fbpx

Voedingsvraag: hoe kan ik op een gezonde manier gewicht verliezen?

De een begint aan het keto dieet, de ander aan het sirtfood dieet. Maar wat werkt wel, en wat niet? Klinisch diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas van I’m a Foodie is onze WENDY-expert en beantwoordt onze voedingsvragen. Deze keer stellen wij haar de vraag: hoe kan ik op een gezonde manier gewicht verliezen? 

Antwoord van Marijke:

De meeste diëten werken, zeker op korte termijn. Je gaat anders eten, schrapt voedingsmiddelengroepen zoals koolhydraten of vetten. Je eet bepaalde producten niet meer of eet dagdelen niet meer. Al deze aspecten – welk dieet het ook is – zullen leiden tot een lagere inname van kcal en daardoor val je af. Zeker in het begin kan het hard gaan. Sommige diëten zijn zo streng dat je lichaam in de spaarstand raakt. Je lichaam gaat minder verbruiken. En het volhouden wordt moeilijk. Maar volhouden is juist de key als het gaat om blijvend gewichtsverlies. Op een gegeven moment verlies je motivatie, interesse, je gaat bepaalde producten missen of vindt de beperkingen te streng, je valt terug en ziet het niet meer zitten. Als je die dingen bij elkaar optelt dan is dat het recept voor het mislukken van zo´n dieetpoging.
Het gevolg kan zelfs zijn dat je – als je weer in je oude gewoontes vervalt – juist meer aankomt dan daarvoor: het jojo-effect. Langdurig blijvend gewichtsverlies verkrijg je door lange termijn leefstijlaanpassingen te maken die bij jou passen en die je vol kunt houden. Anders en gezonder eten, en meer bewegen. Idealiter en combinatie daarvan. Elke stap naar een gezonde eetpatroon is er een.

Een aantal tips: Kies altijd volkoren in plaats van wit. Het is gezonder en geeft je een langer verzadigd gevoel. Kies meer voor water, koffie, thee en minder voor dranken met suiker. Vind je dat moeilijk? Er is ook een middenweg. Leng je favoriete drankje aan met de helft water. Vul je bord voor de helft met groente, en neem minder van de rest. Weet je precies wat je moet doen maar vind je volhouden moeilijk? Zoek begeleiding van een diëtist of leefstijlcoach die jou kan helpen bij gedragsverandering. En wees lief voor jezelf en geniet ook af en toe bewust van lekkere en minder gezonde dingen!

WENDY-expert Marijke Berkenpas

strawberry

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van het evidence based food collectief I’m a Foodie. Waarop ze samen met collega diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers haar kennis deelt over (gezonde) voeding. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het Amsterdam UMC, locatie VUmc op de afdeling Maag-, darm-, leverziekten. In 2016 schreef ze het boek Eet als een expert en sindsdien heeft ze 3 andere boeken uitgegeven in de serie ‘I’m a Foodie presents’. Naast dat we iedere maand een recept van haar delen, beantwoordt Marijke ook iedere maand twee keer een voedingsvraag. Je kan Marijke volgen en vragen stellen via het Instagram-account en Facebook-account van I’m a Foodie en via haar Linkdin profiel!

Neem zeker ook eens een kijkje op de website van I’m a Foodie!

Lees ook deze voedingsvraag:

Voedingsvraag: zijn light producten ongezond?

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF