fbpx

Doe mee met Hannelore: ‘Dingen weggooien vind ik moeilijk’

Eten weggooien? Dat vindt Hannelore moeilijk, zo schrijft ze deze week in haar blog. Gelukkig heeft ze inmiddels wel dé manier ontdekt om te voorkomen dat ze alle restjes stiekem opsnoept. En voor eten dat toch dreigt te worden weggegooid, zoals een bruine banaan, heeft ze voortaan ook een prima bestemming. Die bruine banaan resulteerde zelfs in een culinair hoogtepuntje, zie je in haar vlog.

Bruine banaan

Een haarborstel met teveel afgebroken haren en aangekoekte haarlak. Dat leuke jurkje in de uitverkoop dat eigenlijk niet past, waardoor het kaartje er nog aan zit. Bladen die je na een jaar nog steeds niet hebt gelezen. Die mooie schoenen waar je altijd een blaar van krijgt….

Dingen weggooien vind ik moeilijk. Erg moeilijk. Het liefst bewaar ik alles, want wie weet wanneer het nog van pas komt. Dat resulteert in een bomvol huis dat bijna uit zijn voegen barst. Ter illustratie: toen we vijf jaar geleden verhuisden met ons gezinnetje heb ik van tevoren enorm opgeruimd. Zo heb ik drie zakken met kleding en twintig paar schoenen aan vriendinnen gegeven, waarna ik met zeventien (ja echt ze-ven-tien!) vuilniszakken vol kleding naar het Leger des Heils ben gereden. We bleken uiteindelijk 200 verhuisdozen nodig te hebben om de rest mee te kunnen nemen. Wow!

Inmiddels slibt ons grotere huis weer dicht… Het liefst geef ik goed bruikbare spullen weg aan vrienden, kennissen of andere mensen die het goed kunnen gebruiken. Een jaar of drie geleden kreeg ik het weer eens op mijn heupen, kocht het boek van de Japanse opruimgoeroe Mari Kondo en ging dapper aan de slag. Word je er blij van en/of gebruik je het regelmatig? Dan mag het blijven. En zo niet: bedank het en doe het weg. Dat deed ik dus met heel veel spullen, die in dozen belandden. En die dozen staan er nu nog, want uitzoeken, wassen, weggeven of verkopen kost best veel tijd en energie.

Toch heb ik de afgelopen weken weer een paar stappen gezet richting een leger huis: de kinderkamers kregen een geweldige make-over, zoals je in mijn vlog hebt kunnen zien. Veel spullen heb ik weggegeven of verkocht. Af en toe kreeg ik er tranen van in mijn ogen, bij de muziekdoosjes uit de vroegere babykamers bijvoorbeeld. Zo’n ding roest helemaal vast als ik het zou bewaren, terwijl nu een andere mama er nog plezier van heeft. Maak je trouwens geen zorgen; sommige dierbare spullen uit de babytijd bewaar ik voor eeuwig, maar ja, ik word zelfs van een oude hydrofieldoek vol vlekken al sentimenteel.

Ook spullen zonder emotionele waarde kan ik maar moeilijk wegdoen…. vooral eten! Ik ben degene die aan tafel nog een keer opschept, omdat het anders wordt weggegooid en dat zou toch zonde zijn. En als er bij het afruimen nog een beetje in de pan zit, dan gaat dat stiekem ook nog wel op. Dag eten, hallo kilo’s! Gelukkig heb ik daarvoor inmiddels dé oplossing gevonden: restjesavond! Mijn man en oudste dochter ruimen meestal de tafel af, waardoor ik geen restjes meer kan snoepen en als er echt nog veel over is, dan gaat dat in een bakje in de koelkast. Na een dag of vier hebben we dan genoeg opgespaard om met z’n allen van te eten. Dat is nog extra feestelijk ook, want iedereen kan kiezen wat ‘ie het allerlekkerst vindt of we eten van alles een beetje.

En wat te doen met eten dat niet goed meer is? Ach, het meeste eet ik nog gewoon op. Voor de kinderen vind ik dat meestal geen goed idee, maar voor mezelf ben ik minder voorzichtig. Ik word er hooguit slanker van, denk ik dan, haha! Gelukkig ben ik hiervan nooit echt ziek geworden. En die ene bruine banaan, die ligt te verpieteren in de fruitmand? Daar maak ik voortaan bananenbrood van, want dat pakte afgelopen week erg goed uit! En als je je bedenkt dat zo’n banaan anders was weggegooid, smaakt zo’n brood eigenlijk nóg lekkerder.

Doe mee met Hannelore!

Zou jij net zoals Hannelore ook wel fitter en slanker willen worden? Je kunt meedoen met Hannelore via het leefstijlprogramma Fit in je lijf! Bij dit programma word je online begeleid door onze personal trainer Kelby Jongen. Check de info op onze site

Bekijk hier meer vlogs van Hannelore!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF