fbpx

Onzeker over je lichaam? Zo kom je over die onzekerheid heen

Veel mensen zijn onzeker over hun lichaam. Vaak raken we in een neerwaartse spiraal door onze eigen gedachten. Hoe kom je daar gemakkelijk uit? We delen een blog die Karlijn van Gageldonk schreef voor 365 dagen succesvol. 

“Moet je kijken, wat een ongezonde vrouw”. “Ja, je kan wel zien dat ze slecht voor zichzelf heeft gezorgd, wat onaantrekkelijk.” Afkeurende blikken, lachsalvo’s en wijzende vingers. In gedachte sta ik op een viaduct. Poedelnaakt. Auto’s rijden af en aan. Iedereen kan me zien en wat van me vinden. Er borrelt woede in mijn buik. Ik ben boos op mijn lichaam omdat het verwaarloosd is. Boos omdat het van mij een beest maakt, terwijl ik een Belle wil zijn en een prins aantrekken.

“Is het waar?”, vraagt coach Jeannette Akse op de achtergrond aan deelnemers van het jaarprogramma. “Ja” fluister ik in mezelf. “Kun je zeker weten dat het waar is?” Ik ben even stil en geef hetzelfde antwoord. In het Jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol staat een dag in het teken van je gedachten ontleden met de methode van The Work van Byron Katie. Een manier om je gedachten die lijden veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Dit kun je ook op de relatie met je lichaam toepassen. Om te onderzoeken hoe jij jezelf (onbewust) ziet.

Hoe zie jij jezelf?

Jeannette begint met een oefening om jezelf te visualiseren op een viaduct, zodat je erachter komt welke oordelen jij denkt dat anderen over je lichaam hebben. Die oordelen zeggen alles over hoe jij jezelf ziet. En dat is niet best. De oordelen die ik over mijn lijf heb, zijn een staartje van de periode dat ik mijn lijf behandelde als een antikraakpand in plaats van een tempel. Onbewust heeft het littekens achtergelaten.

“Hoe reageer je en wat gebeurt er als je die gedachte gelooft?”, vraagt ze aan de deelnemers. Ik bouw een muur om me heen. Sluit me af voor mannen of wijs ze af. Ik denk dat ik niet goed genoeg ben en geen geschikte partner ben. Ik ben nu vier jaar vrijgezel. Als ik eerlijk ben naar mezelf, wil ik niets liever dan een relatie. Een superrelatie. Erg veel succes heb ik niet. Langzaam begint tot mij door te dringen hoe dat komt.

Out of your league

Ik date af en toe. Erg serieus wordt het niet. Ik haak af, trek de verkeerde mannen aan en op de echt leuke mannen durf ik niet af te stappen. Die zijn out of my league. Geen man van kaliber zit te wachten op een vrouw die haar lijf verwaarloosde als een antikraakpand.
Het besef dat ik mezelf niet als geschikte partner zie vanwege het beeld dat ik heb van mijn lijf, komt hard binnen. Ik ben de liefde niet waard omdat mijn lijf ongezond is (of was eigenlijk). Gewoon mezelf zijn, met mijn verleden, is dus niet goed genoeg. Ouch.
“Wie zou je zijn zonder die gedachte” vraagt Jeanette. Ik hoef niet lang na te denken. Een geschikte partner. Een vrouw met een relatie gebaseerd op openheid, wederzijds respect en heul veel liefde. Voor elkaar en vooral voor mezelf.   

Verbeter je gedachten niet je lichaam

Jeannette vertelt dat je je lijf moet vervangen voor denken. Het is dus niet mijn lichaam dat verzwakt en verwaarloosd is, maar mijn denken over mijn lichaam. Daar kun je wat aan veranderen. Niet aan je lijf. Dat heb je gekregen. En hoe je het behandeld hebt, daar kun je niets aan veranderen.

Ineens besef ik dat het niet mijn lijf is, waardoor ik mannen op afstand houd, maar mijn denken over mijn lijf. Zolang ik mezelf zie als onaantrekkelijk, zal ik me ook zo profileren. Als ik mezelf als een beest blijf zien, zal ik nooit een Belle worden. En dus ook geen prins aantrekken.

Accepteer wat er nu is

The Work is niet bedoeld om iets te veranderen maar om de waarheid, de realiteit te zien. Vanaf daar kun je verder. De truc is om jezelf, je lichaam, of eigenlijk je denken over je lichaam te accepteren. Niet te vergelijken met een ander of met het oude beeld van jezelf, dan creëer je pijn en afstand. Want alles waar je je tegen afzet, daar kun je je niet mee verbinden. Hoe kan ik een man aantrekken als ik mezelf afwijs? Pas als je volledig accepteert wat er is, creëer je ruimte voor groei.

Maar hoe dan? Jeannette geeft een tip. Schrijf je lichaam een brief. Noem daarin minimaal drie dingen die je gedaan hebt om je lijf pijn te doen, drie dingen die je je lijf gegeven hebt en drie aspecten van je lijf waar je van houdt. Ik schrijf de longen uit mijn lijf. Een liefdesbrief aan mijn Belle en mijn Beest. Daarna ben ik er klaar voor: laat die prins maar komen!

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF