fbpx

Deze 20 normale dingen overprikkelen HSP

Hoogsensitieve mensen raken vaak overprikkeld. Wendy- en HSP-expert Esther Bergsma signaleert dat ook hele ‘normale’ dingen voor HSP overprikkelend kunnen zijn.

Overprikkeling hoort niet onlosmakelijk bij hoogsensitiviteit. Als je je eigen gebruiksaanwijzing kent, raak je vaak veel minder vaak overprikkeld. Ook is het niet uniek voor HSP. Alle mensen kunnen overprikkeld raken.

Bij hoogsensitieve personen komt overprikkeling vaak voor doordat ze subtiele details opmerken en al die informatie diepgaand verwerken. Hun zenuwstelsel is gevoelig, waardoor ook heel zachte prikkels opgemerkt worden. En door die diepgaande verwerking kan een kleine gebeurtenis veel impact hebben.

Deze 20 hele normale dingen kunnen je daarom als hoogsensitief persoon al overprikkelen. Welke herken jij?

 

 1. Het gebrom van een computer
 2. Het geschuif van stoelen
 3. Bekvechten van familieleden op een verjaardag
 4. Meer dan 3 telefoontjes binnen een uur krijgen
 5. Kleding passen in een fel verlicht pashokje
 6. Direct een keuze moeten maken (uit 2 mooie jurkjes, of 3 goede restaurants)
 7. Labels in kleding
 8. Parfumwolken
 9. Geroddel van collega’s
 10. Scherpe smaken
 11. Heel intensief sporten
 12. Een kop koffie
 13. Het slechte humeur van je kamergenoot
 14. Een 3d film
 15. Nieuwe sieraden dragen
 16. Een verwijtende stilte van je partner
 17. Een concert
 18. Een volle treincoupé
 19. Onverwachte situaties
 20. Toiletgeuren

Zintuigelijke gevoeligheid

Je krijgt via de verschillende zintuigen alle prikkels binnen. Dat zijn de vijf bekende, gezichtsvermogen, gehoor, reukvermogen, smaakvermogen en tast. Maar daarnaast zijn er meer zintuigen te benoemen. Een belangrijke voor hoogsensitieve mensen is emoceptie. Via dat zintuig ontvang je informatie over de gemoedstoestand van anderen.

Overprikkeling voorkomen

Om overprikkeling te voorkomen is het handig als je weet welke zintuigen bij jou gevoelig zijn. Vervolgens kan je oplossingen bedenken. Ben je erg gevoelig voor licht, neem dan bijvoorbeeld altijd een zonnebril mee. Overweldigd geluid je snel, kijk dan eens naar een koptelefoon met white-noise (dat neutraliseert het geluid van buiten). Of wellicht raak jij snel overweldigd door alle emoties die je van anderen aanvoelt (emoceptie)? Kies er dan eens bewust voor je aandacht op jezelf te richten of verkort de tijd dat je op een verjaardag bent. Door op deze manier jouw gevoeligheid in kaart te brengen, maak je je eigen gebruiksaanwijzing.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Lees dan “Gelukkig Hoogsensitief” of “Het hoogsensitieve brein” of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF