fbpx

Spelenderwijs mindfulness voor kinderen

Inmiddels is het wel bekend hoeveel voordelen mindfulness heeft voor volwassenen, maar het geldt net zo goed voor kinderen. Door spelenderwijs mindfulness toe te passen, vinden kinderen het vaak ook leuker dan de gebruikelijke oefeningen voor volwassenen. De spelletjes zijn geschikt voor alle leeftijden, dus als volwassene kun je ook gewoon gezellig meedoen met jouw kind. 

Bellen blazen

Als kind hebben we het allemaal wel eens gedaan, vol bewondering kon je dan naar de bellen die door de lucht zweven kijken. En die bewondering is eigenlijk mindfulness, omdat je bewust bezig bent met waar je naar kijkt en wat er met de bel gebeurd.

Zijn jouw kinderen nog te jong om bellen te blazen? Je kunt als ouder ook bellen blazen en samen met jouw kind naar de bellen kijken totdat ze ergens landen of knappen.

Spelen met texturen

Door te voelen aan verschillende vormen zonder dat je kunt zien wat het is, denk je bewust na over wat je nou voelt. Maak voor kinderen bijvoorbeeld eens een zak vol met speelgoed of objecten met verschillende texturen. Laat de kinderen raden welke texturen en vormen zij voelen, per leeftijdscategorie kun je de texturen en vormen natuurlijk moeilijker maken en uitbreiden. Voor peuters en kleuters is vaak een zak met alleen simpele vormen al genoeg.

Smaaktest

Een belangrijk onderdeel van mindfulness is bewust eten en dat kun je natuurlijk ook met kinderen uitproberen. Door niet te zien wat je eet, ga je beter letten op wat je dan proeft. Tijd voor een geblinddoekte smaaktest dus. Let er wel op dat je jouw kind smaken laten proeven die hij of zij ook lekker vindt, zo houd je het spelletje leuk voor iedereen. Eventueel kun je de smaaktest uitbreiden met voelen en ruiken aan het voedsel.

Spelen met ballonnen

Veel kinderen zijn gefascineerd door ballonnen en de ongrijpbaarheid ervan. Door lucht te blazen in een klein stukje gekleurd plastic ontstaat er zomaar een grote ballon wat vaak al grote indruk maakt op kinderen. Door kinderen te laten spelen met ballonnen en deze bijvoorbeeld omhoog te gooien en te vangen, oefenen kinderen mindfulness doordat de focus bij de ballon blijft.

Lees hier hoe je mindful kan omgaan met slecht nieuws.

Bellen blazen en eten met een blinddoek, weet jij nog meer leuke voorbeelden van mindfulness spelletjes voor kinderen?


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF