fbpx

Suzanne gaat in Tanzania 400 kilometer fietsen voor het goede doel: ‘Het wordt een hele bijzondere ervaring die ik nooit meer ga vergeten’

Suzanne Visser (35) gaat in oktober een fietstocht maken van 400 kilometer in Tanzania voor Amref Flying Doctors. Deze organisatie zet zich in voor een gezond en sterk Afrika. Suzanne is nu volop met de voorbereidingen bezig. Ze moet nog een bedrag van 5000 euro bij elkaar krijgen dat naar het goede doel gaat voordat ze aan haar fietstocht begint.

‘Ik hou van buiten zijn en ik vond fietsen altijd leuk, maar ik ben daar pas twee jaar geleden serieus mee bezig gegaan. Door corona gingen alle sportscholen dicht. Daar kon ik niet meer naartoe. Een vriend van mij maakte me toen enthousiast voor het fietsen. Twee jaar geleden heb ik toen een racefiets gekocht. Ik merkte dat ik dit superleuk vond en dat ik dit ook goed kon.’

Fietsen

‘Ik haal heel veel plezier uit het fietsen. Dit komt vooral doordat je lekker buiten bent en elke keer je grenzen kan verleggen. Je kan steeds nieuwe doelen stellen voor jezelf. Op een gegeven moment merk je ook dat hoe vaker je het doet, het steeds beter gaat. Mijn uithoudingsvermogen is ook een stuk beter geworden. Dit heeft ook weer invloed op je mentale gezondheid. Hierdoor zit je sneller lekker in je vel. Op de fiets zie je ook heel veel. Je komt op mooie plekken zoals de Veluwe en dat maakt het fietsen leuk. Op bepaalde momenten kan het fietsen zwaar zijn. Dit ligt dan vaak ook aan de weersomstandigheden of je hebt gewoon je dag niet. Tijdens deze momenten bedenk ik bij mezelf dat ik dit allemaal doe om sterker te worden en ik ga dan altijd door.’

The Lion King

‘Op mijn werk kwam ik iemand tegen die een fietstocht gemaakt heeft door Afrika. Ik heb allerlei filmpjes gezien van wat hij daar gedaan heeft. Ik werd toen zo enthousiast en dacht meteen dat wil ik ook gaan doen. Ik was al een paar keer in Afrika geweest. Ik heb het land toen nog niet op de fiets verkend. Het land is zo mooi. Alle wilde dieren die er rondlopen zijn prachtig om te zien en de mensen zijn er allemaal vriendelijk. Je gaat daar terug naar de basis. Elke keer als ik daar ben vind ik het weer bijzonder. Als de zon opkomt krijg je het gevoel alsof je in The Lion King zit.’

image 1 Suzanne gaat in Tanzania 400 kilometer fietsen voor het goede doel: ‘Het wordt een hele bijzondere ervaring die ik nooit meer ga vergeten’

Omstandigheden

‘Het is 400 kilometer fietsen in totaal verdeeld over zes dagen. Ik ga fietsen op een mountainbike. Dat moet daar wel. In Afrika heb je een hele andere ondergrond dan hier in Nederland. Je hebt daar veel stukken met mul zand en er liggen allemaal losse stenen. Ook zal het daar rond de dertig tot veertig graden zijn. Dat zijn hele andere omstandigheden dan hier. Vanuit Amref Flying Doctors zijn er daarom verschillende clinics georganiseerd waar je heen kan. Tijdens die clinic bereiden ze je voor op de fietstocht. Je moet namelijk goed getraind zijn en ook goed met je mountainbike overweg kunnen gaan. Om hiermee te oefenen gaan we een keer fietsen op het strand.’

Leefstijl

‘Als voorbereiding op de tocht heb ik mijn leefstijl aangepast. Ik eet heel gezond en drink bijna geen alcohol. Verder pak ik vaak mijn rust. Het is ook belangrijk om heel veel kilometers te gaan maken op je mountainbike. Je moet goed weten wat je fiets doet zodat je daarop in kan spelen en niet valt. Zo creëer je een goede basis voor de tocht.’

Paklijst

‘Van Amref Flying Doctors heb ik een lijst gekregen met spullen die ik mee moet nemen. Je moet onder andere je eigen fiets meenemen. Van tevoren krijg je daarom een cursus over hoe je fiets uit elkaar moet en hoe je die weer in elkaar zet. De fiets gaat mee in een speciale fietskoffer, maar daarvoor moet die dus uit elkaar. Er gaat verder een heel team mee. Een busje neemt alle materialen mee tijdens de reis. Een andere bus neemt je koffers mee. Wat je zelf op de fiets moet dragen is alleen je water en eten.’

Reis

‘Tijdens de tocht maak je een rondje om de Kilimanjaro. Je trekt van plek naar plek en slaapt ’s avonds in tenten. Het is allemaal heel primitief. Wat je verder mee moet nemen zijn de basisspullen zoals Thermo kleding. Je slaapt ‘s nachts op een bepaalde hoogte waar het heel koud kan zijn. Genoeg T-shirts en fietskleding zijn verder erg handig. Je zweet namelijk veel. Ook goede bescherming tegen muggen en de zon is belangrijk. Wondspray moet je verder ook meenemen, want de kans dat je valt is groot.’

Voorbereidingen

‘Er komt heel veel bij kijken. Je moet jezelf fysiek goed voorbereiden, maar je moet ook alle spullen in huis halen die mee moeten. Verder moet je allerlei vaccinaties halen en een visum aanvragen. In juni moet ik ook een sportmedische keuring doen. Ze testen dan of je fysiek in staat bent om deze reis te maken, anders mag je ook niet meedoen. Daarnaast moet je ook 5000 euro sponsorgeld ophalen. Dit geld gaat naar het goede doel. Zij gaan dit geld gebruiken om te zorgen voor een schoner, gezonder en sterker Afrika. Ik vind het heel fijn dat ik wat kan bijdragen aan dit goede doel.’

Ervaring

‘Ik heb heel veel zin in deze fietstocht en ik kijk er naar uit om dit te gaan doen. Wanneer ik klaar ben, wordt dat denk ik een heel emotioneel moment. Ik zal waarschijnlijk ook een paar dagen moeten bijkomen. Het wordt fysiek en mentaal een behoorlijke uitdaging. Maar het wordt een hele bijzondere ervaring die ik nooit meer ga vergeten.’

Suzanne heeft een eigen onlinepagina waarop je haar kan sponsoren. Elk bedrag is welkom. Amref organiseert deze fietstochten om geld in te zamelen voor Afrika. Zij organiseren de hele reis. Om er aan deel te mogen nemen moet je een sportmedische keuring goed hebben doorstaan en 5000 euro hebben ingezameld. Dit zijn hun voorwaarden om deel te mogen nemen aan deze bijzondere reis. Meer informatie over waar het geld naartoe gaat is ook te vinden op deze website.
https://www.africaclassic.nl/suzanne-visser-africa-classic-tanzania-oktober-2022WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF