fbpx

Hier moet je rekening mee houden als je een relatie krijgt met een man met kinderen

Een ex-partner, kinderen… Er komt nogal wat bij kijken als  je een relatie krijgt met een man die al kinderen heeft. WENDY-expert en Plusmama Irma kreeg zelf een relatie met een man die al vader was en vertelt in dit artikel waar je tegenaan kunt lopen en rekening mee moet houden. 

Je begint met daten met een man die kinderen heeft en voor je het goed en wel in de gaten hebt zit je er middenin. Hoe goed je van te voren ook probeert om er voor jezelf een voorstelling van te maken. Je weet pas hoe het is, als je het meemaakt. Toch kan het je slapeloze nachten bezorgen zo’n man met kinderen. Je kunt overvallen worden door gedachten en emoties, waar je van te voren het bestaan niet van kende.

Weet dat je hier niet de enige in bent en dat het heel normaal is. Gedachten die je kunnen overvallen, zijn: Kan ik wel samenzijn met een man die al kinderen heeft van een ander? Hoe gaat het contact met de ex, de moeder van de kinderen, verlopen? Wat gaan zijn kinderen van mij vinden? Ik heb zelf ook een kinderwens. Hoe vind ik het dat hij deze fase al heeft meegemaakt en dit voor ons samen niet de eerste keer is?

Een goede relatie aangaan

Er zijn nog veel meer gedachten waar je door overvallen kunt worden. Hoe dan ook; daten met iemand die al kinderen heeft, is echt een ander verhaal. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Het is niet dat het niet kan werken, maar het is goed om op de hoogte te zijn van een aantal zaken voordat je tijd en energie gaat steken in een persoon die al kinderen heeft. Een aantal punten zijn goed om in gedachten te houden en stellen jou mogelijk beter in staat om een goede relatie aan te gaan met een alleenstaande ouder.

Jij bent niet de eerste prioriteit  

Ben je ervan bewust dat je niet op nummer één staat. Dit is een feit. Kinderen vragen om organisatie, liefde, tijd en energie.

De angst voor herhaling

Alleenstaande ouders zijn niet altijd vrijwillig op dit punt gekomen. Soms zitten er emotionele trauma’s aan vast. Jouw nieuwe relatie is iemand kwijtgeraakt door een scheiding of de dood. Dit kan gepaard gaan met gevoelens als boosheid en verdriet. Dat daar ook nog kinderen bij betrokken zijn, die jouw nieuwe relatie moet achterlaten of opvangen, maakt het vaak nog moeilijker.

Andere voorkeuren dan dat je gewend bent

Als vrijgezel hoef je met niemand rekening te houden. Je kunt een verre reis maken, een duur restaurant bezoeken of dure cadeaus geven. Jouw nieuwe relatie met kinderen is waarschijnlijk praktischer ingesteld. Misschien wordt er wel een spaarpotje voor een studie of andere belangrijke zaken opgebouwd. En jouw nieuwe relatie moet misschien ook kind- en/of partneralimentatie betalen.

Invloed van de ex-partner

Je krijgt niet alleen een nieuwe relatie, maar je krijgt ook te maken met de ex-partner. Er zijn aardige maar ook mindere aardige ex-partners, en dit kan uiteraard per situatie verschillend zijn.

Kinderwens

Het is raadzaam, voordat je een langdurige relatie aangaat met iemand die al kinderen heeft, om te bespreken of er voor jou nog een kinderwens bestaat en hoe jouw nieuwe relatie hiertegenover staat.

Liefde voor elkaar

Een aantal aandachtspunten om je bewust van te zijn. Naast je eigen gedachten en gevoelens kun je ook stuiten op onbegrip of weerstand uit je directe omgeving. Dit kan je onzeker maken. Zet naast jouw verliefde gevoelens voor de man met kinderen op een rijtje wat er nog meer bij komt kijken als je voor hem kiest. Het uitgangspunt en de basis voor een gezonde relatie is en blijft de liefde voor elkaar. De partnerrelatie is het belangrijkste en moet de spil gaan vormen in jullie nieuwe samengestelde gezin.

Zet eens op een rijtje:

Wat brengt de man met kinderen in jouw specifieke situatie met zich mee?

Wat betekent dit als het gaat om woonplek, werk, huishoudelijke taken etc.

Vormt de liefde de basis tussen jullie?

Jullie relatie is het belangrijkste. Je kiest voor de man met kinderen. Daar horen de kinderen bij, maar jullie liefde vormt de basis.

Wat vinden jullie allebei belangrijk in het leven?

Denk hierbij aan normen, waarden, gewoonten en opvoeding. Hoe zien jullie het gezinsleven voor je?

Hoe zien jullie een toekomst samen voor je?

Bespreek ook moeilijke onderwerpen, die gevoelig kunnen liggen. Denk hierbij ook aan een eigen kinderwens.

Zet jezelf niet op de laatste plaats.

Heb niet de neiging meteen in een bepaalde rol te schieten. Blijf bij jezelf. Wie ben je en wat deed je voordat je jouw nieuwe relatie leerde kennen? Blijf dit ook doen als je een relatie aangaat. Zo is tijd vrijmaken voor jezelf heel belangrijk.

Doe het rustig aan.

Doe niks overhaast. Je hebt alle tijd om aan je nieuwe leven te wennen.

Complexe emoties en verborgen aspecten

Een samengesteld gezin, verschilt echt van een traditioneel gezin waar de biologische vader en moeder van de kinderen nog bij elkaar zijn. Als je deel gaat uitmaken van een samengesteld gezin kun je erop rekenen dat je te maken krijgt met onbegrip en vooroordelen. Familieleden, vrienden, kennissen en leerkrachten begrijpen de complexe emoties en verborgen aspecten van een samengesteld gezin vaak niet of wuiven deze weg. Dat komt omdat zij nog altijd uitgaan van het gangbare gezinsdenken, waar de biologische ouders nog bij elkaar zijn. Ben je hier bewust van en weet dat dit een rol kan spelen bij de weerstand die je als samengesteld ondervindt vanuit jouw omgeving of vanuit jezelf.

Laat je er echter niet door tegenhouden en maak er samen iets moois van!

De volgende keer meer over mijn kennismaking met de kinderen.

Over Irma

Ik, stiefmoeder? In mijn hoofd plopte een schrobbende assepoester op, terwijl haar stiefmoeder haar afsnauwt. Dat gaf me geen goed gevoel dus zocht ik naar een woord dat voor mij de lading beter dekt. Zo vond ik in ons buurland België het woord ‘plusmama’. De ‘Plus’ staat voor mij voor de toegevoegde waarde die ik, naast de biologische ouders, toevoeg aan het leven van de kinderen. En net zoals alle mama’s zo nu en dan eens verwend worden, verdienen plusmama’s die (h)erkenning ook. Daarom vind je op Irma haar website een kleine selectie aan cadeautjes speciaal voor plusmama’s. Zodat ook zij eens in het zonnetje gezet kunnen worden. Ook vind je hier andere verhalen van meer plasmama’s.

Lees hier het hele verhaal van Irma.

https://www.instagram.com/p/CF1LtGuD0Nb/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF