com, geboren. Een initiatief waarbij ik probeer om yoga & ayurveda te moderniseren. Met name vanuit mijn eigen ervaring, maar zonder daarbij afbreuk te doen aan de essentie van deze eeuwenoude tradities. Niet alleen organiseer ik workshops en schrijf ik artikelen over deze onderwerpen, maar ontwerpen we een volledige reeks events voor en met moeders waarin we de 4 levensdoelen van ayurveda onderzoeken. Het wordt voor mij steeds duidelijker waarom je vanuit je hart moet leven en ik ben vastbesloten anderen hierin te inspireren.

Vandaag

Volgde ik zelf een yogales, schreef ik mijn bio voor wendy online en ging ik samen met mijn dochter uitgebreid boodschappen doen. Alles in een rustig tempo. Geen haast, want dat is gewoon nergens goed voor. In een wereld waarin je altijd maar aan staat, is het soms al genoeg een paar keer diep in en uit te ademen om het moment te resetten. Het begint met hele kleine gewoontes. Zo begon de transformatie voor mij ook.

Welkom Kim

Vanaf nu voegt Kim zich bij ons team van gastbloggers. Iedere maand zal Kim schrijven over wat yoga en Ayurveda voor jouw lichaam kunnen betekenen. Wil je niks van haar missen? Neem vooral een kijkje op haar website en volg Kim op Instagram.

https://www.instagram.com/p/B4UVciwFpIT/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF