fbpx

Doe mee met Hannelore: ‘Mezelf troosten met comfort food? Nu niet meer!’

Hoe ga jij om met grote teleurstellingen? Hannelore plofte altijd het liefst met een bak ijs op de bank om te zwelgen in zelfmedelijden, maar voortaan gebruikt ze een ander ‘medicijn’, schrijft ze in haar blog. Of ze zichzelf écht weer weet te herpakken zie je in haar vlog ‘Loor gaat door!’

Als je een tv-serie kijkt weet je meteen wat er aan de hand is als de hoofdpersoon met een bak ijs op de bank neerploft: dramatisch nieuws! Bij elke emotie hoort namelijk een bepaald soort eten. Heb je iets te vieren? Taart! Gezellig avondje voor de boeg? Bitterballen of chips! Begrafenis? Cake! Promotie? Sushi of champagne! Slecht nieuws? Een grote bak ijs of reep chocola. Of allebei. Op de bank met een kleedje. Even lekker zwelgen in zelfmedelijden.

Ook ik lag vroeger regelmatig van alles naar binnen te werken tijdens een slechte dag, want eigenlijk vond ik dat ik dat dan verdiende: even nergens aan denken en jezelf troosten met ‘comfort food’. Achteraf voelde ik me dan meestal nóg slechter, maar ach. Zo’n verwerkingsmechanisme wordt meestal aangeleerd tijdens je jeugd, heb ik wel eens gelezen. Dus ik probeer erop te letten dat ik mijn kinderen niet troost met een snoepje. Ben je gevallen? Kusje erop en even knuffelen of een spelletje doen. Nare dag op school? Erover praten en daarna iets leuks doen.

Toch weet ik zeker dat ik zelf ook zo ben opgevoed, want ik kreeg echt geen snoepje als ik moest huilen om iets. Dat pakte soms raar uit, trouwens. Zo weet ik nog goed dat ik net mijn bril had, maar ‘m kwijt was terwijl ik moest opschieten om naar de sportdag van school te gaan. Iets waar ik sowieso een hekel aan had, want ik werd altijd als laatste gekozen bij het samenstellen van de teams. En als ik mijn bril niet op had zou ik natuurlijk – letterlijk – geen bal zien. Na mijn hele kamer overhoop te hebben gehaald op zoek naar die stomme bril plofte ik moedeloos neer op bed… krak…. Juist, daar was mijn bril. Glas kapot en het montuur verbogen. Mijn moeder nam me meteen mee naar de opticien en toen alles was opgelost mocht ik in de platenzaak ernaast een singletje uitzoeken, als troost. Raar, maar erg leuk. Jaren later en eenmaal zelf moeder moest ik hier plotseling aan denken, toen mijn oudste dochter intens verdrietig was over iets dat stuk was gegaan. Aha, dus dáárom….!

Toch heeft het bij mij weinig geholpen hoor, want toen ik afgelopen week een flinke teleurstelling te verwerken kreeg wilde ik het liefst met een kilo chocola of bak ijs op de bank kruipen. Heb ik dat gedaan? Nee, want ik moest nét op dat moment sporten met Mike. Dat bleek mijn redding, want ik voelde me na afloop sterker, fitter én stoerder, want ik had het deze keer wél goed aangepakt.

Wat zou het toch prachtig zijn als sporten mijn nieuwe troost wordt, mijn nieuwe medicijn of misschien zelfs mijn nieuwe verslaving! Zover ben ik nog lang niet hoor, maar het begin is er. Als er bij mij voortaan een spreekwoordelijke deur dichtgaat, gaat er geen koelkast open maar een raam! Hup naar buiten en ik ren de frustratie er wel uit!

Doe mee met Hannelore!

Zou jij net zoals Hannelore ook wel fitter en slanker willen worden? Je kunt meedoen met Hannelore via het leefstijlprogramma Fit in je lijf! Bij dit programma word je online begeleid door onze personal trainer Kelby Jongen. Check de info op onze site

Bekijk hier meer vlogs van Hannelore!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF