fbpx

Ga heerlijk wandelen in Overijssel met deze route

Ben je opzoek naar een leuke route door de natuur van Overijssel? Wij hebben deze voor je klaarstaan! In september brachten we samen met Wendy en Leontien het wandelboekje uit en wij delen de leukste routes met jou. Trek je wandelschoenen maar aan, want we nemen je mee door de Weerribben van Overijsel.

Duur: De wandeling duurt 40 minuten en is 3,2 kilometer lang

Parkeren: Buitencentrum Weerribben: Hoogeweg 27, 8376 EM Ossenzijl

Beginpunt: Je begint en eindigt de wandeling bij Buitencentrum Weerribben

Ongeveer 1.170.000 mensen wonen in misschien wel de allermooiste provincie van Nederland. Schitterende steden als het historische Deventer, maar ook Enschede, Almelo, Hengelo en Zwolle worden omringd door lieflijke dorpen en wonderschone natuur. Salland en Twente zijn zeer bekende gebieden, maar ook het noordelijker gelegen Land van Vollenhove mag er zijn. Daarop richten wij ditmaal ons vizier.

Het geliefde gebied van onder meer schrijfster Marjan Berk en kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra heeft alles: moerasbos, water, vogels en eindeloze rietvelden. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig gebied met waardevolle moerasnatuur. Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het mooiste en grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden.

Wat is er te zien?

De Kalenbergergracht verbindt alle vaarten en vaartjes en het blauwe water (zeker bij zonneschijn) kleurt schilderachtig langs het donkerbruine en lichtblonde riet. Verder, weids groen, alle tinten. Als je heel stil bent, kan er een ree in de verte zich laten zien. Maar luister vooral. Naar al die vogels. En als je zo loopt langs het water en je hoort een plons; het zou zomaar de otter kunnen zijn.

wandelen

Picknickmand verplicht

Hoewel er genoeg leuke uitspanningen zijn, zoals De Gele Lis en De Kluft, waar je tevens je bootjes kunt huren, kun je maar beter een fijn gevulde picknickmand meenemen. Het is er heerlijk stil en de wandeling is niet lang, dus je hoeft ook niet eindeloos te zeulen met een vracht. Zeker in de winter kun je bij de horecagelegenheden nog wel eens voor een dichte deur staan. So be prepared! Een groot kleed mee, want de bodem kan drassig zijn!

Tips voor de kinderen

Er is zoveel te zien, maar ook te doen. Denk aan Zompies Zoekpad (Zompie is een rietdwerg die otterprins Glanspels moet bevrijden van kiekendief Kromsnavel), de mensen van Buitencentrum Weerribben kunnen je er alles over vertellen en je de speurtocht meegeven. En psst… Als je nog niet moe bent van het wandelen, neem dan als toetje even de fluisterboot of de kano, zeker met kinderen is dat een groot genot.

Schoeisel

Het gebied is moerassig dus pumps en naaldhakken graag thuislaten. Even serieus: waterdichte schoenen zijn echt wel een must. En in de tekentijd: sokken hoog optrekken, benen goed bedekken! Hoge wandelschoenen zijn dan ideaal.

Flora en Fauna

In dit prachtige gebied kunnen de reeën en otters zich laten zien, dus wees alert, maar sowieso hoor je de rietzangers en karekieten. Knobbelzwanen en purperreigers zijn nooit ver weg. De vuurvlinder fladdert rond, de zwarte stern is aanwezig en dat alles in een gebied waarin de moeraswolfsmelk, de parnassia en de groenknolorchis bloeien.

Klik hier om naar de route te gaan.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF