fbpx

Hoe krijg je jouw gedachten stil?

Blijven jouw gedachten ook maar doorgaan en wordt je soms ook gek van jezelf? Je hebt het gevoel dat je hoofd constant aan staat. Zorg dat je elke dag even stilstaat bij die gedachten en geef ze een plekje. We delen een blog die Eva Kaldenbach schreef voor 365 dagen succesvol.

Mindfulness en meditatie zijn hip. We gaan massaal mediteren om te ontspannen en ons hoofd stil te krijgen. Vervolgens raak je gefrustreerd, want je wordt je extra bewust van alle gedachten die steeds opkomen. Gedachten die je ‘afleiden’ van de stilte. Je hoort alleen maar meer herrie. Dus stop je al snel met mediteren want je wilt juist van die gedachten af! Gelukkig is de oplossing dichtbij: je hoeft je gedachten niet te stoppen om ontspanning en stilte te kunnen ervaren. Integendeel!

Piekeren helpt niet

Ga ik wel of niet met die ene vriendin op vakantie? Wil ik door met deze relatie? Zal ik haar zeggen dat ik de opdracht niet wil doen? Ga ik vanavond naar dat feestje? Door wikken en wegen en heel veel nadenken hoopte ik alles ‘op te lossen’. Of in ieder geval de juiste keuze te maken zodat ik eindelijk ontspanning en stilte zou ervaren. Tevreden zijn. Niets was natuurlijk minder waar.

Met al dat nadenken hield ik mezelf gevangen als een muis in een tredmolen Het effect ervan was vooral veel piekeren. Zelfs als ik niet bewust over iets nadacht, waren er toch heel veel gedachten. Er was herrie in mijn hoofd en weinig stilte, en ik raakte steeds meer gespannen. Tot ik met Mindfulnessmeditatie begon. Toen veranderde er iets.

Meditatie = juist veel nadenken

Ik dacht altijd dat meditatie iets was waarbij ik stilte zou ervaren. Geen gedachten zou hebben. Me ‘zen’ zou voelen. Nou, als ik iets niet ervoer was het stilte. Ik moest op een kussentje zitten en 20 minuten lang alle gedachten er laten zijn. Ze ruimte geven. Zonder dat ze hoefden te veranderen. Wow! Toen werd ik me pas echt bewust van alle drukte in mijn hoofd. Ook door de dag heen merkte ik de vele (herhalende) piekergedachten die ik had, die vervolgens weer allerlei gevoelens opriepen. Dat wilde ik helemaal niet ervaren; ik wilde er wat aan dóen. Actie! Weg van al dat vervelende denken en voelen. Ik wilde van het kussentje af springen en de deur uit rennen. Iets ‘leuks’ gaan doen. Zodat ik eindelijk eens rust in mijn hoofd zou ervaren.

Stop met vechten tegen je gedachten

Veel leuke feestjes en etentjes bleken niet de oplossing. Dus ging ik door. En wat bleek? Die constante stroom van gedachten waren juist de ingang naar meer ontspanning en stilte. Ik mocht stoppen met vechten. Ik hoefde alleen te kijken naar alle gedachten die voorbij kwamen. Als een film op een filmdoek. Zonder oordeel. Simpelweg ruimte geven. Die gedachten waren er toch al, dus ertegen vechten had geen zin! Kijk maar wat er gebeurt als je niet aan roze olifantjes mag denken… Overal roze olifantjes, toch?

Gebruik je piekergedachten als ingang naar stilte

Dus als ik er geen invloed op heb, hoef ik er ook niets mee te doen. Voor het eerst voelde ik een stilte die ik niet eerder had ervaren. Een stilte áchter alle gedachten. Een aanwezigheid. Ik noem het mijn essentie. Mijn ware ik. Die de opkomende gedachten niet hoeft te veranderen of stoppen, maar simpelweg af en toe de tijd moet nemen om de aanwezige gedachten aan te horen. Dát creëerde stilte. Stilte ín de herrie.

Bereik meer stilte met 3 minuten per dag

Ben jij ook goed in piekeren en heb je behoefte aan meer ontspanning en stilte?

Nodig je gedachten dan elke dag voor 3 minuten uit en ‘kijk’  ernaar.

  • Start met 3 minuten per dag
  • Ga ergens zitten, liefst op een rustige plek op, op een vast tijdstip
  • Zet een alarm, zodat je niet op de klok hoeft te kijken
  • Voel hoe je billen contact maken met de stoel, of waar je ook op zit
  • Adem 3 keer rustig in via je neus, en zucht zachtjes uit via je mond
  • Wees nieuwsgierig naar welke gedachten voorbij komen, zonder ze te willen veranderen
  • Laat ze voorbijkomen als wolken die voorbij drijven, je hoeft ze niet actief los te laten
  • Na 3 minuten bedank je jezelf dat je de tijd hebt genomen om even stil te zitten en jezelf dit moment van ‘aanwezig zijn’ hebt gegund.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook:

blokkeer jij jezelf? Zo kun je jezelf ook weer bevrijdenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF