fbpx

Hoe voorkom je de meest voorkomende herfstkwaaltjes?

Keelpijn, droge huid en lippen, je uitgeput voelen, kroezig en broos haar, een gebrek aan focus, gevoelige onderrug, koude handen en voeten, spierpijn, oorpijn en onrustige nachten. Het zijn allemaal symptomen van teveel wind-element en dus van teveel Vata Dosha. Geen wonder dat velen van ons één of meer van deze symptomen zullen hebben tijdens het meest winderige seizoen van het jaar: de herfst. ⁣Onze Ayurveda deskundige Kim van der Veer geeft je tips om deze herfstkwaaltjes te voorkomen. 

⁣Door de lens van Ayurveda wordt dit eenvoudig uitgelegd aan de hand van het meest fundamentele beginsel van ‘like increases like’. Te veel wind buiten kan ervoor zorgen dat je innerlijke wind (denk aan je bloedcirculatie, je ademhaling, de stroom van gedachten en beweging in het algemeen) op alle fronten toeneemt en ontregelt raakt. Wat uiteindelijk kan leiden tot één of meer van de bovengenoemde symptomen.

Warm, voedzaam en aardend voedsel

Maar er zijn dingen die je kunt doen om te voorkomen dat de wind zich settled in je lichaam en geest. De eerste stap is het eten van warm, voedzaam en aardend voedsel met goede kwaliteit essentiële vetten (zoals olijf-, sesam- en lijnzaad olie). De oliën helpen je om gehydrateerd te blijven en te veel uitdroging (vaak veroorzaakt door teveel wind) te voorkomen. Voeg whole grains toe die zijn gekookt met verwarmende herfst kruiden (zoals kaneel, kardemom, kurkuma en gember) om het wind element te balanceren en je spijsvertering te verbeteren.

In de vertraging

De tweede stap is alles te vertragen wat je doet en daarmee dus letterlijk minder te ‘bewegen’. Eet langzaam, loop langzaam en praat minder. Dit is in onze snelle moderne maatschappij voor velen het aller moeilijkste om te doen, maar zou een ultieme reden zijn om even offline te gaan van social media. Waar alles razendsnel gaat en daarmee super Vata verhogend werkt.

Routine

Verder is het ontzettend belangrijk om vast te houden aan een routine. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed (idealiter rond 21.30 uur) en sta op hetzelfde tijdstip op. Eet op dezelfde tijden en sport op dezelfde tijden. Hoe meer ritme en regelmaat, hoe beter. Dit zorgt ervoor dat de wind je niet alle kanten op waait en je jezelf meer gegrond en kalm zult voelen.

Warmtebronnen

Tot slot is het super belangrijk om warmte in te brengen. Natuurlijk in de vorm van voeding. Denk bijvoorbeeld aan warme soepen van aardende groenten (pompoen, zoete aardappel en biet). Maar ook het drinken van warm water of verwarmende thee (zoals gember thee) werken balancerend in de herfst. Deze warmte kun je ook nog inbrengen door wollen kleding te dragen in verwarmende kleuren (zoals okergeel, bordeaux rood, terracotta en koper). Omdat je onderrug de plek is waar het wind element snel uit balans raakt (het is de ‘seat van Vata Dosha’ en dus het wind element) is het warm houden met een kruik misschien nog wel de beste lifehack tijdens de herfst. Er is geen betere natuurlijke slaappil. Precies wat je nodig hebt om uitgerust wakker te worden tijdens deze winderige weken.

Meer tips om te gronden kun je hier vinden. Zoals een fijn recept voor een verwarmende en kalmerende avond milk.

Ik hoop dat het je helpt om de meeste symptomen te voorkomen, zodat je optimaal kunt genieten van dit fantastische seizoen.

Lees meer artikelen over ayurveda:

3 spijsverteringstips uit de Ayurveda voor kinderen

3 tips uit de Ayurveda om jezelf te beschermen tegen het coronavirus

Kim deed een Vipassana-retraite: ‘Ik voelde me zo puur en alles in en om me heen leek liefde’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF