fbpx

Heeft jouw kind een oude ziel?

Soms zijn kinderen zo wijs dat het wel lijkt alsof ze een oude ziel hebben en al veel levens achter zich hebben. Een kind met een oude ziel heeft veel mooie kwaliteiten, maar kan voor ouders ook moeilijk in de omgang zijn. Kindercoach Nienke Postma  schreef voor Nieuwetijdskind Magazine dit artikel over kinderen met een oude ziel, dat wij graag met je delen.

Wat is een ziel?

Veel van deze kinderen hebben een oude ziel, net als mijn dochter en ik. Dat heeft voordelen, maar het kan ook veel energie kosten. Een ziel is je kern, je wezen, jouw oprechte ik. Een ziel verhuist mee als je overlijdt naar een volgend leven. Daarom hebben sommige zielen al veel levens gehad en veel meegemaakt. Een ziel zit in en om jou heen. Ze noemen het ook wel een lichtlichaam. Als mensen overlijden zie je weleens het licht uit het lichaam van die persoon wegschieten. Sommige kinderen zijn in een vorig leven de moeder geweest of de zus van hun moeder. Dat vertellen ze uit zichzelf. Zielsverwanten herkennen elkaar zonder woorden uit een vorig leven. Door een blik weten ze genoeg.

Hoe weet je of je een oude ziel hebt?

Volwassenen of kinderen met een oude ziel voelen dit. Zij voelen zich anders dan leeftijdsgenoten. Ze zijn hooggevoelig en voelen mensen aan. Ze hebben heel snel door of iemand een masker op heeft of echt zichzelf is. Ze houden van de natuur en buiten zijn. Kinderen met een oude ziel hebben vaak grote ogen en een wijze blik. Ze zijn op een bepaald vlak heel wijs en hebben een hoger bewustzijn. Ze staan stil bij dingen en stellen veel vragen. Deze kinderen zijn creatief of muzikaal en hebben een talent doordat zij wellicht in een vorig leven muzikant waren. Zij staan ook open voor het spirituele, voor het universum en hebben ook wel contact met een overleden familielid of dier. Zij voelen de energie van anderen in een ruimte.

Wat is energie?

Iedereen heeft een energieveld om zich heen, een uitstraling. Ook wel een aura genoemd. Van beneden naar boven heb je ook energiepunten in de kleuren van de regenboog, dat zijn chakra’s. De eerste is rode energie en begint bij je stuitje en de laatste is paars en eindigt bij je kruin. Kinderen met een oude ziel voelen aan of de energie van iemand positief is of slecht aanvoelt. Zij komen een kamer binnenlopen en voelen meteen of de sfeer goed is. Zij stemmen hier altijd op af. Doordat zij zo gevoelig zijn en open staan, kleeft de energie van het gezin of klasgenoten ook regelmatig aan deze kinderen vast. Daardoor voelen zij zich niet meer zichzelf en kunnen overprikkeld raken en ontploffen. Een hond schudt zich uit en alles is weg. Voor kinderen is het ook belangrijk om te leren hoe je hiermee omgaat zodat je de energie van anderen kunt loslaten. Via de buik komt veel energie van de omgeving namelijk naar binnen.

Hoe reinig je de energie?

Water spoelt energie weer schoon, onder de douche of in bad. Huilen lucht ook meestal op. Tranen spoelen je ook weer schoon. Je kunt dit ook doen met een energiebehandeling, bijvoorbeeld een healing. Of met een meditatie. Maar er blijft ook energie in huis hangen als je visite hebt gehad. Dat kun je reinigen met salie. Het afschermen is belangrijk, zodat niet alle energie van anderen naar binnen komt. Dat doe je onder andere door goed te aarden.  Even in je eigen ruimte terugtrekken en alleen zijn kan ook helpen. Deze kinderen spelen bijvoorbeeld graag in een tent in huis.

Contact met de ziel

Dit is een oefening om contact te maken met je ziel: Ga liggen op bed, doe je ogen dicht en leg je handen op je onderbuik. Adem rustig in en uit en scan je lijf van top tot teen tot het rustig is. Voel je ergens spanning? Adem daar dan naar toe. Voel daarna met 2 vingers onder je navel de plek met meer energie.  Daaronder maak je contact met je ziel. Ga daar met je aandacht naar toe en laat je buik wat naar beneden zakken.  Stel je voor dat daar een draad naar beneden loopt naar de bron. Hier zit je kern en is het rustig en vertrouwd.  Je kunt je ziel vragen stellen. Bijvoorbeeld: ‘Wat is beter voor mij, keuze A of B? Wat heb ik te doen?’ Wat er in je hoofd opkomt na een stilte is het antwoord. Soms verschijnt dat antwoord in een nummer op de radio later die dag of valt je oog op een quote voor je. Het kan van alles zijn. 

Voordelen van kinderen met een oude ziel

Voor ouders die hun kind met een oude ziel hierin herkennen en er moeite mee hebben, volgen hier een aantal voordelen. Hierdoor komt er meer harmonie in huis en ontstaat er een betere verbinding met elkaar. 

Wijs advies

Kinderen met een oude ziel zijn heel wijs. Zij luisteren niet meteen naar je tenzij je het met liefde zegt en met goede argumenten komt als je iets vraagt. Dat is soms heel vermoeiend als je haast hebt. Zij geven soms ongevraagd advies en raken daarbij de kern. Hier kunnen ouders wat aan hebben en van leren. Mijn dochter riep weleens: “Maak het niet zo groot mam”, als ik alles perfect wilde hebben in huis, omdat ik bezoek kreeg. “Straks worden die mensen gestrest door jou. ” Verder kunnen het later goede leiders of mediators zijn van een groep.

Denken en voelen op een lijn

Deze kinderen nemen niet zomaar iets aan. Ze laten je nadenken over het leven en stellen veel vragen: ‘Waarom doe je dat?’ of ‘Waarom moet ik dat doen?’. Als zij voelen dat je niet helemaal achter een regel staat, dan gaan zij er tegenin of zij luisteren niet. Zegt iemand dat iets niet mag, maar voelt een kind de twijfel bij de volwassene, dan luistert het kind minder goed. Gedachte en gevoel komen dan niet overeen.

Spiegel als cadeau

Een kind is je grootste spiegel. Door in deze spiegel te kijken leert een kind ouders onbewust wat zij nog mogen accepteren of loslaten om een leuker leven te hebben. Soms zijn het gebeurtenissen die je nog mag verwerken van vroeger, toen jij dezelfde leeftijd had als jouw kind nu. Als je dat doet, dan zit je daarna veel beter in je vel. Dan verandert de spiegel om jou heen positief mee. Ben jij rustig van binnen, dan zie je dat terug in het gedrag van je kind. Hier zijn goede coaches voor die je kunnen helpen met een familieopstelling of een spiegelsessie.

Hoofd en hart en ziel verbinden

De maatschappij gaat van hoofd naar hart, van ego naar gevoel. Deze kinderen helpen ons daarbij. Daarom helpt het meestal niet als zij bij een psycholoog lopen die alles volgens een theorie doorgeeft zonder verbinding met zijn hart te maken. Of als het iemand is met een veel jongere ziel die geen begrip heeft. Je gevoel en intuïtie gebruiken werkt het beste bij deze kinderen. En het is voor jezelf ook veel fijner, doen wat goed voelt en helemaal jezelf zijn. Zo voel je zelf meer liefde in het gezin.

Creatieve oplossingen

Creativiteit is heel goed voor je energie. Tekenen, schilderen, schrijven of mooie taarten bakken. Dit is ook een goede manier om prikkels en emoties te verwerken voor kinderen met een oude ziel. En voor ouders. Kinderen met een oude ziel zijn creatief in hun denken of doen. Zij houden vaak van tekenen of dingen maken. Mijn dochter heeft geregeld creatieve oplossingen bedacht voor problemen, waar ik zelf niet op was gekomen. Veel kinderen met een oude ziel houden ook van muziek of zijn zelf muzikaal. Sommigen spelen meteen de mooiste klanken. Muziek kan je raken in je ziel, laten lachen of kippenvel geven. Als je met hart en ziel zingt komt het meteen binnen bij de ander. Muziek helpt ook bij het verwerken van emoties. Het kan daarna een leuke, luchtige sfeer in huis geven als je vrolijke muziek hoort en met elkaar gaat dansen of zingen. Meteen een goede manier om beter te gronden.

Rust, ruimte, regelmaat

Als moeder willen we vaak alles tegelijk doen, multi-tasken, maar dat geeft veel onrust en is niet goed voor je. Mindfulness, één ding tegelijk doen, geeft veel meer rust in je hoofd en bij jouw kind. Kinderen met een oude ziel vinden het heel fijn als ze weten waar ze aan toe zijn en een bepaalde regelmaat hebben. Het voelt veilig als er een structuur is en als zij ook hun eigen plek, eigen ruimte, hebben waar zij zich even kunnen terugtrekken. Aan het eind van de dag kun je heel moe zijn door alle prikkels en energie van de dag. Dan is het belangrijk om weer op te laden en jezelf te worden. Dan kun je daarna op een vast tijdstip relaxed met elkaar aan tafel zitten om te eten en daarna op een vast tijdstip doordeweeks naar bed.

Meer artikelen van Nieuwetijdskind lees je op de site.

Meer lezen?

Ben jij hoogsensitief? Of ben je gewoon gevoelig? (met tips voor hsp’ers)

Spelenderwijs mindfulness voor kinderenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF