Inspiratie nodig voor een heerlijk gerecht dit weekend? Probeer het recept Ceviche in tijgermelk dan eens. Je kan het volledige gerecht terugvinden in het erotische kookboek Let’s Missbehave van Carlijne Van Popering. Het is een recept van chef Sylvia Fransen van restaurant ’s Anders in Vinkenveen. Smakelijk!
Ceviche in tijgermelk
voor 2 personen
Ingrediënten
Tijgermelk
2 dl kokosmelk
1/2 rode ui
1/2 rode chilipeper
5 limoenen
5 mm gemberwortel
1 klein teentje knoflook
8 takjes koriander, grof gehakt
1 tl zeezout
Mangogel:
2 dl mangopuree
2 g agar agar
Ceviche
200 g kabeljauw
1/2 rode ui, halve ringen
1/2 chilipeper (zonder zaadjes), dunne ringen
1/2 avocado, fijngemalen in een keukenmachine
1 el edamameboontjes
1 radijs, flinterdun gesneden
4 plakken komkommer, flinterdun gesneden en opgerold
Diverse cress-soorten
150-175 ml tijgermelk
Snuf paprikapoeder
Zeezout
Bereidingswijze
Tijgermelk
Snijd de rode ui en chilipeper zo fijn mogelijk en rasp de gemberwortel en knoflook. Hak ook de koriander goed fijn. Rasp de schil van de limoenen in een kom en pers ze daarna uit. Roer alles vervolgens door elkaar en voeg het zeezout toe. Dek de kom af met plastic folie en laat 5 minuten rusten. Zeef daarna het geheel boven een andere kom en voeg de kokosmelk toe.
Mangogel
Breng de mangopuree aan de kook in een steelpan. Voeg dan al roerend met een garde de agar agar toe en laat de puree 3-5 minuten zachtjes koken totdat de agar agar is opgelost. Giet de puree daarna in een plastic bakje en laat haar stijf worden in de koelkast. Als de puree helemaal is koud geworden, doe je ze in een keukenmachine en maal je ze net zolang totdat er een gladde massa ontstaat. Maak de zijkanten van de keukenmachine af en toe schoon met een pannenlikker zodat alles goed glad wordt. Doe de gel vervolgens in een spuitflesje.
Ceviche
Snijd de kabeljauw in gelijke dobbelstenen van ongeveer 1 bij 1 cm. Leg de blokjes vervolgens in een grote kom, voeg een flinke snuf zeezout toe en schep de vis om. Laat de vis 2 minuten staan, giet de tijgermelk erbij en vermeng deze met de vis. Laat de vis dan weer 2 -5 minuten marineren/garen. Check of de vis niet meer rauw is en proef even of de smaken zout, zuur en pikant in balans zijn.
Leg de ceviche in het midden van een bord en spuit er drie mooie doppen mangogel op. Spuit ook twee of drie doppen avocado op de ceviche met het spuitflesje. Maak het gerecht af met de uienringen, rode peper, edamameboontjes, radijs, komkommer, cress en paprikapoeder en serveer direct.

