fbpx

Mindful je dag starten! Hoe bewust eten je gezondheid bevorderd

Een bakfiets vol kinderen met broodjes in hun handen die voorbij komt sjezen, een zakenvrouw op hoge hakken met koffie en croissant in de hand rennend om de trein te halen, een buschauffeur met broodje achter het stuur of jijzelf al etend voor de spiegel om jezelf gereed te maken voor de nieuwe dag. Ayurveda deskundige en Wendy-expert Kim van der Veer geeft ons de tips hoe we mindful de dag kunnen starten. Want bewust eten bevorderd lichaam en geest!

Scenario’s die op papier komisch klinken, maar toch echt de boventoon voeren in onze snelle maatschappij. We kiezen er liever voor om nog even een extra rondje te snoozen, in plaats van de wekker eerder te zetten om de dag kalm te starten. En toch is dat laatste key voor je gezondheid.

Je fysieke gezondheid valt of staat immers met een gezonde spijsvertering. Ben jij in staat om alles wat je eet om te zetten in gezonde weefsels (ook wel ‘Dhatus’ genoemd in Ayurveda) dan wordt je lichaam gezond opgebouwd. Functioneert je spijsvertering niet optimaal dan wordt dit proces verstoord.

Enerzijds kan dit resulteren in een te snel werkende spijsvertering. Waarbij je lichaam niet meer in staat is de voedingsstoffen die je tot je neemt op te nemen. Anderzijds kan het je spijsvertering vertragen. Waardoor er onverteerd voedsel in je lichaam aanwezig is. Dit onverteerde voedsel, ook wel ‘Ama’ genoemd in Ayurveda, kan zich omzetten in gifstoffen. Hoe dan ook wordt je immuniteit (in Ayurveda ‘Ojas’ genoemd) verlaagd en ben je sneller vatbaar voor onbalansen.

Vandaar dat Ayurveda zoveel waarde hecht aan een gezonde ochtend routine. Eentje waarin tijd is voor ademhaling, milde beweging, reinigen van je lichaam, maar ook zeker mindful ontbijten. Volgens Ayurveda bestaat je spijsverterng namelijk uit verschillende fases.

Dit zijn:

  • Eerste Fase (Kapha): samenbrengen en malen van voeding in je mond en maag
  • Tweede Fase (Pitta): transformatie van je voeding in de dunne darm
  • Derde Fase (Vata): eliminatie van afvalstoffen via de dikke darm

Alle 3 de fases zijn even belangrijk voor een gezonde spijsvertering en hebben een goed functionerend lichaam nodig om zich optimaal te kunnen voltrekken. Maar eigenlijk start volgens Ayurveda je spijsvertering hiervoor al. Namelijk vanaf het moment dat je denkt aan eten. Je geeft dan direct een signaal af aan je lichaam, dat ervoor zorgt dat je de juiste spijsverteringsenzymen en hormomenen voor het verteren van dat specifieke voedsel aanmaakt. Wanneer je gehaast eet mist je lichaam dit signaal en wordt je spijsvertering al verstoord. Vervolgens neem je niet de tijd om bewust te kauwen waardoor de eerste fase van je spijsvertering ook niet optimaal verloopt. Wanneer je dan ook nog eens lopend eet wordt de tweede fase ook verstoord en zal de derde fase zeker niet optimaal verlopen. Dit dag in, dag uit verstoord je gezondheid.

Mindful je dag starten draagt dus niet alleen bij een een kalme geest en ontspannen start van de dag, maar ook aan het gezond opbouwen van je lichaam.

Een handig trucje om dit gedaan te krijgen is allereerst je wekker iets eerder zetten (en dus ook eerder naar bed gaan), om ervoor te zorgen dat je tijd hebt om rustig je ontbijt te eten. Daarnaast kun je er een gewoonte van maken om voordat je start met het eten van je ontbijt 3x diep in en uit te ademen. Hierdoor ben je bewust aanwezig en start je jouw dag zowel fysiek als mentaal met 1-0 voor.

Ga jij het proberen?

Over Kim

Kim is expert op het gebied van yoga en Ayurveda. Zo is ze hier ook haar eigen bedrijf mee gestart. Iedere maand schrijft Kim over wat yoga en Ayurveda voor jouw lichaam kunnen betekenen. Wil je niks van haar missen? Neem vooral een kijkje op haar website en volg Kim op Instagram. Ben jij benieuwd naar Kim haar reis met Ayurveda? Dat lees je hier!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim van der Veer (@kimvdveer)

Lees meer artikelen over Ayurveda:

Deze 5 eetregels uit de ayurveda geven je meer energie

3 tips uit de Ayurveda om jezelf te beschermen tegen het coronavirus

Doe een Ayurvedische spring cleanse voor een betere spijsvertering

Foto credits: @wendysymonsphotographyWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF