fbpx

Zo belangrijk is het om genoeg zelfliefde te hebben

Wat houden we soms toch weinig van onszelf! Terwijl zelfliefde de basis is van alles en we ons veel blijer en gezonder voelen als we goed voor onszelf zorgen. Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi vertelt waarom zelfliefde zo belangrijk is.

Zelfliefde als basis

Is het niet frappant dat we het woord zelf voor liefde moeten plaatsen? Anders zou je bij het woord liefde misschien niet eens aan jezelf denken. Liefde zien we vaak als een externe factor. Iets dat zich buiten ons bevindt. Liefde voor anderen, liefde voor de natuur, liefde voor het leven. Liefde voor jezelf? Toen swipte je per ongeluk naar links zeker. Lief mens, wil je dit nooit meer doen? Zelfliefde is de basis en daarom brengt Nyepi een ode aan zelfliefde.

Zelfliefde is alles behalve egoistisch

De veiligheidsinstructies in het vliegtuig die kun je inmiddels dromen, alleen blijft één fragment je steeds weer verbazen. Wanneer de luchtdruk in de cabine wegvalt, dien je eerst jouw eigen zuurstofmasker op te zetten, voordat je jouw kind helpt. Je gaat toch niet eerst jezelf helpen, voordat je iemand anders helpt?! Bende gij gek, ik help mijn kind eerst!!! Ook al ben je nog geen vader of moeder, deze oergevoelens komen in ieder geval met hoofdletters en veel uitroeptekens bij je naar boven. Heb ik gelijk over het feit dat je dit weleens hebt gedacht? Of ben ik echt de enige? Inmiddels weet ik dat je het beste eerst jezelf kunt helpen, voordat je anderen kunt helpen. In het dagelijks leven is dat net zo. Het begint met liefde voor jezelf, voordat je deze kunt katalyseren. Je hoeft namelijk niemand anders te helpen, wanneer iedereen wat meer liefde voor zichzelf zou hebben.

Wat is het nu eigenlijk?

Heeft de stem in jouw hoofd iets weg van de heerlijke, maar toch wel erg kritische Maarten van Rossem? Of ben je jouw eigen positiviteitsgoeroe? Luister je goed naar je lichaam, je onderbuikgevoel en je hart? Zodat je weet wat op dat moment goed voor jou is? Of ga je vaak over je eigen grenzen heen? Behandel je jouw lichaam als een tempel? Of als een dumpplaats voor chemisch afval? Dit zijn allemaal voorbeelden van zelfafwijzing én zelfliefde. Zelfliefde is jezelf omarmen met al je imperfecties, want wie bepaalt eigenlijk dat het imperfecties zijn. Zelfliefde betekent dat je helemaal goed bent zoals je bent. Zelfliefde betekent niet zo kritisch zijn; fouten bestaan niet als je ze omvormt tot wijsheden. Zelfliefde betekent in jouw eigen kracht staan. Zelfliefde betekent het leven leiden dat jij wilt en niet waarvan je denkt dat het van je wordt verwacht.

‘Dare to love yourself as if you were a rainbow with gold at both ends’

Aberjhani

Een ode aan zelfliefde

Zelfliefde is…
Het stoppen met jezelf vergelijken.
Jezelf met duizend armen omhelzen.
Een afspraak afzeggen, omdat je moe bent.
Jezelf omringen met mensen die je energie geven.
Jouw eigen pad volgen.
Eerlijk zijn naar jezelf.
Jezelf niet straffen met gevoelens van spijt, wanneer je eens uit de bocht vliegt.
Net zo tegen jezelf praten als je tegen jouw beste vriend of vriendin doet.
Liefde niet in een ander zoeken.
Meer doen van waar jij blij van wordt.
Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.
Is jezelf meer rust geven, meer stilte, zodat je weer dichterbij jezelf komt.
Is jezelf vergeven.
Is keuzes maken die goed voor je zijn.
Liefde.
Zelfvertrouwen.

hefstdipOver Lauri Berkhoudt

Lauri is een dromer, maar maakt ze ook graag waar. Zo is ze twee jaar geleden naar Ibiza verhuisd, waar ze One Day Retreat Ibiza begonnen is met haar vriend. Een platform zoals Nyepi was haar tweede droom en ook deze heeft inmiddels vorm gekregen.

Met Nyepi wil Lau mensen al zo jong mogelijk bewust maken. Zodat ze iets liever voor zichzelf zijn en daarmee ook voor anderen. Ze wou dat ze sommige tools al veel eerder had geweten, daarom deelt ze deze nu graag met jou. Dit doet ze met veel humor en zelfspot. Ze vindt namelijk dat veel ‘spirituele’ mensen zichzelf zo serieus nemen. Ze ontzeggen zichzelf van alles en oordelen stiekem toch ook. Lau oordeelt zo min mogelijk en houdt zichzelf in balans door enerzijds veel te mediteren, de stilte op te zoeken en de natuur in te trekken. Daartegenover staan soms avonden die in de ochtend overgaan, waarbij het zomaar kan zijn dat ze met lamp en al naar beneden valt. Dit alles vormt voor haar een leven in balans. Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Meer over geluk lees je hier.
Website pomotie x samenwerking WendyOnline.nl - Jouw gids voor een geluk & gezonde lifestyle

4x Wendy Special
+ Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45
Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera.

 

Ook interessant:

10x wat je slaaphouding over je relatie zegt

Verbeter je slaap met deze edelstenen 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF