fbpx

Recept: Nougat glacé met meringue, amarena-kers en amandelkletskop

Dit weekend vieren we Moederdag, het perfecte moment om onze lieve moeder te verwennen. Wij doen dat door het lekkere dessert Nougat glacé met meringue, amarena-kers en amandelkletskop met jou te delen! Je vindt dit heerlijke gerecht terug in het erotische kookboek Lets Missbehave van Carlijne Van Popering. Het is een recept van chef Denis Nijp van restaurant Spui 76 in Spakenburg. Smakelijk!

“Ik neem plaats op de bank en kijk hem aan. “Bestel jij voor mij?” Onder de tafel druk ik mijn benen tegen de zijne. Hij grijnst. Ik pak mijn telefoon en open mijn bestand. “Ik heb een nieuw verhaal geschreven, zal ik het aan je voorlezen?” Hij knikt. Ik begin. Ondertussen blijft hij naast me heen en weer bewegen. Ik voel zijn ogen op mij gericht en er gaat een rilling over mijn armen. Ik neem hem langzaam mee in mijn verhaal, mijn fantasie. We bouwen de intensiteit op, ik lees voor en hij raakt mij aan. Mijn mond wordt droger en ik bijt op mijn lip. “Kan ik nog iets voor u inschenken? Nog een glas Sancerre?”, vraagt de ober. Ik schrik op uit mijn verhaal. Waar komt hij nu ineens vandaan? De ober glimlacht en knipoogt. Hij schenkt onze glazen bij en laat ons verder met rust. Ik ga weer verder met mijn verhaal en de ruimte tussen ons op de bank wordt steeds kleiner. Hij pakt nog een oester en voedt me. Zo gaan we het hoofdgerecht natuurlijk nooit halen … Maar ik lees door en hij blijft naar me staren. De volgende gang komt op tafel. De eigenaar komt ook nog even langs voor een glaasje en praatje, hij weet inmiddels dat deze avond een avond van verhalen en eten is. “Bonsoir, ça va? In welke jardin lopen we vanavond?” Hij knipoogt. “Wat hebben jullie vanavond besteld?” Eten verbindt, elk verhaal dat ik schrijf verbindt, brengt ons dichter bij elkaar; onze zintuigen worden geprikkeld door zachte stemmen, woorden, zinnen, spanning … Mijn verhalen wakkeren zijn fantasie aan….”

Nougat glacé met meringue, amarena-kers en amandelkletskop

Voor 2 à 3 personen

Ingrediënten

Nougat
140 g kristalsuiker
75 g hazelnoten
2,2 dl ongezoete room
3 eiwitten
75 g automaatsuiker ( fijne kristalsuiker )
100 g amarenakersen

Meringue (eiwitschuim)
100 g eiwit
75 g kristalsuiker
225 g suiker
75 ml water

Bereidingswijze

Nougat glacé
Verwarm de kristalsuiker in een lage pan. Als de suiker gekarameliseerd is, voeg je de hazelnoten toe. Laat het geheel vervolgens eerst hard worden. Daarna maal je het fijn in een keukenmachine of hak je het tussen vetvrij (bak)papier. Klop de ongezoete room half op en zet hem in de koelkast. Klop dan de eiwitten samen met de automaatsuiker stijf (glanzend). Tip: Ontvet de kom en de garde even met een beetje citroensap. Haal nu de caramel/notencrunch door het eiwit en roer er vervolgens de opgeklopte room door. Voeg daarna de amarenakersen toe. Deze kunnen er in hun geheel bij, maar je kunt ze ook in stukjes snijden. Giet dit geheel in vormpjes en zet ze in de diepvries.

Meringue
Giet het water en de 225 g suiker in een pan en kook dit tot 120 °C. Klop het eiwit met de 75 g kristalsuiker stijf en druppel vervolgens de suikersiroop bij het stijfgeklopte eiwit. Blijf daarna kloppen tot het schuim koud en stijf is. Doe dit vervolgens in spuitzak met kartelrandje en garneer de nougat glacé ermee. Zet dan de nougat glacé met het eiwitschuim terug in de diepvries. Voor het serveren licht afbranden met een gasbrander (zoals bij crème brûlée).

nougat

Nougat glacé met meringue, amarena-kers en amandelkletskop. Dit recept is afkomstig van chef Denis Nijp van restaurant Spui 76 in Spakenburg

nougat

kookboek Let’s MissBehave

Ontdek ook deze recepten van Carlijne:

Recept: Tonijnsteak met boksoi en sobanoedels

Recept: Gefrituurde kwarteleieren met dungesneden pata negra en bloemkoolcrème

Recept: Fruits de mer met zelfgemaakte mayonaiseWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF