fbpx

8 tips die je helpen echt van je lichaam te gaan houden

365 Dagen Succesvol is een snelgroeiende community van mensen die vastbesloten zijn het beste te maken van hun eigen leven en hopen zo een positieve bijdrage te leveren aan het leven van anderen. Hun wijsheden delen ze met ons op wendyonline.nl. Deze keer geeft Sandra je 8 tips om minder onzeker te zijn over je lichaam.

Onzeker zijn over je lichaam is totaal overbodig. Als je dit artikel hebt geopend, weet je dit waarschijnlijk al lang. Elke zorg die je hebt over hoe je eruitziet kost je energie die je ook in leuke dingen zou kunnen steken. Het maakt je verdrietig en het zorgt er misschien zelfs voor dat je minder plezier beleeft aan de dingen die je eigenlijk heel leuk vindt om te doen. Zonde ja, dat is duidelijk. En mensen om je heen herinneren je er elke keer weer aan: stop met negatief (tegen jezelf) praten over je uiterlijk! Nergens voor nodig! Oké, prima. Je wilt van je lichaam houden. Maar hoe doe je dat dan?

Minder onzeker worden over je lichaam

Ik ken geen enkele vrouw die niet op een bepaalde manier onzeker is over haar lichaam. Iedereen ziet bij zichzelf wel ergens een vetrol te veel, blubberbenen, gekke uitstekende botten of een oneffen huid. Ook voor mij is het, zeker nu de lente is begonnen, nog steeds een proces om mijn lichaam te accepteren zoals het is en ervan te gaan houden.

Veel mensen beginnen met een andere strategie wanneer ze ontevreden zijn. Ze gaan eindeloos sporten, diëten en proberen misschien zelfs plastische chirurgie om blijer te worden met hun lichaam. Misschien heb je deze aanpak geprobeerd en kwam je erachter dat geen enkele verandering genoeg zal zijn om echt die zelfliefde te gaan voelen. Het zit hem dus duidelijk niet in het veranderen van je lichaam, maar in het veranderen van je gedachten over je lichaam.

Leren houden van je lichaam doe je door je gedachten over je lichaam te veranderen

Minder onzeker zijn over je lichaam gebeurt niet van de een op de andere dag. Er bestaan geen quick fixes die al je zorgen over je lichaam ineens doen verdwijnen. Toch is het zeker mogelijk om goed in je vel te zitten en blij te zijn met hoe je eruitziet. Hieronder vind je een aantal stappen die helpen.

1. Werk aan je gevoel van eigenwaarde   

Mensen die zich goed en zelfverzekerd voelen over zichzelf, voelen zich meestal ook goed over hun lichaam en stralen dat uit. Als het voor jou zo is dat je gevoel van eigenwaarde afhankelijk is van hoe slank, gespierd of knap je bent, dan is het zaak dat je eerst gaat werken aan je algehele zelfvertrouwen. Lees een goed (zelfhulp)boek, volg coaching, therapie of een workshop en zet jezelf in de groeihouding.

2. Onderzoek je gedachten over je lichaam en overdrijf ze

Wat denk je eigenlijk elke dag over je lijf? Noem je jezelf dik, lelijk of vies? Wat zou je ervan vinden als je beste vriend of vriendin die dingen tegen je zou zeggen? Het kan heftig zijn om deze gedachten over jezelf te ontdekken. Wat dan enorm helpt, is die gedachten hardop voor de spiegel uit te spreken, ze te herhalen en ze steeds groter en absurder te maken. “Jemig, ik ben zo dik, ik pas niet eens door de deur!” “Als mensen mij met mijn pukkels op mijn gezicht zien lopen, rollen ze over de grond van het lachen!” Ridiculiseer het en kijk maar eens wat dat met je doet.

3. Wat je over je eigen lichaam denkt is niet waar 

Als je de vorige oefening hebt gedaan, heb je ontdekt dat wat je over je lichaam denkt per definitie niet waar is. Andere mensen vinden het echt niet zo belangrijk hoeveel vet je hebt of hoe je huid eruitziet, ze zijn veel te druk met zichzelf bezig. Mocht je hier nog meer moeite mee hebben, dan is het nuttig om The Work van Byron Katie op je gedachten toe te passen.

4. Focus op wat je lichaam doet, in plaats van op hoe het eruit ziet

Terwijl we zoveel energie steken in het afkeuren en veranderen van ons lichaam, zouden we bijna vergeten waarom we een lichaam hebben. En dat terwijl elk lichaam ongelofelijk sterk is. Het brengt ons overal naartoe, weert ziektes af en kan ons enorm veel plezier laten ervaren. Geef daarom eens extra aandacht aan alles wat je lichaam voor je doet. Wees dankbaar dat je een zachte bries op je huid kunt voelen, kunt knuffelen, kunt rennen, kunt dansen en spelen. Om te helpen met focussen op al dit moois, kun je elke avond drie dingen opschrijven waarvoor je je lichaam wilt bedanken.

5. Verzorg je lichaam 

Zorg goed voor je lichaam. Wanneer je besluit dat je lijf een geweldige verzorging verdient, ga je automatisch meer van je lichaam houden. Neem bijvoorbeeld een heerlijk bad en smeer je huid vervolgens in met een fijne luxe crème. Ja, je bent die luxe waard en dat zul je ook meteen gaan voelen. Eet gezond, vind een vorm van bewegen waar je gelukkig van wordt en leer actief naar de signalen van je lichaam te luisteren.

6. Ga eens naar de sauna

Het klinkt misschien gek, maar juist op een plek waar iedereen naakt is en je zo veel verschillende vormen en maten ziet, lijken alle mensen veel gelijker. Iedereen heeft wel iets aan zijn lichaam waar hij niet blij mee is, maar wanneer niemand het kan verhullen met kleding zijn die dingen totaal geen issue meer. Voor veel mensen voelt naakt in de sauna zijn daarom heel bevrijdend. Tegelijkertijd werk je in de sauna natuurlijk aan een goede verzorging voor je lichaam. Win-win!

7. Besef dat je in ontwikkeling bent

Je hoeft niet van de een op andere dag van je lichaam te houden. Je hebt het nu al zo lang afgewezen, dat het logisch is dat het met vallen en opstaan zal gaan. Je bent aan het groeien, dus geef jezelf tijd. Een mantra voor jezelf bepalen kan heel goed helpen om jezelf in de groeistand te houden. Kies een mantra waar je je goed bij voelt, bijvoorbeeld: “Mijn lichaam is een goede verzorging waard.”

8. Stel jezelf een helpende vraag

Zelf ben ik groot fan van de helpende vragen. Het werkt namelijk zo dat wanneer je je brein een vraag stelt, je vanzelf een antwoord krijgt. Als je je afvraagt waarom je zo onzeker bent over je lichaam of waarom er een vetrol op je buik zit, dan zul je zeker een antwoord verzinnen. Het heeft daarom zin om een positieve vraag te stellen, want ook dan krijg je antwoord. De vraag die mij in onzekere tijden helpt is: “Hoe zou ik me gedragen als ik van mijn lichaam hield?” Het mooie van deze vraag is dat wanneer je ook daadwerkelijk je eigen gevonden advies opvolgt, je automatisch al meer van je lichaam gaat houden.

Wil jij niet alleen van je lichaam houden, maar ook alle andere negatieve gedachten uitschakelen? Onze Wendy-expert Barbara Nanninga schreef hier een artikel over.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF