fbpx

Doe mee met Hannelore: ‘Ik hoop al jaren stiekem op een sportverslaving’

Hannelore doet haar best om een gezonder eetpatroon te ontwikkelen, maar is nu verslaafd geraakt aan rijstwafels. Op zich is dat geen probleem, volgens haar leefstijlcoach, maar ergens gaat het toch mis… In haar blog bespreekt ze eerlijk ál haar andere verslavingen en in haar vlog zie je hoe ze zich verder door de week heeft geworsteld.

Mijn nieuwe verslaving

Heb je afgerekend met een verslaving? Dan komt er vaak een andere verslaving voor in de plaats. Dat zei jaren geleden een expert in de talkshow van Oprah, omdat je altijd iets zal moeten doen om met emoties om te gaan die je (nog) niet de baas bent. Intrigerend vind ik dat, want het dwingt je in feite om het probleem in de kern aan te pakken, omdat je anders van de ene toestand in de andere beland. Af van het roken of drink je minder wijntjes? Dan ga je misschien ineens heel veel snoepen of snacken. En mensen die plotseling hun eetpatroon omgooien, vanwege morbide obesitas, ontwikkelen soms ineens een seksverslaving of grijpen naar andere stimulerende middelen zoals koffie of misschien zelfs drugs. Soms dus hè, want ik wil niemand veroordelen of een probleem aanpraten, maar het gebeurt dus wel opvallend vaak.

Zelf hoop ik al jaren stiekem op een sportverslaving. Natuurlijk is alles waar té voor staat geen goede zaak en ook een sportverslaving kan voor sommige mensen hele nare gevolgen hebben (wat ik absoluut niet wil bagatelliseren). Maar als ik één verslaving zou moeten kiezen waar ik de rest van mijn leven mee zou moeten leven, dan zou het een sportverslaving zijn. Gewoon het gevoel dat je móét bewegen, dat je niets liever doet, dat je ’s ochtends vroeg al niet te houden bent en dat je pas echt blij bent als je een flink stuk hebt gewandeld, gerend, gefietst, geroeid of gezwommen.

Inmiddels vind ik sporten zeker fijn en merk ik dat ik er fysiek én mentaal enorm van opknap. En ik  was ook echt even van slag toen ik door mijn knieblessure een paar weken niet kon rennen, maar om nou te zeggen dat ik écht niet meer zonder kan… Nou, nee. Als ik superslank was en elke ochtend standaard vol energie uit mijn bed zou springen, zou ik niet zo fanatiek sporten als nu. Ik ben dus niet  verslaafd aan sporten dus, maar ik ben er wel steeds enthousiaster over.

Ben ik dan niet verslavingsgevoelig? Oh, zeker wel en dat weet ik van mezelf. Zo heb ik nooit echt drugs geprobeerd, omdat ik bang ben dat ik daar niet meer vanaf kom. Ook met alcohol moet ik oppassen (ik heb dat te vaak mis zien gaan bij anderen), dus ik heb met mezelf afgesproken dat ik hooguit één glas per avond mag (en twee op een feestje). Ook kan ik enorm los gaan op online winkelen, waardoor ik mezelf altijd dwing om zoveel mogelijk tweedehands te kopen, qua meubels en tassen. Dus zit ik soms zó een uur te scrollen op Marktplaats, heerlijk.

Ook ben ik wat eten betreft aan heel veel dingen een beetje verslaafd geweest, hoor. Chocola is een bekende: in sombere tijden kon ik zonder probleem drie grote chocoladerepen in één dag eten. Ik werd er niet eens misselijk van en had daarna nog trek genoeg voor de rest van de maaltijden. Ook waren er tijden dat ik elke dag flinke hoeveelheden drop naar binnen werkte, al om zeven uur ’s ochtends aan mijn eerste cola-light zat of elke avond een hele zak chips naar binnen werkte.

En wat te denken van je mobiele telefoon! Een paar jaar geleden kon ik pas mijn telefoon wegleggen als ik álle wordfeud-potjes had weggewerkt, dus na wat geklaag van mijn man en een stukje zelfinzicht heb ik die app verwijderd en ook andere spelletjes komen niet op mijn mobiel. Verder moet ik er echt op letten dat ik niet steeds mijn telefoon pak om ‘even’ te kijken op social media, waarna ik plotseling een half uur verder ben. Ook dat is voor mij écht een aandachtspuntje, net als voor zovelen.

Gelukkig blijft dit bij mij allemaal redelijk binnen de perken en kan ik uiteindelijk zelf stoppen, dus daar heb ik mazzel mee. Maar toch is het bij ook zo dat de ene verslaving wordt vervangen door de andere… Mijn nieuwe verslaving is…. rijstwafels. Klinkt onschuldig en zelfs leefstijlcoach Kelby Jongen vindt dit een redelijk gezond alternatief, dat goed past in mijn nieuwe, gezonde eetpatroon. Maar ja, wat ik erop doe is natuurlijk weer een ander verhaal… Benieuwd? Dat zie in je de vlog van deze week. Ik doe nu niets liever dan ’s ochtends op de bank lekker lang ontbijten met zes dikke rijstwafels met ‘fout’ beleg, want daar heb ik na het stoppen met de ochtendshow eindelijk weer tijd voor. En ’s avonds  – als mijn (slanke!) man naast mij op de bank chips en koekjes zit te eten – pak ik er ook nog een paar.

Ook daar moet ik nu mee gaan minderen en dat is balen. Ik zie onder andere een komkommer- en radijsjesverslaving als serieuze optie…. Blegh. Óf ik ga weer werken bij een ochtendshow waar ik ontbijt met magere kwark en ik gooi mijn chips en koekjes etende man van de bank, want het is natuurlijk beter om het probleem bij de kern aan te pakken. Tsja.

Doe mee met Hannelore!

Zou jij net zoals Hannelore ook wel fitter en slanker willen worden? Je kunt meedoen met Hannelore via het leefstijlprogramma Fit in je lijf! Bij dit programma word je online begeleid door onze personal trainer Kelby Jongen. Check de info op onze site

Bekijk hier meer vlogs van Hannelore!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF