fbpx

Dit zijn de leukste familiewandelingen per provincie

Tijdens de vakantie is het heerlijk om eens te wandelen met de familie. In september 2022 brachten we het wandelboekje met Wendy en Leontien uit. We hebben van iedere provincie een route uit het wandelboekje uitgekozen, zodat je samen met de familie een leuke wandeling tijdens de paasdagen kan maken. Wandelen was nog nooit zo leuk!

Groningen

Vissersdorp Zoutkamp – 6,1 kilometer

De Groningers zelf noemen het Zoltkamp en vroeger woonden er Schelleviskoppen  of Vlintboksems, de bijnamen voor de bewoners die leefden van het zout en de zee. Het dorp Zoutkamp was nooit groot, maar als vestingstad deed het dienst in de oorlog tegen de Spanjaarden en na de zoutwinning was de vissershaven belangrijk als grote bron van inkomsten, tot in 1969 de zee werd afgesloten en de haven werd verplaatst naar Lauwersoog. Toerisme is nu de levensader, wie in Zoutkamp wandelt, ziet overal nog het verleden, er zijn nog typisch gekleurde vissershuisjes en de Hollandse garnalen zijn nooit ver weg, het dorpje ruikt en smaakt naar het zout van de zee.

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Friesland

Hindeloopen – 2,3 kilometer

Friesland kent vele dialecten. Het Hindeloopers is daar eentje van. Het dialect lijkt op het Oud-Fries en bevat zelfs voor vele inwoners van de provincie onwennige klanken. Hindeloopen staat bekend om haar typische klederdracht. Met dank aan de verbinding van de Zuiderzee naar de Oostzee kwam Hindeloopen in aanraking met bedrukte katoenen stoffen, ook wel Sits genoemd. De kleurrijke katoenen stof was één van de schatten die de Verenigde Oost-Indische Compagnie meebracht uit Azië. In Hindeloopen werden de sits verwerkt in de klederdracht maar ook in verschillende meubelstukken. Zo veranderde de sits van ‘typisch exotisch’ naar ‘typisch Hindeloopen’.

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Drenthe

Dwingelderveld – 6,5 kilometer

Het Nationaal park Dwingelderveld noemen ze wel eens: de kameleon. Zo kleurt het nationale park in het voorjaar wit van de veenpluis, in de zomer ziet de hei paars en in de herfst geeft het gras het hele park een oranjegele gloed. Het grootste natte heidegebied van West-Europa maakt het tot een uniek stuk natuur. Bossen, jeneverbesstruwelen, esdorpen, grafheuvels en ruim veertig vennen is het Dwingelderveld rijk. Als je een dag in de natuur wilt doorbrengen, is deze route van Staatsbosbeheer helemaal een route voor jou!

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Noord-Holland

Kennemerduinen – 9 kilometer

Natuurlijk is wandelen ook wel eens lekker als je alleen bent, maar dit Nationaal Park nodigt uit om het met generaties samen te verkennen. De beroemde blauwe route, (houten paaltjes met blauwe markering) van het duizend jaar oude Koevlak naar uitspanning Parnassia en terug, heeft alles. Het spectaculaire uitzicht over het Wed (waar je zwemmen kunt!), de zandduinen waar de kinderen zo graag van afrollen, het grote kruis bij de Eerebegraafplaats dat je in één klap terug brengt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, het waanzinnige vogelmeer, de Schotse Hooglanders die je van een afstand vredig gadeslaan (niet aaien!), het stuivende duin De Bruid van Haarlem achter de zeereep die je vanaf het uitkijkpunt de Hazenberg prachtig kunt zien, het houdt niet op met alle schoonheid.

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Flevoland

Marker Wadden – 7,2 kilometer

Tussen 2016 en 2021 werd in het Markermeer een cluster van vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden kunstmatig aangelegd met klei, slib en zand. De eilanden liggen op ongeveer vier kilometer van de houtribdijk die Enkhuizen met Lelystad verbindt. Het is een paradijs voor vogels en vissen, voor wandelaars die graag vogels spotten is de lente dé tijd om ernaartoe te gaan, dan bloeit de moerasandijvie tot groot geluk van vele hongerige trekvogels.

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Overijssel

Weerribben – 3,2 kilometer

Het geliefde gebied van onder meer schrijfster Marjan Berk en kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra heeft alles: moerasbos, water, vogels en eindeloze rietvelden. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig gebied met waardevolle moerasnatuur. Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het mooiste en grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Gelderland

Wolfheze – 4,5 kilometer

Boswachter Dirk Lieftink wordt geciteerd op de website van natuurmonumenten en eigenlijk kunnen wij het niet beter verwoorden: ‘Ik ken weinig gebieden die zo gevarieerd zijn als Wolfheze. Elke keer als ik er loop, zie en proef ik de rijke historie die het landschap zo bijzonder en uniek maken. Geen wonder dat juist hier beroemde landschapsschilders uit de 19e eeuw vele romantische schilderijen maakten. In musea in binnen- en buitenland is deze kunst te bewonderen. Wat voor mij het plaatje compleet maakt is de Heelsumsche Beek, die al slingerend haar weg door de heide zoekt.’

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Utrecht

Amelisweerd – 13 kilometer

Als de Utrechters even de drukte willen verlaten, weten ze niet hoe snel ze naar het groen nabij de stad moeten rijden, treinen of fietsen. En ze hoeven niet ver. Bunnik is the place to be, de ideale uitvalsbasis voor een meer dan prachtige wandeling. De aaneengesloten landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en landgoed Rhijnauwen ontstonden in de Middeleeuwen uit de drie hofsteden langs de Kromme Rijn. Ze verwisselden menigmaal van eigenaar, de beroemdste man die het ooit in zijn bezit had was Lodewijk Napoleon. Nog altijd voel je dat de plek er een is van ridders en jonkvrouwen, maar ook is het een walhalla voor veel dieren, planten en bomen.

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Zuid-Holland

Reeuwijkse plassen – 9,1 kilometer

Ze zijn met dertien, de plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Van elkaar gescheiden door smalle weggetjes hebben ze allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de ‘Grote Ontginning’ nog valt te herkennen. Het is een oer-Hollands polderlandschap met een enorme rijke schare aan vogels als fans. Houtkaden, rietkragen, dijken en boerenpaden rondom water, water en nog eens water waarop het heerlijk varen, duiken en windsurfen is.

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Zeeland

Wissenkerke, Noord-Beveland – 7,9 kilometer

Campings en een jachthaven. De hoofdstad van Noord-Beveland is een dorp met slechts 1.175 inwoners dat van de recreatie leeft. De ligging is ideaal, Wissenkerke ligt in het centrum van een paar bijzondere natuurgebieden, waardoor de variatie in flora en fauna ongekend is. Er zijn enkele familiestranden en watersporters en duikers halen er hun hart op, maar Wissenkerke staat vooral bekend als een ultiem wandelgebied.

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Noord-Brabant

Langs Maasheggen – 18,4 kilometer

De Maasheggen zijn een landschap en een keten natuurgebieden aan de Maas tussen de Noord-Brabantse plaats Vierlingsbeek en het Gelderse Batenburg. De Maasheggen zijn in Noord-Brabant het beste bewaard en grote delen van het gebied zijn daar eigendom van Staatsbosbeheer. Wie vanuit de lucht over het gebied uitkijkt wordt betoverd door het overweldigende groen, bijeengehouden door een mozaïek aan heggen, weiden, drinkpoelen en oude knotbomen.

Klik hier om naar de route te gaan.

Familiewandeling

Limburg

Maastricht – 6,6 kilometer

Het Vrijthof, Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de Sint-Janskerk, het Stadspark, de molens, de kloosters, de Maas en de heuvels alom… er is geen romantischer stad om door te wandelen dan het Maastricht van actrice Hadewych Minis

Klik hier om naar de route te gaan.

FamiliewandelingWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF