fbpx

Drie breinen? Dit moet je weten

Wist je dat we niet één, maar drie breinen hebben? In deze blog vertelt Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, alles over de werking van deze drie breinen en wat dat voor gevolgen voor ons heeft. 

Onze hersenen bestaan uit neuronen (zenuwcellen) die erg van communiceren houden en graag verbinding maken. Eigenlijk zijn het net mensen én naar schatting omvat het brein er honderd miljard. Wat nu als ik vertel dat ook het hart en de buik (darmen) neuronen bevatten? Dit komt doordat de hersenstam via het autonome zenuwstelsel (regelt o.a. de ademhaling, spijsvertering en allerlei andere onbewuste processen) tot diep in ons lichaam doorloopt richting de ruggengraat. Waarbij er verschillende ontkalkingen van neuronen zijn ontstaan. De grootste hersenachtige vertakkingen zijn terug te vinden in het hart en de buik (darmen). De laatstgenoemde bevat net zoveel neuronen als het brein van een kat. Het is dus geen gut feeling, maar a cat feeling. Het hart bevat net zoveel neuronen als de hersenen van een kreeft. Je hebt dus geen tuintje in jouw hart, maar een kreeft. Wie had dat gedacht?!

Voelen in hart en buik dankzij de drie breinen

Zonder twijfel vul ik op mijn achttiende verjaardag het donorcodicil in met enkele uitzonderingen. Ze mogen alles van mij gebruiken, behalve mijn hart. Toen nog niet bewust van de drie breinen, maar toch voelde ik al de sterke connectie met mijn hart. Mijn darmen daar had ik dan weer een slechtere band mee. Als HSP’er heb ik lang last gehad van het PDS (Prikkelbare Darm Syndroom, dat nu ik mijn prikkels beter kan verwerken als gesmolten ijs in de oceaan verdwenen is. Bijzonder toch dat het woord prikkels ook in PDS zit…?

Hartcoherentie

Dat onze hersenen en darmen iets met elkaar te maken hebben blijkt uit het vorige stuk over de prikkels. Net zoals het vaak in de onderbuik gevoeld wordt, wanneer iets niet goed zit. Wist je dat jij je een stuk beter voelt wanneer je hart en brein goed met elkaar samenwerken en communiceren? Dit wordt ook wel hartcoherentie genoemd. Bijzonder om te benoemen is dat het jouw hart is dat meer seintjes richting de hersenen stuurt dan andersom. Daarbij is een goede hartcoherentie de toegangspoort tot het Universum. Bovendien helpen de stabiele hartsignalen enorm in het dagelijks leven. Zo kun je beter problemen oplossen, met emoties omgaan en de wereld zien via een roze bril. Ze zeggen ook dat mensen met een hartritmestoornis of andere problemen aan het hart veel sneller boos zijn. Dit komt doordat de hartbreincoherentie verstoord is. Door anderzijds niet alleen dankbaarheid te beoefenen, maar het vooral te zijn, wordt de coherentie enorm versterkt.

Het hartbrein als waarschuwer

Er is zoveel te vertellen over de drie breinen dat ik er een trilogie over kan schrijven. Het hart is ook nog eens de beste waarschuwer wanneer er gevaar dreigt. Tijn Touber maakte in het boek Spoedcursus Verlichting mij hiervan bewust. Onderzoekers ontdekten dat het hart vlak voordat er gevaar dreigt overslaat. Dit onderzochten ze door proefpersonen allerlei beelden voor te schotelen van gezellige tafereeltjes en hele akelige horror. Wat bleek? Vlak voordat het nare plaatje getoond werd, sloeg het hart over.

Een bijzonder verhaal over een harttransplantatie en de drie breinen

Dat het hart veel meer is dan een pompend orgaan bewijst het volgende verhaal. In deze documentaire van Gaia (de spirituele variant van Netflix) vertelt Gregg Braden het bijzondere verhaal over een jong meisje dat op haar achtste het hart van een tien jarig meisje ontvangt. De reuzespannende operatie is geslaagd en ze pakt haar leven weer op. Alleen ‘s nachts heeft het meisje het lastig, want dan wordt zij bijna dagelijks overvallen door een nachtmerrie. Een terugkomende nachtmerrie die voor haar levensecht voelt. De artsen weten hier geen raad mee en sturen haar door naar een expert. Middels vele gesprekken en tekeningen vertelt het meisje het volgende: het is avond wanneer zij in een donker bos achterna gezeten wordt door een man. Hij valt haar aan, keert zich tot haar en zegt bepaalde dingen. Wat hij haar vertelt kan zij woord voor woord navertellen en dan vermoord hij haar. De expert gelooft dat het geen droom is, maar een herinnering, opgeslagen in het hart. Hij deelt deze informatie met de FBI en niet veel later verdwijnt de moordenaar van de donor achter slot en grendel.

Laten we afsluiten met iets luchtigs zoals kippenvleugels

Je zou kunnen stellen dat het hart de voorgaande moord heeft opgelost toen dit verhuisde naar een ander lichaam. Als ik wetenschapper zou zijn (misschien in een volgend leven) dan zou ik hier zeker op voortborduren en zo zijn er nog talloze voorbeelden van deze niet stoffelijke ziele-lading die invloed heeft op de nieuwe ontvanger. De Amerikaanse psycholoog Paul Pearsall tekende de opmerkelijkste verhalen op over significante persoonlijkheidsveranderingen na het ondergaan van een transplantatie. Van een vegetariër die het hart van een Spaanse carnivoor ontving en vervolgens niet meer zonder kippenvleugels kon en een kuise dame die het hart van een prostituee ontving. Waarna zij zich ontpopte tot een lekkere lellebel. Nu je meer over deze drie breinen weet, kun je wellicht nog betere hartkeuzes maken, want dat zijn de keuzes van jouw ziel.

de persoonlijkheidstestLauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze drie jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Lees meer van Lauri:

Lauri verloor zes jaar geleden haar vader: ‘Soms hoor ik hem zeggen dat hij trots op mij is’

Lauri emigreerde naar Ibiza: ‘Op Ibiza heerst een hoger spiritueel bewustzijn’

Ontdek de ontspannende kracht van Yoga Nidra

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF