fbpx

Hoe meer jij je ergens tegen afzet, hoe minder je kan verbinden

Boze mensen veroveren de wereld. In brievenrubrieken in de krant, in protesten op pleinen en velden, in de dagelijkse waterval van tweets: overal overheerst woede. Zelfs in de Tweede Kamer, aan de talkshow tafel en in het Amerikaanse Capitool: scheldpartijen, verdachtmakingen en agressiviteit. De ene helft van de wereld wenst de andere helft de boom in. En andersom. Hoe ga jij hier mee om? David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol en vertellen ons hoe je het beste kan omgaan met het goede en het slechte in jezelf. Hoe meer jij je afzet, hoe minder je kan verbinden. 

De geschiedenis leert ons dat we in tijden van polarisatie vaak het meest hebben aan oude verhalen. Zoals het verhaal van de twee wolven. Op een donkere avond vertelt een grootvader aan zijn kleinzoon over de strijd die zich binnenin de mensen afspeelt. Hij zegt: ‘Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ in ieder van ons. De ene wolf heet Kwaad. Hij is boos, afgunstig, hebzuchtig en vol van zelfmedelijden, wrok en egoïsme. De andere wolf heet Goed. Hij is vol van vreugde, vrede, liefde, vriendelijkheid, trouw, empathie, waarheid en compassie.’ De kleinzoon denkt even na over die woorden en vraagt dan  aan zijn grootvader: ‘Welke wolf zal er winnen?’ De oude man antwoordt eenvoudig: ‘De wolf die jij voedt.’

De moraal van dit oude verhaal is simpel en het is makkelijk om het ermee eens te zijn:

Alles wat je aandacht geeft groeit, dus voed het goede. Maar het is volgens ons niet het hele verhaal. Want verdwijnt de woede als je die stelselmatig negeert? Stel je zo’n situatie voor binnen je eigen relatie: wat nu als je over bepaalde stukken van die relatie écht ongelukkig bent en je mag of kunt het er niet over hebben met je partner. Het mag er niet zijn. Wordt het daar werkelijk minder van? Als je alleen de goede wolf zou voeden, is het niet zo vreemd dat zijn kwade tegenhanger zich steeds agressiever in een hoekje verstopt, wachtend op een kans, om alleen maar bozer tevoorschijn te komen wanneer hij een keer zijn kans ruikt.

Stel nou dat je het anders zou doen en de Kwade wolf óók zou voeden.

Door te erkennen dat hij bestaat, aandacht voor hem te hebben, te verbinden en interesse te tonen. Door zijn goede kanten te zien: zijn doorzettingsvermogen bijvoorbeeld, of zijn wilskracht. Het is verleidelijk om alles waarmee je het niet eens bent ofwel te bevechten ofwel te negeren. Het zijn twee manieren om een ander af te wijzen. Twee manieren om elkaar de boom in te sturen. En dus twee varianten van agressie.

Terwijl er zoals altijd ook een derde optie is, waarin je beide wolven begeleidt en dus kan verbinden met elkaar. Want misschien hebben ze elkaar wel heel hard nodig, omdat je met de kracht van de één en de zachtheid van de ander, tot de mooiste oplossingen komt.

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Heb jij een growth of een fixed mindset?

Ben je vaak woedend of boos? Dit is wat het over jou zegt

11 nuchtere levenslessen van de mannen van 365 dagen succesvol WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF