fbpx

Dankbaarheid beoefenen: leg de focus op wat je hebt

Waar ben jij dankbaar voor? Denk je daar wel eens overna of laat je het vaak aan je voorbij gaan? Leg de focus op wat je hebt en beoeffen je dankbaarheid. Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, vertelt in dit artikel hoe je dit moet doen. 

Dankbaarheid beoefenen

Sinds ik uit de lockdown ben gekomen voelt het leven voor mij als één grote serotonine-trip. Ik ben een dankbare Calimero die net uit het ei gekropen is. De eerste keer dat ik weer buiten mocht lopen heb ik alle veldbloemen zachtjes aangeraakt, cactussen bestudeerd en was ik zo bewust van mijn vrijheid. Vrijheid die ik misschien wel iets teveel voor lief heb genomen. Het klinkt misschien gek, maar ik ben dankbaar voor deze ervaring om in één van de zwaarste lockdowns ter wereld gezeten te hebben. Waarom? Omdat het leven nu nog mooier is dan de eerste cd van de Spice Girls. Ik was al behoorlijk gepromoveerd als het gaat om het beoefenen van dankbaarheid. Zo kon ik al dankbaar zijn voor een doperwt. Al zijn deze dingen nu nog kleiner geworden. Ook weet ik nu hoe het voelt om niet te leven alsof het je laatste dag is, maar je eerste dag.

Oppersmurf als het gaat om het beoefenen van dankbaarheid

Wie nieuwsgierig is naar persoonlijke- of spirituele groei zal vast en zeker bekend zijn met het begrip dankbaarheid. Welk zelfhulpboek of naslagwerk je ook opent; je zou kunnen zeggen dat dankbaarheid beoefenen de gemene deler is.  Natuurlijk kun je allerlei dingen of personen opnoemen waar je dankbaar voor bent. Alleen zul je dit ook echt dienen te voelen. Welke herinnering brengt een grote lach op jouw gezicht? Begin hiermee en laat dit euforische gevoel door je hele lichaam stromen. Dan is het de zaak om dankbaarheid net zo serieus te nemen als het behalen van je veterstrikdiploma. Oefenen, oefenen, oefenen totdat het je natuurlijke staat van zijn wordt.

Dankbaar of boos: de keuze is aan jou

Wist je dat dankbaarheid niet naast een andere emotie kan bestaan? Je kunt niet tegelijkertijd én boos én dankbaar zijn. Haalt iemand het bloed onder je nagels vandaan en merk je dat jouw gezicht een beetje op een tierende Kim Jong-Un begint te lijken? Dan is dit het allerbelangrijkste moment uit jouw hele dankbaarheidscarrière om dankbaarheid te beoefenen. Zeg nu zelf heb je liever een lichaam vol met cortisol of geluksstofjes?

Schrijf de dingen op waar je dankbaar voor bent

Om te beginnen met het beoefenen van dankbaarheid kun je hier een ritueel van maken. Bijvoorbeeld door als je net wakker bent drie dingen op te schrijven in een boekje. Ik voeg daar graag altijd drie personen aan toe. Is er iemand die bij je heeft ingecheckt of iets liefs voor je heeft gedaan? Schrijf het op. Je kunt ook dankbaarheid beoefen net voordat je gaat slapen, om zo je dag af te sluiten. Ik beoefen dankbaarheid vrijwel de hele dag door en vooral tijdens de retreats van een dag die ik geef op Ibiza. Wanneer de stiltewandeling is aangebroken ga ik al mijn dierbaren af en denk ik aan ze. Soms is er iemand in mijn inner circle (als je hier een mooi woord voor hebt in het Nederlands, laat het me weten) die extra aandacht verdient. Dan denk ik tijdens de twee uur durende wandeling aan hem of haar. Meestal ontvang ik na afloop een bericht van diegene; maar dit heeft weer alles te maken met De Wet van Aantrekkingskracht.

de persoonlijkheidstestLauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze twee jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Meer over geluk lees je hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF