fbpx

Deze 5 misverstanden houden je tegen bij het bereiken van je doel

Of je nou grote of kleine dromen hebt; het is niet altijd makkelijk om continu stappen te blijven zetten richting je doelen. Sterker nog, de eerste stap kan al voelen als een te grote drempel. Ongeduld, perfectionisme en (faal)angst kunnen ons enorm in de weg staan in de zoektocht naar succes en geluk. Haast en een te hoge lat voor jezelf stellen, werken natuurlijk hartstikke verlammend, en wat is dan het resultaat? Dan doen we maar niks. David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol en vertellen ons welke misverstanden er zijn die je tegen houden bij het bereiken van je doel.

Voor de duidelijkheid: er is niks mis met een hoge lat, zolang je jezelf er maar niet mee afranselt. En dat is precies wat je doet wanneer je verwacht dat je in één elegante boog zonder hobbels, twijfels en tegenslagen de sprong kunt maken. Wat kun je doen om zonder zelfkastijding uiteindelijk over je eigen lat te springen en je doel te bereiken?

Hoe bereik je je doel?

Het antwoord zal je misschien verbazen: spring niet. Dat kan namelijk helemaal niet. Niemand kan in een rechte lijn z’n doel bereiken. Als je dat hoopt of verwacht, is dat precíes het probleem. Stel jezelf dus een andere vraag: hoe kan ik continu in beweging blijven richting mijn doel? Je hoeft niet in één keer je doel te bereiken. Hieronder rekenen we af met 5 hardnekkige misverstanden.

5 Hardnekkige misverstanden over het bereiken van je doel

Misverstand 1: Je moet precies weten wat je gaat doen

Niks is minder waar. Je hoeft niet de hele trap te overzien om de eerste trede te beklimmen. Haal de tijdsdruk eraf en geef jezelf de tijd om uit te vinden wat je wilt en moet doen, en vooral hoe. De meeste mensen laten zich tegenhouden door ‘hoe’. Terwijl de antwoorden juist zich aandienen als je de tijd neemt en ideeën en routes test. Zo kom je erachter of je verwachtingen wel kloppen, en of je je doel moet bijstellen.

Misverstand 2: Je moet veel tijd vrij maken om je doel te behalen

In de hectiek van alledag blijft er niet vaak veel tijd over voor onderzoek en actie. Maar je hebt ook niet per se veel tijd nodig. Elk klein stapje is de moeite waard en draagt bij aan het grote geheel. Al heb je maar vijf minuten per dag: doe elke dag íets waar je de volgende dag weer mee verder kunt. We overschatten vaak wat we kunnen doen in een dag, maar onderschatten wat we kunnen bereiken in een jaar.

Misverstand 3: het begin zou juist makkelijk moeten zijn

Als een idee net nieuw is, ben je superenthousiast en heb je bergen energie. Tot zover het gemakkelijke gedeelte. Zodra het puntje bij paaltje komt, zul je problemen tegenkomen. Onvoorziene omstandigheden, rotklusjes en tegenslagen horen erbij. Die noemen we de ‘vuile meters’: de afstand die je moet afleggen voordat je ook maar aan succes kunt denken. Eerst in tientallen buurthuizen op een zeepkist gaan staan voordat je de grote zalen bereikt. Zelf overal reclame maken. Investeren. Hulp inroepen. Je richting bijstellen. Deze fase komt iedereen tegen. Hoe meer je erop voorbereid bent dat de vuile meters erbij horen, hoe makkelijker je ze aflegt.

Misverstand 4: Je moet jezelf gewoon voor de leeuwen gooien

Het is waar dat we meestal pas in actie komen wanneer het écht moet. Maar je moet jezelf ook weer niet forceren. Droom je van je eigen bedrijf, maar heb je nu een leuke baan en comfortabel inkomen? Dan heb je weinig noodzaak om in actie te komen. Je baan per direct opzeggen is meestal ook niet de oplossing: dan wordt de noodzaak om snel geld te verdienen zó hoog dat je geen rust meer voelt om met kleine stapjes in beweging te blijven. Een oplossing kan zijn om je ontslag lang tevoren te plannen en aan te kondigen. Zo bouwt noodzaak zich langzaam op en kun je ondertussen de nodige kleine stappen zetten.

Misverstand 5: als je niet vooruit komt ben je niet gemotiveerd genoeg

Was het maar zo simpel. Weerstand, faalangst en twijfel maskeren zich maar al te graag als: “geen tijd / ik moet er eerst meer over nadenken”. Wat de oorzaak ook is: als je niet verder komt is de oplossing altijd hetzelfde en heel simpel, maak je volgende stapje kleiner. Had je je voorgenomen om eens contact op te nemen met een belangrijk contact uit je netwerk, maar blijf je het maar uitstellen? Knip deze actie op in mini-stapjes en richt je alléén op de allereerste stap. Zoek bijvoorbeeld het telefoonnummer op, en laat het daarbij. Volgende dag zie je wel wat het volgende kleine stapje is dat je kunt opbrengen.

Babysteps richting je doel

Het zal je niet ontgaan zijn: in elke oplossing blijven die kleine stapjes terugkomen. Vele kleine stapjes maken samen een reusachtige sprong! Het is essentieel dat je je verwachtingen bijstelt. Het credo luidt dan ook: verlaag je verwachting, verhoog je intentie. Eén van de beste manieren van het verhogen van je intentie is het hebben van een zogeheten missie. Waar een motiverende missie aan moet voldoen lees je hier.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.

In 365 Dichtbij komen de hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samen in één krachtig programma. Je leert alle stappen uit de succesvolle methodiek en je ontdekt wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.

Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF