fbpx

Fien Vermeulen over zelf de regie houden: ‘Gedachten vormen je letterlijk en zo ook de wereld om je heen’

Fien heeft haar halfjaarlijkse controle weer gehad. En daar komen angsten bij kijken, maar zelf de regie houden vindt ze belangrijk. Zo schrijft ze op hoe het echt met haar ging de afgelopen weken en doet ze navraag bij vrienden over hoe ze haar gezondheid ervaren hebben de laatste tijd. ‘Door mijn meditaties heb ik mezelf werkelijk een blijer mens gemaakt sinds januari. Ik heb mezelf bewust dingen voorgenomen.’

Bijna acht jaar geleden heb ik mezelf tot paddenstoel gedacht. Wit met rode, dikke stippen. Toepasselijk bij mijn kabouterlengte. Ze zaten over mijn hele lichaam, jeukten en klopten. Er is zelfs een klein hapje uit mijn linker bovenarm genomen om uit te zoeken wat die stippen waren. Er zit nu een littekentje op de plek van één van die tot werkelijkheid gevormde gedachten. Want dat waren het. Gedachten.

Jezelf gelukkiger denken

De artsen snapten er in eerste instantie niks van, maar een dag na de diagnose van mijn tumoren bleek ik veranderd in een stresszwam. Gedachten vormen je dus letterlijk en zo ook de wereld om je heen. Dat is ontzettend goed nieuws, want dat betekent dat een hoop in het leven maakbaar is. Kleine disclaimer, nee – ik zeg hier niet dat je de loterij wint als je dat maar vaak genoeg denkt. Uit eigen ervaring weet ik dat mijn wekenlange visualisatie richting de Oudejaarstrekking zinloos was. Ik had er wel drie leuke weken door. Wat ik wel probeer te zeggen, is dat je jezelf zeker een stuk gelukkiger kunt denken, denk ik. Minder zorgelijk op zijn minst. Mijn vriendin Donja had een jaar geleden ook zo’n inzicht. In onze #WeZijnErNog appgroep kreeg ik een spraakberichtje van een lachende Don. Een week voor de controle van de eventuele groei van haar hersentumor, was ze naar de huisarts toe gegaan. Ze kwam aan en was er van overtuigd dat ze suikerziekte had gekregen. Tot de dokter haar uitlegde dat je van suikerziekte afvalt. Gedachte weg, issue opgelost.

Angsten

Vanochtend ben ik weer naar het ziekenhuis geweest. De uitslag van die halfjaarlijkse controle krijg ik vrijdag. Om eerlijk te zijn was ik zo ontzettend druk bezig dat ik mijn angsten daarvoor weggeduwd heb de afgelopen weken, maar ineens waren ze er weer. Ik word ’s ochtends weer nat van het zweet wakker (een symptoom van Non-Hodgekin), heb gekke steken in mijn borstbeen en ik voel alle klieren in mijn hals. Nu weet ik dat ik geen invloed heb op de uitslag van mijn zesmaandelijkse uitje, maar ik kan wel de regie over mezelf en mijn lichaam terugpakken. Door op te schrijven hoe het echt met me ging de afgelopen weken, navraag te doen bij vrienden wanneer ik weer begon over klachten en hoe ze mijn gezondheid ervaren hebben de laatste tijd en vooral door te kijken naar de positieve tekenen die er allemaal waren, maar ik zo snel weer vergeet.

Zelf de regie hebben

Door mijn meditaties heb ik mezelf werkelijk een blijer mens gemaakt sinds januari. Ik heb mezelf bewust dingen voorgenomen. Dat was niet makkelijk, het was om eerlijk te zijn keihard werken. Mijn relatie ging uit, ik voelde me verschrikkelijk. Ik zag niet meer wie ik was, wat ik leuk vond, waar ik eigenlijk zin in had en wat de dingen waren waar ik trots op was en wat ik graag wilde voor mezelf. Mijn meditatieavontuur begon met geleide meditaties om meer van mezelf te voelen. Daarna ben ik begonnen aan affirmaties. Dat zijn een soort spreuken die, in mijn geval, Michael Pilarczyk tegen me zei en ik dan herhaalde. Ik had zelf geen idee meer waar te beginnen dus praatte ik hem na: Ik ben zelfverzekerd. Ik hou van mezelf. Ik heb zin in deze dag. Dat werk. De eerste week geloofde ik er niks van, maar ik heb volgehouden. Uiteindelijk zit ik nu hardop in de auto naar mijn werk aan mezelf te vertellen waar ik naar uitkijk en waar ik dankbaar voor ben. Al mijn wensen voor mijn toekomst vertel ik aan mezelf alsof het al zo is. En ik kan je vertellen, het maakt me gelukkig.

Daarnaast is het is alsof er een ballonnetje om mijn angsten heen zit. Of die nou lichamelijk of mentaal zijn, gaan over kanker, afwijzing, onzekerheden of liefde voor mezelf en anderen – ze nemen me niet meer compleet over. Natuurlijk zijn er verdrietige dagen en tegenslagen. Die kan en hoef ik niet tegen te houden. Ze komen wel minder hard binnen op het moment dat ik ze kan zien voor wat ze zijn. Enkele ballonnen in mijn zelfgekozen blauwe lucht.

Qmusic radiopresentatrice Fien Vermeulen overleefde lymfklierkanker en wil mensen nu inspireren op het gebied van gezondheid, geluk en survivallen. Elke twee weken schrijft ze een blog voor wendyonline.nl. 24 september verschijnt het boek van Fien: Het Regent Zonnestralen. Kijk voor meer informatie op de site.

Meer mooie verhalen van Fien lees je hier.

Volg ook het inspirerende Instagramaccount van Fien:

https://www.instagram.com/p/CFe8cjtFA0o/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF