fbpx

Voedingsvraag: zijn light producten ongezond?

Klinisch diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas van I’m a Foodie is onze WENDY-expert en beantwoordt onze voedingsvragen. Deze keer stellen wij haar de vraag: klopt het dat light producten ongezond zijn?

Antwoord van Marijke:

Zoetstoffen zijn zoet smakende stoffen die geen of heel weinig calorieën leveren en vaak worden gebruikt ter vervanging van suiker, bijvoorbeeld in Optimel 0%, light frisdrank, light toetjes, of suikervrije snoep. Aspartaam ken je waarschijnlijk wel van naam, maar er zijn veel meer soorten zoetstoffen met elk andere eigenschappen. Light frisdrank kan aspartaam, acesulfaam-K, saccharine, sucralose, cyclamaat of combinaties hiervan bevatten. Sommige zoetstoffen, zoals saccharine, leveren geen calorieën omdat ze niet verteerd kunnen worden door het lichaam, andere leveren wel calorieën (zoals aspartaam), maar omdat ze in zulke kleine hoeveelheden gebruikt worden is de energiewaarde ervan verwaarloosbaar. Polyolen (zoals xylitol en sorbitol) worden vooral in kauwgom gebruikt; als hier veel van wordt gegeten kan dit winderigheid en diarree veroorzaken. Alle zoetstoffen die in voedingsmiddelen gebruikt worden zijn veilig bevonden door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Als er er goed onderzoek is wat aantoont dat een zoetstof risicovol is voor de gezondheid wordt door de EFSA niet toegestaan om deze te gebruiken in voedingsmiddelen.

Dat zoetstoffen veilig zijn betekent nog niet dat lightproducten gezonde keuzes zijn. Een beetje zoetstof in de koffie of thee of af en toe een light frisdrank ter vervanging van suikerrijke dranken is een prima manier om de switch te maken naar suikervrije alternatieven (het zou kunnen helpen bij afvallen). Maar water, koffie, thee en zuivel zonder suiker of zoetstof hebben nog altijd de voorkeur. En snoep en koek zijn – met zoetstoffen of niet – sowieso geen gezonde keuzes.

WENDY-expert Marijke Berkenpas

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van het evidence based food collectief I’m a Foodie. Waarop ze samen met collega diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers haar kennis deelt over (gezonde) voeding. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het Amsterdam UMC, locatie VUmc op de afdeling Maag-, darm-, leverziekten. In 2016 schreef ze het boek Eet als een expert en sindsdien heeft ze 3 andere boeken uitgegeven in de serie ‘I’m a Foodie presents’. Naast dat we iedere maand een recept van haar delen, beantwoordt Marijke ook iedere maand twee keer een voedingsvraag. Je kan Marijke volgen en vragen stellen via het Instagram-account en Facebook-account van I’m a Foodie en via haar Linkdin profiel!

Neem zeker ook eens een kijkje op de website van I’m a Foodie!

Lees ook deze voedingsvraag:

Voedingsvraag: worden we dik van goede vetten?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF