fbpx

5 mooie eigenschappen van introverte mensen

Introverte mensen krijgen al snel een label op geplakt: ‘Ze zijn zeer verlegen en altijd alleen’. Maar dat is niet waar. Ze zijn zeer bedachtzaam en hebben soms zelfs meer behoefte aan een goed gesprek dan extraverten. Sandra Hoving schreef voor 365 Dagen Succesvol een artikel over vijf belangrijke en zeer mooie eigenschappen die introverte mensen bezitten.

‘Ik leerde dat ik niet stil en verlegen was omdat ik introvert ben, maar omdat ik dacht dat ik niet goed genoeg was. Doordat ik steeds meer kon omarmen wie ik was, werd ik zelfverzekerder. Ik kon introvert zijn ervaren als een kracht. Want van jezelf mogen zijn wie je bent, is de grootste kracht die je kunt bezitten.’

Deze eigenschappen maken introverte mensen zo bijzonder

Natuurlijk is geen enkel introvert persoon hetzelfde, maar uit eigen ervaring, na veel onderzoek en gesprekken met mede-introverten, zijn dit de 5 kwaliteiten die de meeste introverte mensen hebben.

  1. Creativiteit

Omdat wij goed zijn in tijd alleen doorbrengen kunnen we ook met aandacht aan creatieve projecten werken. Stilzitten en lang focussen op één taak is voor ons geen probleem. Zo ontwikkelen we snel onze skills en worden steeds beter in schrijven, tekenen, muziek maken, of wat het dan ook is waar we blij van worden. Daarnaast ontstaan creatieve ideeën vaak in stilte. Omdat wij niet altijd de behoefte hebben om stilte op te vullen en er juist van kunnen genieten, hebben we de ruimte om creatieve invallen te hebben.

  1. Introspectie

In stilte leer je ook jezelf kennen. Tijd die we alleen doorbrengen besteden we vaak aan het verwerken van alles wat we hebben meegemaakt. Daardoor leren we veel over onszelf. En weten we vaak ook goed wat we wel en niet willen, hoe we kunnen groeien en ontwikkelen.

  1. Goed kunnen luisteren

Ons vermogen om met volledige aandacht naar iemand te luisteren is enorm. Omdat we minder worden afgeleid door gedachten over wat we willen zeggen, staan we open voor wat onze gesprekspartner zegt én bedoelt. We horen niet alleen wat er wordt gezegd, maar ook wat er níet wordt gezegd. Hierdoor kunnen we inhoudelijk reageren op de ander en dat vinden de meeste mensen ontzettend fijn.

  1. Empathie

We kennen onszelf goed en door onze luisterskills leren we andere mensen ook snel goed kennen. Dit geeft ons een enorm empathisch vermogen. We verplaatsen ons makkelijk in een ander, weten goed wat iemand nodig heeft en zijn niet bang voor diepgang en zware emoties. De keerzijde hiervan is dat we door ons begrip en enthousiasme om voor anderen klaar te staan onszelf af en toe vergeten. Belangrijk dus om te leren ook empathisch te zijn naar onszelf.

  1. Woordkeuze

Gemiddeld genomen zeggen wij misschien minder woorden op een dag dan onze extraverte medemensen, maar de woorden die we zeggen zijn weloverwogen. Hierdoor hebben onze uitspraken vaak meer impact. Omdat ze vaak raak zijn en genuanceerd. We hebben dus, anders dan vaak over introverte mensen gedacht wordt, een groot vermogen om ons te ontwikkelen tot geweldige en inspirerende sprekers. We weten hoeveel kracht woorden kunnen hebben en we zetten ze dus ook bewust in.

Accepteer jezelf

Op weg naar meer zelfliefde en acceptatie van wie je bent helpt het om te weten wie je bent, wat je kwaliteiten maar ook wat je valkuilen zijn. Dus ik wil je dit meegeven: wees lekker jezelf en ontwikkel je creativiteit in de stilte. Leer jezelf kennen, luister echt naar je gesprekspartners, leef met ze mee en spreek jouw eigen krachtige woorden. En zeg vooral ook tegen jezelf weloverwogen en positieve woorden. Voel je kracht en geloof in wie jij bent.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:

Faalangst overwinnen? Hier zijn enkele tips

12 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Op deze manier leer je vertrouwen op je buikgevoel en intuïtieWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF