fbpx

Word fan van Friesland met deze fietsroute

Ben je opzoek naar een leuke route door het mooie Friesland? Wij hebben deze voor je klaarstaan! In oktober brachten we samen met Wendy en Leontien het fietsboekje uit en wij delen de leukste routes met jou. Trek gemakkelijke kleding aan en pomp je banden op, want we nemen je mee op de fiets door Friesland.

Het mooie Friesland staat bekend om haar mooie natuur en haar eigen taal. Sinds 1956 is het Fries een officiële bestuurstaal. Fryslân is bekend van het vele water en zodra het gaat vriezen hunkert iedereen naar een Elfstedentocht. Maar of die er ooit nog komt… De laatste tocht is alweer 25 jaar geleden verreden! Friesland staat verder bekend om de mooie landschappen en natuurlijk de Wadden. Alleen al voor de natuur (en het lekkere suikerbrood) zou je eens naar Friesland moeten gaan!

Informatie voor de fietstocht

  • Afstand: de fietstocht is 52,7 kilometer lang en duurt ongeveer 2,5 uur.
  • Parkeren en beginpunt: Wegrestaurant Foarwei 1, 9294 KC Oudwoude.

Klik hier om naar de fietsroute te gaan.

Rondje Buitenpost

Het dorp Buitenpost is de hoofdplaats van de gemeente Achtkarspelen. In het Fries zeg je Bûtenpost. Het ligt dicht bij de grens met Groningen en telt ongeveer 5.770 inwoners. Friesland staat bekend om de prachtige meren, natuur en de rust die je er kan vinden. Deze fietsroute is wat langer, maar dat maakt het juist leuk! Ontdek de verschillende dorpjes en natuurgebieden waar je langs komt tijdens deze route en wordt fan van Friesland!

Wat is er te zien?

Naast alle natuur die aan je voorbijgaat, kom je al snel langs buitenhuis Fogelsang State en haar prachtige park. Het park is te bezoeken voor €1,- mocht je een korte tussenstop willen maken. Deze route door Friesland zal je vooral langs veel natuur zoals weilanden en riviertjes leiden. Adem de frisse lucht van de weilanden in en geniet! Verder zal je je grenzen letterlijk gaan verleggen, want tijdens deze route fiets je een stukje door het mooie Groningen. Eenmaal in het Groningse land kom je langs het dorpje Visvliet. Het dorp telt maar 280 inwoners en is mega schattig om doorheen te fietsen. Vanuit daar fiets je naar het dorpje Burum waar een korenmolen staat. LET OP: de molen is geopend op zaterdag van 09:30 – 12:30 uur.

Botanische tuin

Klaar met de fietstocht en Buitenpost nog ontdekken? Het dorp beschikt over een mooie botanische tuin (laat je verassen door alle geuren van de verschillende planten en bloemen), De Kruidhof, een molen en diverse kunstwerken die zijn te bewonderen. Een mooie afsluiter van de fietstocht!

Flora en Fauna

De fietstocht begint in het dorp Buitenpost, maar je zal er niet doorheen fietsen. Tijdens de fietstocht zal je niet veel huizen, maar wel veel weilanden tegenkomen. In deze weilanden spot je misschien wel een wintertaling, turkse tortel of een visdief.

Eten en drinken

Tijdens het fietsen wil je geen last krijgen van een hongerklop. Heb je zin in iets traditioneels Fries? Haal een suikerbrood of broodjes met nagelkaas. Wil je juist ergens een kop koffie drinken of heb je zin in een stuk appeltaart? Dan kun je terecht bij De Pyramide in Buitenpost. Je komt niet langs dit restaurant op de route, maar na afloop kun je hier natuurlijk lekker zitten! Het restaurant is iedere dag vanaf 12 uur geopend.

Wist je dat?

  • Friesland sinds 1994 officieel Fryslân heet?

Buiten Fryslân noemt iedereen de provincie gewoonlijk Friesland.

  • Friesland de beste luchtkwaliteit heeft?

Uit onderzoek van Milieudefensie blijkt dat Friesland de schoonste lucht heeft.

  • Vier eilanden Fries zijn (en dus niet vijf)?

De Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot Friesland. Texel behoort tot Noord-Holland.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF