fbpx

Op deze manier leer je vertrouwen op je buikgevoel en intuïtie

Je onderbuikgevoel, je instinct, je intuïtie, je hart. Het niet-te-verklaren-gevoel dat het altijd bij het juiste eind lijkt te hebben. Een persoon die geen fijne energie heeft, keuzes in je loopbaan of in de liefde. Waarom is het toch zo moeilijk om op je intuïtie te vertrouwen? Rosa Bertram schreef er voor 365 Dagen Succesvol een artikel over, dat wij graag met jou delen!

Je toekomst uit een algoritme

Zonder dat we het in de gaten hebben, nemen we ons denken een stuk serieuzer dan ons voelen. Na de middelbare school werd er door school en thuis hoogstwaarschijnlijk van je verwacht dat je ging studeren. Het liefst natuurlijk een studie waar je direct een baan én een gedegen salaris mee krijgt. Een studiekeuzetoets en *bliep* daar rolt je toekomst zo uit een algoritme.

En dat gaat de rest van je leven zo door: bijvoorbeeld als je jaren later diep vanbinnen de droom hebt om een eigen onderneming te beginnen. Maar die droom écht doorzetten? Dat is veel te eng. Hoe ga je dat financieel doen? En wat zal je omgeving er wel niet van vinden? Cliché, maar bekende voorbeelden.

Het contact met onszelf verloren

In de Westerse wereld zijn we vooral gewend om naar ons hoofd te luisteren, en juist niet naar ons hart. Luisteren naar je hart klinkt als een zweverig en onverklaarbaar gedoe, en het lijkt makkelijker om te kiezen voor de logische en te verklaren keuze. Grote kans dat ‘mam, ik ga niet studeren maar de wijde wereld intrekken,’ er thuis waarschijnlijk niet bepaald lekker inging. Niet zo gek, want het vinden van een fatsoenlijke baan met een gat in je CV is nou eenmaal hartstikke moeilijk. Het gros van onze omgeving (lees: maatschappij) is zó ingericht, dat het een stuk moeilijker is om van de begane paden te treden dan wanneer je gewoon doet wat er van je verwacht wordt.

Maar waar laten we ons gevoel? Door steeds maar logische keuzes te maken of keuzes voor een ander, raken we steeds verder verwijderd van ons eigen intuïtie.

Leer luisteren naar je innerlijke stem

Doordat we van kinds af aan leren dat we niet vies mogen worden, niet te wild mogen spelen en ons netjes moeten gedragen (allemaal ontzettend handig, begrijp me niet verkeerd: je hebt al deze dingen nodig ), worden we onbedoeld misschien wel in een bepaald jasje geduwd. Een voor ons uitgekozen jasje. Een jasje waar we onze keuzes tot de dag van vandaag op baseren. Want luisteren naar je gevoel, dat is al heel lang geleden afgeleerd.

Zonder te zeggen dat je ouders het allemaal mis hebben gedaan en we in een verschrikkelijke maatschappij wonen (wat natuurlijk allebei absoluut níét het geval is), kan je er wel enorm veel baat bij hebben om ruimte te maken voor jouw innerlijke stem, voor je gevoel, dat ver weggestopte onderbuikgevoel. Maar hoe doe je dat?

  • Houd een notitieboekje (of gebruik de notitie-app in je telefoon) bij de hand en schrijf je gedachten direct op over de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn of de keuzes waarvoor jij nu staat. Alles wat je aandacht geeft groeit!
  • Probeer je bewust te zijn van de volgende keer dat je onderbuikgevoel komt opspelen. Een zakelijke afspraak die niet goed voelt of een persoon met negatieve energie. Probeer het gevoel te herkennen én te erkennen. Again: alles wat je aandacht geeft, zal groeien.
  • Maak jouw dromen en doelen visueel. Wat zou je dit jaar graag willen bereiken? Welke keuzes heb je daarvoor te maken? En hoe ziet dat eruit? Pak wat tijdschriften en kranten en knip quotes, uitspraken, woorden, afbeeldingen en illustraties uit en plak ze op je moodboard. Zet een wekker voor 30 of 45 minuten bladeren en knippen, en dan weer 30 minuten voor het plakken. Op die manier heb je niet veel tijd om na te denken of het wel mooi genoeg is, of het wel bij elkaar past, of het niet te veel of te weinig is. Je gaat gewoon op je gevoel af!

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Wanneer je ruimte geeft voor je gevoel om er te zijn, en het niet direct te blokkeren met ratio, creëer je ruimte voor meer gedachten, gevoel en energie. Leuk, denk je misschien, dat ik me nu bewuster ben van mijn intuïtie, maar hoe praktiseer ik dat? Eigenlijk is dat heel simpel.

Luister er simpelweg naar, probeer het gewoon eens. Hoe vaak komt het niet voor dat je wéét dat je graag een bepaalde keuze wilt maken, maar wacht totdat iets zich voordoet of iemand je een geweldige kans biedt? Ga zélf eens voor deze keuze en laat het niet afhangen van externe factoren. Je kan het ook zo bekijken: door op je eigen gevoel af te gaan, maak je ook sneller beslissingen. Je bent immers uren, zo niet dagen, bezig met het afwegen van alle voor- en nadelen. Het is het proberen waard om je intuïtie te volgen!

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:

Met deze vier tips onderdruk jij je negatieve gevoelens niet meer

Kun je ooit genezen van een burn-out?

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF