fbpx

10 tips voor hoogsensitieve personen om ontspannen de feestdagen door te komen

Vorig weekend stond in het teken van de eerste feestdag van de maand December, Sinterklaas inclusief pakjesavond. Voor niet iedereen is de maand December een maand vol feest en ontspanning. Voor hoogsensitieve personen kan deze maand uit veel extra interne en externe prikkels bestaan zodat een overprikkeling bijna niet te voorkomen is. Op welke manier kunnen hoogsensitieve personen de feestdagen ontspannen doorkomen? HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen deelt haar tips zodat ook hoogsensitieve personen van de feestdagen kunnen gaan genieten zonder teveel stress.

1 Planning

Hoe kun je ervoor zorgen dat de feestdagen soepel gaan verlopen? Maak een planning. Hoogsensitieve personen houden over het algemeen van ritme en structuur. Bedenk van tevoren wat de prioriteiten gaan worden en wat minder op de voorgrond hoeft te komen. Maak een lijst voor elke dag zodat je meer rust gaat ervaren en communiceer richting de mensen om je heen wat je van de ander verwacht zodat iedereen fijne feestdagen gaat beleven. Denk hierbij aan het opruimen na de feestelijke dag, bespreek samen wat iedereen wilt gaan doen en wees soepel richting elkaar. Niet iedereen kan het met jouw planning eens zijn. Zonder communicatie zul je er sowieso niet uit gaan komen dus wees helder en duidelijk richting elkaar.

2 Hoogsensitieve kinderen (HSK)

Elke feestdag kan voor een hoogsensitief kind behoorlijk overweldigend zijn. Thuis gebeurt er veel en vooral op school worden de feestdagen gevierd. Al deze prikkels kunnen teveel gaan worden voor de hersenen van een hoogsensitief kind waardoor er veel onrust en slapeloze nachten worden ervaren. Als hoogsensitieve ouder voel je het hoogsensitieve kind feilloos aan qua emoties. Bespreek samen alle uitdagingen en vraag aan het hoogsensitieve kind op welke manier de feestdagen prettig aan zullen voelen. Trekt het hoogsensitieve kind zich terug tijdens de drukte? Geef elkaar de ruimte om alle prikkels te verwerken.

3 Energie

Tijdens de feestdagen voelt iedereen zich meer gespannen dan normaal, zelfs de niet-hoogsensitieve personen. Deze energiën zullen overgebracht worden naar elkaar toe. Denk als hoogsensitief persoon aan jouw eigen energie en ga bij jezelf na of de emoties vanuit jezelf komen of vanuit de mensen om je heen. Worden de prikkels jou teveel? Neem even een moment voor jezelf en probeer jezelf af te sluiten van de energiën om je heen. Beweeg jezelf naar een andere ruimte van de woning, ook al is dit het toilet. Adem diep in en uit en kom weer volledig tot jezelf. Je kunt zelfs een kort meditatiemoment gaan toepassen terwijl je in een drukke ruimte bent.

4 Perfectionisme

Alles is volledig gepland en er kan niets meer mis gaan. Waarom spoken er dan toch nog gedachten door je hoofd heen dat er van alles mis kan gaan? Hoogsensitieve personen zijn over het algemeen een ware controlfreak en juist dit kan voor veel spanningen zorgen. Het huis moet perfect opgeruimd zijn, iedereen moet het naar zijn of haar zin hebben, de cadeaus moeten in goede aarde vallen. Waar zie jij jezelf in dit verhaal? Door constant maar het woord ‘moeten’ in gedachten te hebben, zul je nooit zelf gaan ontspannen. Probeer de controle los te laten en ga er van tevoren al vanuit dat er iets mis kan gaan. Op deze manier zal alles mee gaan vallen.

5 Meditatie

De gehele maand December staat in het teken van drukke dagen. Dit is niet alleen in de thuissituatie het geval. Op het werk kan er een stijging qua drukte gaan ontstaan om alles voor het einde van het jaar af te krijgen en er zal meer werk verricht moeten worden dan normaal binnen een kortere periode. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Ga mediteren. Meditatie laat jou weer terug in het hier en nu leven. Begin de dag met een positieve ochtend meditatie en sluit de dag wederom af met mediteren zodat de overtollige prikkels die het brein overdag heeft opgevangen verwerkt kunnen worden.

6 Inkopen doen

Het is een veel voorkomend probleem tijdens de feestdagen, cadeaus aanschaffen en boodschappen doen. Aangezien er word aangeraden om zoveel mogelijk online te bestellen kan het voorkomen dat een cadeau te laat binnen komt. Kies je er ondanks alles voor om naar de winkel te gaan? Bespaar jezelf de extreme, externe prikkels door aankopen te doen tijdens de rustige uren. Als hoogsensitief persoon zit jij normaal al niet te wachten op druk bezochte winkels en lange rijen bij de kassa, laat staan tijdens de feestdagen wanneer iedereen gestrest aan het rondlopen is. Bestel ook de boodschappen online, dit zal een hoop stress gaan voorkomen. Een extra tip voor volgend jaar; verzamel het hele jaar door cadeaus zodat je tijdens de feestdagen je kunt gaan focussen op datgene dat belangrijk is, ontspanning en feesten.

7 Feestmaal

Hoogsensitieve personen kunnen behoorlijk last hebben van keuzestress. Wat voor feestmaal ga je dit jaar verzinnen voor tijdens de feestdagen? Wanneer je overprikkeld raakt, kunnen geuren overweldigend het zenuwstelsel binnen gaan komen. Om te voorkomen dat je uitgeput raakt tijdens het bereiden van een feestmaal omdat je constant een kookboek of het internet aan het raadplegen bent, kun je beter op safe gaan spelen. Maak alvast voor de feestdagen het gerecht een keer klaar zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en je het gevoel krijgt dat je dit gerecht kan klaarmaken. De mensen om je heen zullen jouw inzet zeker gaan waarderen. Wil je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf gaan maken? Kies voor gourmetten of laat iedereen een gedeelte van het feestmaal bereiden.

8 Vraag om hulp

Hulp vragen kan als een zwakte gezien worden maar juist door het wel te doen ben je veel sterker dan je denkt. Ben jij een hoogsensitieve ouder en heb je het idee dat de spanningen te hoog worden qua voorbereidingen? Vraag om hulp aan de mensen om je heen. Niemand heeft er wat aan wanneer je als een kip zonder kop aan het rondrennen bent. Wanneer je overprikkeld bent kun je geen keuzes gaan maken aangezien je eerst bezig bent met overleven. Onthoud dat je geen superheld bent die alles alleen kan gaan doen. Je zult zien dat wanneer je het uit gaat leggen aan de mensen om je heen waarom je juist tijdens de drukke feestdagen hulp nodig hebt, er veel begrip zal gaan ontstaan. Samen sta je sterk.

9 Rustmomenten

Na een drukke feestdag is het tijd voor een oplaadmoment. Het is letterlijk de hoogste tijd om te gaan ontprikkelen. Waar raak jij ontspannen van? Ga dit doen zodat het overprikkeld zenuwstelsel de nodige rust zal gaan krijgen. Heb je de behoefte om in bad te liggen met een goed boek? Wie gaat jou tegenhouden? Hoogsensitieve personen hebben deze me-time nodig om goed te kunnen functioneren en de focus te houden op dat wat belangrijk is. Een moment voor jezelf hoeft geen uren te duren, zelfs een half uur kan soms al genoeg zijn zodat je je beter gaat voelen. Luister naar het lichaam en accepteer dat jouw centraal zenuwstelsel scherper afgestemd staat dan normaal en je dus meer rustmomenten zult gaan moeten inlassen.

10 Genieten

Dit is een mooie afsluiting van de lijst en waar je je echt bewust van zou moeten worden, geniet! Dit is iets waar veel hoogsensitieve personen wel eens moeite mee hebben. Vanwege een sterk empatisch vermogen en perfectionisme wordt er vaak vergeten om zelf ook te gaan genieten van al het moois om je heen. Wat is er mooier in het leven dan het zien van allemaal vrolijke gezichten om je heen? Ook jij mag gaan stralen. Als hoogsensitief persoon zijnde mag ook jij gaan genieten. De feestdagen zijn bestemd voor iedereen, dus ook voor jou. Zorg dat je een mooi en voldaan gevoel over gaat houden van deze feestdagen en begin 2021 met een stralende glimlach!

Lees meer artikelen van Ilonka:

9x waarom het fijn is om een hoogsensitieve partner te hebben

5 redenen waarom de intelligente lockdown-maatregelen wegens het coronavirus een burn-out kunnen veroorzaken

Lienke de Jong van Dear Good Morning: ‘Vroeg opstaan geeft veel energie’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF